Brandstofprijzen: denk toch aan de CNG-rijders!

CNG prijzen 2022

Een aantal jaren geleden werd Compressed Natural Gas (CNG) vaak verkocht als een groen alternatief voor benzinemotoren. Het was nog goedkoper ook. Nu de benzine- en aardgasprijzen stijgen, moeten de prijzen voor CNG volgen. Sterker nog, die kennen een exponentiële stijging.

We gingen er zelf ook in mee. Een kilootje CNG kostte destijds 0,8 euro aan de pomp, en was een prima alternatief voor benzine. De wagens die op CNG rijden zijn ook nog uitgerust met een benzinetank, dus de angst om stil te vallen op weg naar de CNG-pomp was in één klap weggehaald. Sterker nog, bij Toyota experimenteerden ze zelfs met een Auris Hybrid met extra CNG-tanks voor een nog grotere radius.

Vandaag de dag liggen de kaarten anders. De Corona-crisis en de combinatie daarvan met de oorlog in Oekraïne, zorgen voor een woekerprijs aan de pomp. 2 euro voor een litertje diesel is geen kwaaie droom meer en ook de benzineprijs ging de afgelopen weken de hoogte in. Toch werken ze daar met maximumprijzen, je hoort het tegenwoordig wekelijks op de radio of elders in het nieuws. Die maximumprijzen gelden echter niet voor CNG, waardoor je nu voor een kilootje makkelijk 3,5 euro betaalt. Een pak meer dus dan de 89 cent die een paar jaar geleden volstond. Daar sta je dan met je kleine benzinetank in je bijna-fonkelnieuwe CNG-auto.

afwachten

Een oplossing voor de hoge brandstofprijzen is er voorlopig niet. "minder rijden" zorgt alvast dat je de tank minder moet vullen en de rekening sneller leeg loopt. De regering heeft het over het aanpassen van de accijnzen op de brandstoffen, die nog eens een maximaal 10 euro op 60 euro tankinhoud zouden gaan uitsparen maar concrete voorstellen zijn er vandaag nog niet. Zo ook niet voor de CNG-rijders, slechts 15.000 chauffeurs tanken vandaag CNG, een minderheid in het autolandschap.

Derniers articles publiés

Commentaires (3)

Laisser un commentaire
Willem Gobbens 11:52
Portrait de Willem Gobbens

Vorige week was op zakenreis in Duitsland. Ik had mij vooraf geïnformeerd over de prijs van de CNG en moest vaststellen dat het in Duitsland, o.a. bij de firma HEM-Tankstelle, effectief mogelijk was te tanken voor € 0,99 / kg.
Mijn auto die ook de kwaliteit van de brandstof weergeeft gaf 100% kwaliteit aan.

Mijn VRAAG, waarom kost in België de CNG € 3,88 waar dezelfde brandstof in Duitsland aan € 0,99 kan gekocht worden?

Dank voor enige geloofwaardige uitleg.

Joram 15:48
Portrait de Joram

Daar zijn een aantal verschillende redenen voor. Als voormalig CNG-rijder (behalve de naam mis ik mijn Eco-Up!-je nog steeds) zocht ik ooit eens een antwoord op de vraag hoe duurzaam rijden op CNG precies is, en toen bleek dat dit deels afhangt van waar en wat je tankt. Dat lijkt nu misschien naast de kwestie, maar volg even mee. In het buitenland wordt al vaak biogas gebruikt, waarbij het gas eigenlijk een restproduct is van bepaalde chemische processen. In België is dit minder het geval, en komt het gas vaak nog deels van het net. Een CNG-auto stoot, voor de duidelijkheid, dan nog steeds minder uit dan een benzinewagen, maar dat betekent wel dat de CNG-prijs in België dus sterker afhankelijk is van de gewoonlijke gasprijzen dan die in het buitenland. Daar komt ook bij dat onze overheid CNG minder subsidieert dan in het buitenland, waar er in Nederland bijvoorbeeld geen BTW wordt aangerekend. De accijnsverlaging op benzine en diesel, die bij ons momenteel de prijs wat probeert te drukken, had bijvoorbeeld ook geen effect op CNG. Bijgevolg ben ik stiekem toch blij dat ik dat Eco-Up!-je niet meer bezit, want de zescilinder van mijn 20 jaar oude Jaguar kost me momenteel minder in brandstof dan dat stadswagentje me nu zou gekost hebben.

andre123 16:45
Portrait de andre123

politieke spelletjes,altijd weer.....
eerst de mensen pushen over te schakelen naar......
om dan na enkele jaren diegenen die overgestapt zijn flink met hun ......te hebben....
hoelang bv is het geleden dat men premie's uitbetaalde op nieuwe aardgasketels om van de mazout af te raken?,en nu speelt men het spel weer met warmtepompen om binnen een tiental jaren.......
de politiek is ALTIJD de meest onbetrouwbare partner.....
de cng rijders kunnen getuigen!
mss moeten we een CORDON instellen tegen politiek?

Laissez un commentaire

Commentaires récents

acce 2024

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités