Omgekeerde wereld: Toyota werkt aan automaat voor GR Yaris

Toyota GR Yaris 2022

Terwijl autofanaten overal ter wereld ‘red de handbak’ scanderen, zwemt de GR-afdeling van Toyota plots tegen de stroom in. Zo zou er voor de GR Yaris, een hothatch die tegenwoordig enkel met een manuele zesbak verkrijgbaar is, een automaat aankomen. Dat wordt echter niet de eerste de beste automaat…

Toyota zaait even wat verwarring omtrent zijn positie in het versnellingsbakkendebat. Terwijl de Japanners eerder deze week nog beloofden dat de GR Supra een handbak zou krijgen en zelfs al patenten aangevraagd hebben voor de ontwikkeling van een traditionele pook voor EV’s, zouden ze nu toch aan het werken zijn aan een gloednieuwe automaat. Dat op zich is geen reden tot paniek, tot je hoort dat ze deze bak specifiek aan het ontwikkelen zijn voor hun puristische hothatch: de GR Yaris.

Schakelen als een rallypiloot

Als we het doorgaans goed geïnformeerde Car Watch mogen geloven, zal de automaat in kwestie een achttraps versnellingsbak worden. Handmatig schakelen zou nog steeds mogelijk zijn via de pook in de middenconsole, of met behulp van pedaaltjes achter het stuur. Toyota is de nieuwe transmissie nu aan het testen in Japan, en zou daar nog even mee doorgaan. Ze willen de werking van de versnellingsbak namelijk ook testen tijdens warm weer, dus voor het einde van de zomer hoeven we de nieuwe automaat niet te verwachten. En dan nog zou die gewoon naast de manuele zesbak in het gamma komen te staan, dus de handbak verdwijnt normaal gezien niet.

Toyota GR Yaris 2022

Dat de Japanners binnenkort ook een GR Yaris met automatische versnellingsbak in het gamma plaatsen, hoef je nog niet als een complete schande te zien. De kleine Toyota kwam namelijk als homologatiemodel voor een rallywagen tot stand, en in die sport wordt er ook al lang niet meer met traditionele handbakken gewerkt. Als we de geruchtenmolen mogen geloven zou deze nieuwe GR-bak de rally-ervaring zelfs nog wat tastbaarder moeten maken, want Toyota zou het schakelpatroon in de manuele modus omkeren. Terwijl je in de meeste auto’s met een automaat namelijk moet duwen tegen de pook om op te schakelen, zou je er bij de GR Yaris aan moeten trekken zoals dat ook bij de sequentiële versnellingsbakken van rallywagens het geval is.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités