
Nissan introduceert een elektrische versie van zijn Qashqai. Een die je weliswaar vol moet tanken. Een vreemde marketingkeuze, die de kwaliteiten van deze uitstekende...hybride nochtans niet doet verdoezelen. Een woordje uitleg is op zijn plaats.
We weten uit ervaring dat het gewaagd is om iemand van de marketing een persconferentie te laten leiden. Communicatie en marketing zijn namelijk sterk met elkaar verbonden, maar fundamenteel verschillend, vooral als ze tegenover een publiek van autojournalisten staan die gewend zijn aan het discours van een constructeur. Zo hoorden we met de nodige scepsis tot twee keer hoe Nissan de Qashqai e-Power een volledig elektrische auto noemde... hoewel hij een 1.5-benzinemotor van 156 pk aan boord heeft.

Het gaat natuurlijk om een marketingtruc om de meest recente motor van de Japanse SUV groener te doen lijken dan hij is. De elektromotor van 140 kW (190 pk) is weliswaar de enige die de wielen aandrijft en de benzinemotor dient alleen als generator. Maar er is wel degelijk een benzinemotor. Daardoor kan de Qashqai niet profiteren van de voordelen van EV’s of zomaar zero-emission-stadscentra binnen. Daarnaast wordt hij belast als een hybride. Nissan zegt op die manier een zachte overgang te willen maken richting elektrische auto. Prima, maar dan is het logischer om simpelweg over een hybride te praten, en waarschijnlijk ook duidelijker voor het grote publiek.
Onmiskenbare kwaliteiten
Die bij de haren getrokken marketingpositie doet de onmiskenbare kwaliteiten van deze Qashqai e-Power echter niet verdoezelen. Zoals gezegd is er geen mechanische link tussen de verbrandingsmotor en de wielen. Het is dus alleen de elektromotor die de auto vooruitduwt, en die wordt gevoed door een benzinemotor en een kleine batterij van 2,1 kWh als buffer. Die opmerkelijke aandrijflijn levert een bijzonder aangenaam rijgedrag op, want de beleving is identiek aan die van een volledig elektrische auto. De 190 pk en 330 Nm zijn instant beschikbaar en zorgen dus voor veel zachtheid en lineariteit in de reacties. Het rijgevoel van een ‘echte’ elektrische auto wordt versterkt doordat er geen versnellingsbak is: het is de hoeveelheid energie die richting de elektromotor wordt gestuurd die de snelheid bepaalt. Er zijn dus geen pauzes of schokken in de acceleraties. Die zijn dan ook gezwind en direct, waardoor de 0-100-oefening wordt afgelegd in 7,9 seconden en deze e-Power daarmee de snelste Qashqai is.

Nog net als bij een ‘echte’ elektrische auto: je kunt op verschillende manieren remenergie recupereren. Via de ‘B’-modus op de versnellingsbak, of zelfs met een e-Pedal-knop. Die functie komt uit de Leaf en versterkt het afremmen zodanig dat je de auto kunt besturen door met de druk op het gaspedaal te spelen en de remmen bijna nooit nodig hebt. ‘Bijna’, want in tegenstelling tot de Leaf brengt het e-Pedal deze Qashqai nooit volledig tot stilstand. Daarvoor heb je wel nog het rempedaal nodig.
Sound of silence
Het gevoel achter het stuur is dus bijzonder gelijkaardig aan dat van een elektrische auto. Dat is ook het geval voor de geluiddemping. Daar heeft Nissan bijzondere aandacht aan besteed, onder meer met actieve geluidsreductie. Dat systeem vangt en onderdrukt bepaalde frequenties voor meer stilte aan boord. Het is inderdaad moeilijk om te horen wanneer de verbrandingsmotor draait. Alleen bij stevige acceleraties hoor je zijn discrete ronk. Het is trouwens eveneens mogelijk om de Qashqai te dwingen in een zero-emissiemodus te rijden. Volgens de constructeur kan dat 2 tot 3 kilometer, in de stad net iets verder. Handig wanneer je een ondergrondse parking verlaat of ergens heel stil moet vertrekken.

Toch wat benzine
Heeft Nissan het dus bij het rechte eind door te beklemtonen dat deze Qashqai een elektrische auto is? In de praktijk komt zijn rijgedrag aardig in de buurt. Maar kijk je naar de technische fiche, dan zie je een WLTP-verbruik van 5,3 kilometer en een CO2-uitstoot van 119 g/km. We hadden minder verwacht. Het goede nieuws is wel dat dit de waarde is die de boordcomputer aangeeft na een goeie honderd kilometer testrijden. Het is in de praktijk dus een efficiënt systeem, want een milde hybride Qashqai van 158 pk zit je al snel 1 l/100 km hoger. En met een benzine-SUV in dit segment duik je niet snel onder 7 l/100 km.
Nog steeds handig, niet (veel) duurder
Achter de evenwichtsoefening die Nissan met deze Qashqai e-Power uitvoert schuilt vooral een overtuigende hybride SUV. Temeer omdat de technologie geen praktische toegevingen vergt. Integendeel: het koffervolume is iets hoger dan dat van de benzineversies (455 liter tegenover 439 liter). Ondanks de batterij behoudt hij zijn brandstoftank van 55 liter, waardoor je volgens Nissan “meer dan 1.000 kilometer rijbereik” moet halen, om nog eens een EV-term te gebruiken. Aan boord krijgt hij een gedetailleerder en groter infotainmentscherm om zijn status van top-Qashqai te verstevigen. Goeie kwaliteiten dus, en dat vanaf 40.740 euro, oftewel amper 1.450 euro meer dan de 158 pk-versie met automaat. Het overwegen waard.
Specificaties
Elektromotor + 1.5-liter driecilinder benzine
188pk
330 Nm
Automaat (vaste verhouding)
voorwiel
€ 40 740.00
7.90 sec
5.30 L/100km
455 L
Commentaires récents
Premier essai : BYD Han (2022)
Je ne sais pas trop vous aider ici car nous sommes un média Belge. Vous pouvez toujours aller sur...
Door Felix Il y a 1 mois
Premier essai : BYD Han (2022)
Comment commander en France ?
Door Phanry HOUN Il y a 1 mois
Les Seres 5 et 7 débarquent aussi en Belgique
j'attends avec inquiétude ci serres SF 5 arrivera un jour en belgique?? véhicule avec prolongateur...
Door bernard hoyez Il y a 6 mois
Prior Design transforme votre Hyundai i30 en voiture de rallye
Bonjour , savez vous placer un kit prior sur un Mercedes gle coupé hybride ? Merci
Door Wiggers Il y a 1 année