Rij-impressie + video: MG EHS Plug-in Hybrid Luxury (2020)

MG EHS Plug-in Hybrid 2020

Komt ongetwijfeld in aanmerking voor debuut van het jaar: MG. Het Britse merk dat voortaan onder Chinese vlag vaart, pakte begin dit jaar uit met een betaalbare elektrische SUV. Het jaar afsluiten? Dat doet MG met een eveneens betaalbare plug-inhybride SUV: de EHS Plug-in Hybrid.

Net als de ZS EV plukt MG deze nieuwe EHS Plug-in Hybrid van de Chinese straat, waar hij rondrijdt als HS. En eveneens net als de ZS komt deze EHS bij ons alleen op de markt in een geëlektrificeerde variant. Geen volledig elektrische SUV deze meer, maar een plug-inhybride.


BEKIJK HIER ONZE VIDEOREVIEW:


Als je schrik hebt om de twee MG’s door elkaar te halen, dan heb je daar dus al meteen een onderscheidend kenmerk. Een ander onderscheidend kenmerk is het formaat: met een lengte van 4,57 meter is deze EHS Plug-in Hybrid beduidend groter dan de ZS EV, en past hij ergens tussen de Volkswagen Tiguan en de Renault Koleos. Hij doet dus volop mee in het C-segment.

MG EHS Plug-in Hybrid 2020

Chinese reputatie

Aan de buitenkant haalt het opvallend grote radiatorrooster met het prominente MG-logo de broederbanden met de ZS EV stevig aan. Verder kiest de EHS Plug-in Hybrid eigenlijk ook wat voor een klassiek passe-partout-design, waar je allerlei invloeden in ziet. De koplampen deden ons bijvoorbeeld denken aan Subaru, de C-stijl aan de Renault Kadjar, en in de achterkant zitten behoorlijk wat Duitse invloeden. In het echt meer nog dan op foto.

Nu goed, originaliteitsprijzen worden er bij SUV’s zelden uitgedeeld voor het design – opvallende verschijningen als pakweg de Mazda MX-30 niet te na gelaten. Maar MG heeft wel een bescheiden sprong voorwaarts gemaakt in het interieur. Het dashboard van deze EHS Plug-in Hybrid mag er wezen. Een slanke en horizontale boordplank met infotainmentscherm van 10,1 duim, pianotoetsen voor enkele shortcuts en voorwaar een digitaal instrumentenpaneel van 12,3 duim.

MG EHS Plug-in Hybrid 2020

Plus- en minpunten

Pluspunten dus, eveneens voor de afwerkings- en assemblagekwaliteit, die de Chinese reputatie van weleer gerust van zich af mag schudden. Al blijven er nog wel enkele kinderziektes. Zoals het aantal waarschuwingsmeldingen op het instrumentenpaneel en de reactiesnelheid van het infotainmentsysteem. Net als in de ZS EV dus, al heeft de ervaring daar geleerd dat MG zich wel degelijk bewust is van die kritiek.

Verder is de rijpositie goed, met een stuur dat in tegenstelling tot de ZS EV wel in de diepte verstelbaar is. Ook de ruimte op de achterbank is best riant te noemen: er is voldoende been- en hoofdruimte – ook met het panoramadak – en met de nodige USB-aansluitingen zal ook je kroost zich tijdens de rit niet vervelen. Met 448 liter scoort de kofferruimte wel beneden de verwachting, vooral door de wat onhandige manier waarop de batterij is weggewerkt.

MG EHS Plug-in Hybrid 2020

Stekkerhybride

Maar het belangrijkste is uiteraard wat er onder de motorkap huist. Dat is een 1,5 liter grote viercilinder turbobenzine van 162 pk en 250 Nm die gekoppeld is aan een zestrapsautomaat. De elektromotor is op zijn beurt nog eens goed voor 122 pk en 230 Nm, en krijgt vier verzetten toebedeeld. MG spreekt over een tientrapsautomaat, en die is in automatische modus bij een normale rijstijl op weinig fouten te betrappen.

Het systeemvermogen van deze EHS Plug-in Hybrid bedraagt 258 pk en 370 Nm, voldoende om deze MG in een vlotte 6,9 seconden naar 100 km/u te sturen. De topsnelheid bedraagt 190 km/u. In de praktijk zit je dus niet om vermogen verlegen, temeer omdat de MG de voorkeur geeft aan de elektrokracht. Er blijft op een paar puntjes nog wel ruimte voor verbetering: de verbrandingsmotor mocht bijvoorbeeld wat discreter te hulp schieten, en de ophanging lijkt wat moeite te hebben met het bijna 1,8 ton hoge gewicht. Vooral op slechter wegdek vertaalt zich dat in nerveuze reacties. Ook de draaicirkel valt ruimer uit dan verwacht.

Op vlak van elektrokracht heeft de EHS zijn zaakjes wel voor elkaar. De stroom wordt opgeslagen in een lithium-ionbatterij van 16,6 kWh. Volgens de WLTP-cyclus moet je daar volledig elektrisch 52 kilometer ver mee geraken. Op onze koude herfsttestrit maakte de MG dat niet helemaal waar, maar kwam hij wel aardig in de buurt. Voor de fiscalisten onder ons: het gemiddelde WLTP-verbruik bedraagt 1,9 l/100 km, de CO2-uitstoot 43 g/km.

MG EHS Plug-in Hybrid 2020

Prijzen

Wat deze MG EHS Plug-in Hybrid moet gaan kosten? Minstens 34.985 euro. Maar net als de ZS EV krijgt deze EHS Plug-in Hybrid twee royaal uitgeruste versies, en beperkt de optielijst zich tot metaalkleur. De Comfort krijgt standaard het digitale instrumentenpaneel, zetelverwarming, airco met twee zones, navigatie, Apple CarPlay en Android Auto, en een achteruitrijcamera.

Vind je dat niet voldoende, dan betaal je 37.485 euro voor de Luxury. Je krijgt er dan lederen sportzetels, led-koplampen, een elektrische achterklep en een panoramadak bij. Vanaf nu krijg je standaard op alle MG’s ook zeven jaar fabrieksgarantie. De Brits-Chinese constructeur blijft daarmee nipt onder de startprijs van de plug-inhybride Opel Grandland X, en iets ruimer onder de prijs van de hybride Peugeot 3008 of de C5 Aircross Hybrid. Om eens enkele concurrenten uit PSA-stal te noemen.

MG EHS Plug-in Hybrid 2020

Conclusie

Nog geen jaar na zijn debuut op het Europese vasteland heeft MG zijn tweede model klaar. Geen nieuw volledig elektrisch model, maar een plug-inhybride SUV. Een segment waar dit jaar veel in beweegt, maar de MG kan bogen op een goede basis, een volledige uitrusting en een interessant prijskaartje. Genoeg gewapend om niet zomaar over het hoofd gezien te worden dus.

Specificaties

Motor

1.5 turbobenzine, vier-in-lijn + elektromotor

Puissance

258pk

Couple

370 Nm

Overbrenging

10-trapsautomaat

Transmission

voorwiel

Poids

1 775 kg

Vitesse de pointe

190 km/u

Prix du vehicule essayé

€ 38 135.00

Prix de base

€ 34 985.00

0 à 100 km/h

6.90 sec

Coffre min.

448 L

Coffre max.

1 375 L

Rejet de CO2

43 g/km

Derniers articles publiés

Commentaires (1)

Laisser un commentaire
Willem Kitsz 10:41
Portrait de Willem Kitsz

Fijne auto, alleen bijna alle stuurtoetsen voor telefoon en spraak werkenniet en de telefoonaansluitig op het scherm werkt niet.plus nog andere toetsen.

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités