Honda en GM gaan samen elektrische auto’s bouwen vanaf 2027

Honda E 2022

Een Japanner en een Amerikaan komen een vergaderzaal binnen — het lijkt bijna het begin van een flauwe mop. Voor Honda en General Motors luidde het echter de start in van een gezamenlijk inhaalmanoeuvre op vlak van elektrische auto’s.

Alleen krijg je niet veel gedaan in autoland, dat geldt tegenwoordig meer dan ooit. Zo zien we niet alleen steeds meer gigaconcerns zoals de Volkswagen-groep of Stellantis opduiken, maar gaan ook individuele fabrikanten zoals Toyota en Subaru met elkaar in zee — getuige de elektrische bZ4X/Solterra-tweeling. Ook Honda en General Motors beloven nu hun krachten te combineren om gezamenlijk ontwikkelde EV’s op de markt te brengen.

Niet voor Europa?

Concreet willen de twee constructeurs samen een nieuw platform voor elektrische auto’s gaan ontwikkelen, en er wordt ook gesproken over de productie van eigen batterijen. Door te gaan samenwerken willen ze de nieuwe EV’s goedkoper gaan produceren, want het hoofddoel is om de modellen betaalbaar te houden. De eerste exemplaren moeten in 2027 op de markt komen, maar Honda en GM leggen vooral de nadruk op de Noord- en Zuid-Amerikaanse en de Chinese markt. Het is dus nog niet helemaal duidelijk of wij ooit de vruchten van deze nieuwe alliantie op onze wegen zullen zien verschijnen.

De samenwerking tussen Honda en General Motors komt trouwens niet als een complete verrassing. Zo vroeg als 2013 spraken de twee constructeurs al af om gezamenlijk brandstofceltechnologie te gaan bedenken, en in 2020 sloegen ze opnieuw de handen in elkaar voor de ontwikkeling van twee elektrische Honda’s — die volgens de laatste informatie rond 2023 gelanceerd moeten worden. Het kan dus wel eens zijn dat de elektrische HR-V-afgeleide waarmee de Japanners amper twee weken geleden nog plaagden al wat GM-techniek onder de kap heeft.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités