Officieel: Bentley Mulliner Batur is niet elektrisch, wel revolutionair (2022)

Bentley Mulliner Batur 2022

De meeste constructeurs geven een voorsmaakje van een elektrisch model in de vorm van een — je raadt het al — elektrische conceptcar. Bentley doet het wel even anders: deze Batur moet tonen hoe een Bentley-EV eruit kan zien, en doet dat met hun krachtigste verbrandingsmotor ooit in het vooronder…

Geloof het of niet, maar ook bij Bentley hebben ze hun elektrische toekomst al helemaal uitgestippeld. Zo willen de Britten tegen 2030 volledig uitstootloos worden, en zullen ze — na enige vertraging — hun eerste EV lanceren rond 2026. Dat betekent dat het binnenkort over en uit is voor hun befaamde W12-blok, en daar zien ze blijkbaar zelf wel wat tegenop. Zo hard, blijkbaar, dat ze er een krachtiger exemplaar dan ooit tevoren van monteren in het model dat naar eigen zeggen de voorbode moet zijn voor hun toekomstige EV’s. En nu hebben we écht alles gezien…

Verrassend concreet

Op de Monterey Car Week — de reden, trouwens, waarom je inbox vandaag vol supercarnieuwtjes zit — heeft Bentley namelijk het doek van een verrassend nieuw model getrokken. Zo komt deze Mulliner Batur voor de dag met een design dat een aantal zaken overboord gooit waar we Bentley’s vandaag net aan herkennen. De grootste verrassingen zijn daarin de voor- en achterlichten, die hun ronde vorm laten vallen voor een agressiever ontwerp met LED-wenkbrauwen. De Batur houdt dan weer wel vast aan Bentley’s lange motorkap, die nog geaccentueerd wordt door een chroomstreep die aan weerszijden doorloopt tot achteraan de zijruiten. Dat element zouden we op toekomstige Bentley’s mogen verwachten, net als de gemoderniseerde grille en die scherpere koplampen.

Bentley Mulliner Batur 2022

Niet alleen die nieuwe stijl, maar ook de vorm van de achterpartij van deze Mulliner Batur geeft hem een meer aerodynamisch overkomen. Dat houdt ook steek, want Bentley maakt duidelijk dat dit model een voorbode is van hoe hun zuiver elektrische auto’s eruit kunnen gaan zien. De eerste daarvan staat op de planning in 2025 of 2026, en dat zou volgens de laatste geruchten een coupé worden. Net zoals deze Batur dus, wat doet vermoeden dat Bentleys EV misschien wel héél sterk op dit probeersel kan gaan lijken.

Krachtigste Bentley ooit

Onderhuids blijft deze nieuwkomer dan weer herkenbaar, want hij deelt zijn basis met de Continental GT. Ook de motor werd uit het Continental-gamma geplukt, maar niet voor de Mulliner-afdeling er zijn eigen sausje over mocht gieten. Zo is het 6.0-liter W12-blok gewoonlijk goed voor 659 pk en 900 Nm koppel, maar produceert het voorin deze Batur maar liefst 740 pk en 1.000 Nm koppel. Daarmee is de Batur de krachtigste Bentley ooit, en de ophanging wordt voorzien van de nodige aanpassingen om dat vermogen de baas te blijven. Reken dus op een elektrisch gestuurd antirolsysteem, een meesturende achteras en een actief sperdifferentieel.

Bentley Mulliner Batur 2022

Als je nu al de hele tijd dacht dat het hier om een conceptcar ging, dan dacht je verkeerd. Bentleys Mulliner-mensen gaan deze Batur in een oplage van 18 exemplaren produceren. Het is trouwens niet de eerste keer dat Mulliner een Bentley Continental versnijdt om tot een gelimiteerd model te komen: twee jaar geleden creëerden ze zo al de Bacalar in 12 exemplaren. Die was destijds genoemd naar een meer in Mexico, en deze Batur ontleent zijn naam aan een krater in Bali. Daarmee is de naam al even exotisch als zijn prijskaartje: je moet er minstens 1,95 miljoen euro voor neertellen. Zoals dat dan gaat, zijn alle 18 Baturs natuurlijk al lang verkocht.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités