Eerste 100% Europese EV-batterij geproduceerd door Northvolt

Northvolt eerste Europese accu 2021

Aziatische technologiegiganten: hou jullie vast want de allereerste volledig Europese accu voor elektrische auto’s is een feit. Batterijproducent Northvolt heeft gisteren namelijk zijn eerste batterijcel afgewerkt in de nagelnieuwe gigafactory in Zweden.

Northvolt kwam de voorbije maanden al vaker in het nieuws omdat het bedrijf zo’n veelbelovende speler is in de groeiende markt van de autobatterijen. Het opvallendste daaraan was steeds dat de Zweed het enige Europese bedrijf was dat zover stond met zijn ontwikkeling, tussen een concurrentie van vooral Aziatische giganten zoals CATL, LG Chem en Panasonic. Nu voegt Northvolt de daad bij het woord met zijn eerste accu, die in de late uurtjes van 28 december van de band rolde.

Door Europa, voor Europa

De batterijcel werd niet alleen geassembleerd in de Zweedse fabriek in Skelleftea, de technologie werd ook ontworpen en ontwikkeld in het Europese laboratorium van Northvolt. Zo wil de fabrikant een einde maken aan de afhankelijkheid van externe bedrijven die Europese automerken vandaag nog voelen. De fabriek waar de accu gemaakt werd is in opbouw sinds 2017 en moet binnenkort 60 gWh aan batterijcapaciteit per jaar produceren. Dat zou voldoende zijn om zo’n 1 miljoen EV’s van aandrijving te voorzien. De leveringen aan afnemers beginnen in de loop van 2022.

Northvolt Volvo batterij 2021

Die afnemers zijn trouwens niet de minste, want in zijn relatief korte carrière heeft Northvolt al heel wat grote namen weten te verleiden. Zo heeft BMW er alvast een monsterbestelling in de wachtrij staan, zal Volkswagen tegen 2030 zes accufabrieken bouwen samen met de Zweden en ontwikkelt Northvolt sinds kort ook accu’s in samenwerking met landgenoot Volvo. Binnenkort kunnen zij dus allemaal genieten van oer-Europese accupakketten.

Derniers articles publiés

Commentaires (3)

Laisser un commentaire
Joram 15:50
Portrait de Joram

Dan ben je een deeltje van de puzzel die onze toekomstige auto's in beweging brengt, mooi!

Kwiepneus 00:29
Portrait de Kwiepneus

Ik dacht dat de achilleshiel van accu-productie de grondstoffen zijn, dewelke niet in Europa te vinden of ontginnen zijn. Zodoende zijn we alsnog afhankelijk van externe bedrijven in andere continenten, of zie ik dat verkeerd?

Laissez un commentaire

Commentaires récents

acce 2024

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités