Einde in zicht: Mercedes-Benz zal manuele versnellingsbak vanaf 2023 uitfaseren

Mercedes T-Klasse automaat 2022

Bij Mercedes-Benz hakken ze tegenwoordig de ene na de andere knoop door. De constructeur is namelijk begonnen aan een nieuwe strategie waarin het resoluut de premiumkaart speelt, en daar moet nu ook de manuele versnellingsbak voor wijken. De pook gaat er “vanaf 2023” uit.

Het mag duidelijk zijn: Mercedes is in de komende jaren niet van plan om zich nog bezig te houden met betaalbare auto’s. Dat kwam vorige week nog letterlijk aan het licht wanneer de constructeur zijn toekomstplannen voorstelde, en daar geen ruimte meer in voorbehouden bleek voor modellen als de A- en B-Klasse. Nu wordt de luxelijn opnieuw wat verder doorgetrokken, want Mercedes zou de handbak uit zijn gamma gaan snijden ten voordele van de automaat. Daarover deden al eerder geruchten de ronde, maar nu moet het echt gaan gebeuren.

Bijwerking van elektrificatie

Een woordvoerder van Mercedes-Benz heeft namelijk verklapt aan het Duitse Automobilwoche dat ze met ingang van volgend jaar de manuele versnellingsbak beginnen uitfaseren. Dat zouden ze om twee redenen doen, en de eerste herken je al wanneer je tegenwoordig in de gemiddelde jonge ‘Benz aan de straatkant binnen kijkt. Steeds minder kopers kiezen er namelijk voor een handbak, waardoor het aanbieden van de optie een niet te verantwoorden kost wordt voor de constructeur. Een tweede reden schuilt dan weer in elektrificatie, want een versnellingspook heeft helemaal niks te zoeken in de gemiddelde EV of hybride. Steeds meer Mercedes-modellen, zoals de C-Klasse of de aankomende GLC, staan nu eenmaal uitsluitend in geëlektrificeerde vorm in de catalogus, waardoor je er vanzelf geen manueeltjes meer van kan kopen.

Hoewel de woordvoerder in kwestie duidelijk stelt dat de handbak vanaf volgend jaar uitgefaseerd wordt, wist die nog niet te vertellen vanaf wanneer we precies geen enkele schakelpook meer in een nieuw Mercedes-model zullen zien. Dat houden de Duitsers nog even onder de pet om hun concurrenten niet op al te goede ideeën te brengen. Reken er namelijk maar op dat er nog (Duitse premium-)constructeurs op zitten te wachten om de koppeling finaal de pedaalemmer in de kieperen. Zo liet Volkswagen vorig jaar nog weten dat ze vanaf 2023 geen nieuwe modellen met manuele versnellingsbak meer zouden voorstellen, waardoor er rond 2030 enkel nog VW’s met automaat verkrijgbaar zouden zijn. Wil je trouwens nog snel een ‘Benz met handbak, dan kan je in onze markt tegenwoordig al enkel bij de A-Klasse terecht.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités