Rijtest + video: Seat Mii Electric (2020)

Seat Mii Electric 2020 test

Wie vandaag op zoek gaat naar de meest betaalbare elektrische auto, komt – een verloren gewaande Citroën C-Zéro of een Renault Twizy op motornummerplaat niet te na gelaten – uit bij deze Seat Mii Electric. Wat deze stadsrakker, die in de basis al een hele carrière achter de rug heeft, nog in zijn mars heeft?

Het A-segment ziet er over vijf jaar helemaal anders uit. De kostenposten om een stadsauto te ontwikkelen zijn groot, de winstmarges klein. Logisch dus dat je de afgelopen jaren merken zag samenspannen, zoals de Citroën C1, Peugeot 108 en Toyota Aygo, en de Volkswagen Up, Skoda Citigo en Seat Mii.


BEKIJK HIER ONZE VIDEOREVIEW:


Tot er die dekselse strengere uitstootnormen kwamen, en het kleinste segment voor de keuze werd gesteld: investeren om ze te beantwoorden aan de norm, of de witte vlag hijsen. Citroën en Peugeot kiezen wellicht voor dat laatste, Toyota voorlopig voor dat eerste. En de Volkswagen-groep? Die elektrificeert de hele boel.

Dat is overigens niet de eerste keer, want Volkswagen had eind 2013 al een elektrische versie van zijn Up rondrijden. Nu de hele investering in de drie stadsauto’s zichzelf aan het einde van hun carrière heeft terugbetaald en de batterijtechnologie alweer wat verder staat, mogen ook de twee andere broers mee aan tafel aanschuiven: de Skoda Citigo e iV en deze Seat Mii Electric.

Seat Mii Electric 2020 test

In de details

Zoals steeds verschillen die drie stadsrakkers alleen in de details van elkaar, en zoals vanouds is de Mii de betaalbaarste van de drie. Hij vraagt 21.190 euro, terwijl de Citigo tot voor kort nipt duurder was: 21.600 euro. Nu is hij alleen nog uit stock verkrijgbaar. De Up is opnieuw de duurste: 23.300 euro. Kijk je nog even naar de Mii afzonderlijk, dan zie je ook hier maar enkele details die verschillen van de benzineversies van weleer.

Stickers en eigen 16-duimers wijzen je op zijn elektrische krachtbron aan de buitenkant, terwijl er binnenin een nieuwe sierstrip voor het dashboard werd ontwikkeld. De metertjes op het dashboard zijn klassiek analoog, maar wijzen nu op het batterijniveau en de hoeveelheid vermogen die je van de elektrische krachtbron vraagt.

Seat Mii Electric 2020 test

Verspreide batterij

Dat is een elektromotor van 83 pk (61 kW) en 212 Nm, die netjes onder de motorkap vooraan werd ingewerkt. De batterij is 36,8 kWh groot en zit verspreid onder de voor- en achterzetels ingewerkt. Dat is goed nieuws voor de kofferruimte, die met de achterbank rechtop met 250 liter ongewijzigd blijft – en in de praktijk dus nog steeds niet veel groter is dan voor een bak bier en enkele losse spullen. Klap je de achterbank neer, dan blijkt er met 923 liter iets van het volume weggesnoept: de achterbank staat immers iets hoger om de batterij te herbergen.

Volgens de WLTP-cyclus moet je op een volle batterij trouwens 260 kilometer ver geraken. Opladen gebeurt aan 7,2 kW, en dan zit je in een viertal uur aan 80 procent van het batterijniveau. Snelladen kan aan 40 kW, en dan ben je een uurtje zoet om 80 procent te laden. Astronomisch snel is het niet, maar het is gelukkig ook geen grote batterij.

Verrassend ver

Want in de praktijk blijkt dat het display op een volle batterij een grotere actieradius aangeeft dan Seat zelf voorspelt. Als wij de Mii Electric van de laadpaal gingen halen, dan prijkte er 313 kilometer op het dashboard. Uiteraard betekent dat niet dat je effectief ook 313 kilometer ver geraakt – zeker niet wanneer je op de snelweg rijdt en dat rijbereik toch snel zakt – maar het geeft wel aan dat de Spanjaard zijn energie zuinig aanwendt.

De kunst is ook om de ‘Eco’-knop onderaan de middenconsole te gebruiken. Die knijpt het vermogen weliswaar wat dicht – en in de ‘Eco+’-stand schakelt hij ook alle energievreters uit – maar laat nog ruim genoeg over om vlot mee te kunnen in het verkeer. Meer zelfs: deze Electric is dankzij zijn elektrovermogen en instant koppel de vlotste Mii die Seat ooit gebouwd heeft. De benzineversies hadden amper 60 en 75 pk, remember?

Het lagere zwaartepunt zorgt er bovendien voor dat de Mii nog aardig gaat sturen, terwijl het meergewicht van de batterijen om een iets stuggere demping vroeg. Dat gaat gelukkig niet storen, want de ophanging is eerder ‘op zijn Duits’ dan oncomfortabel. De remenergierecuperatie is overigens ook ruim voldoende om in het overgrote deel van de gevallen het rempedaal niet te hoeven gebruiken.

Seat Mii Electric 2020 test

Minpuntjes

Is het dan allemaal rozengeur en manenschijn? Nee, want de Mii kan twee dingen niet meer helemaal verbergen: zijn leeftijd en zijn budgetontwerp. Een moderne elektrische auto is vooral digitaal, een auto met ontwerp dat alweer bijna tien jaar oud is, is nog verrassend analoog. Maar goed, van een budgetauto hoef je natuurlijk geen te blitse dingen te verwachten.

Wel moet je dan nog rekening houden met wat vlakke zetels, deurpanelen die niet helemaal bekleed zijn, klapruitjes achteraan, een radio in plaats van infotainment met touchscreen (daar dient je eigen smartphone nog steeds voor), enzovoort. Seat countert gelukkig wel met een verder volledige uitrusting, inclusief zetelverwarming, airco, parkeersensoren enzovoort.

Conclusie

De beste Seat Mii die je kunt kopen, komt opmerkelijk genoeg pas op het einde van zijn carrière uit. De Mii Electric is een geslaagde elektrische auto, die weliswaar nog steeds dezelfde beperkingen heeft als de klassieke Mii, maar wel vlotter rijdt en een verrassend zuinige rijstijl voor de dag legt. Het enige wat in de weg staat, is zijn prijskaartje. Dat de Vlaamse overheid de premie voor particuliere kopers heeft afgeschaft, zal deze Spanjaard dus zeker voelen.

Specificaties

Motor

Elektromotor

Puissance

83pk

Couple

212 Nm

Transmission

voorwiel

Vitesse de pointe

130 km/u

Prix du vehicule essayé

€ 22 870.00

Prix de base

€ 21 190.00

Coffre min.

250 L

Coffre max.

923 L

Derniers articles publiés

Commentaires (1)

Laisser un commentaire
Jan Wijma 14:48
Portrait de Jan Wijma

Voldoet mij best wel. Problemen met het laden gehad maar opgelost onder garantie door de dealer van den Brug in Heerenveen.

Gewoon met beleid met rijden dan kun je ook in de wintermaanden best wel ver komen (150-200 km)

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités