
Na dertien jaar heeft Fiat zijn 500 eindelijk vernieuwd. Die gaat voortaan als volledig elektrische auto door het leven, en staat nog enkele jaren broederlijk naast het model uit 2007, dat onlangs een hybridevariant kreeg.
Deze nieuwe generatie van de Fiat 500 is daarmee het eerste volledig elektrische model voor de Italianen dat het ook tot bij ons zal schoppen – enkele jaren geleden was er immers al een 500e voor de Amerikaanse markt. En het gaat wel degelijk om een nieuwe generatie: de 500 krijgt een gloednieuw platform, met 2 centimeter langere wielbasis, 6 centimeter extra lengte en breedte – maar nog steeds een totale lengte van minder dan 4 meter.

Aan de buitenkant en binnenin ziet de 500 er nog steeds uit zoals we hem kennen, maar is de evolutie in het design duidelijk aanwezig. Het nieuwe platform zorgt ook voor de welgekomen nieuwe technologie: zo domineert een touchscreen van 10,25 duim het dashboard. We noteren onder meer een wifi-hotspot, Apple CarPlay en Android Auto, draadloze smartphoneverbinding en spraakbesturing.

Ook de rijhulp kreeg een broodnodige update dankzij het nieuwe platform. Dat zorgt volgens Fiat voor autonoom rijden op niveau 2, met een adaptieve cruisecontrol en rijstrookhulp. Verkeersbordherkenning, een dodehoekwaarschuwing en vermoeidheidsherkenning zijn ook van de partij, net als een 360-gradencamera.
Maar het belangrijkste is natuurlijk de elektrische aandrijving. Die is er in de vorm van een elektromotor van 87 kW (118 pk), goed voor een sprint naar 100 km/u in 9 seconden en een begrensde topsnelheid van 150 km/u. De energie wordt bewaard in een batterij met capaciteit van 42 kWh, waardoor deze Fiat 500 320 WLTP-kilometer ver moet geraken. Snelladen kan aan 85 kW, waardoor je 80 procent rijbereik ‘tankt’ in 35 minuten. Fiat voorziet ook een wallbox van 7,4 kW, waarmee opladen 6 uur in beslag neemt.

Op dit moment lanceert Fiat alleen een volledig uitgeruste beperkte reeks, die “La Prima” heet en waarvan er maar 500 exemplaren worden gebouwd. Bestellen – met voorschot van 500 euro – kan vanaf nu. De La Prima kost 37.900 euro inclusief wallbox. Met een Mini Electric voor 33.100 euro en een Honda E die 34.500 euro kost worden het interessante tijden in het stadssegment.
Commentaires récents
Les Seres 5 et 7 débarquent aussi en Belgique
j'attends avec inquiétude ci serres SF 5 arrivera un jour en belgique?? véhicule avec prolongateur...
Door bernard hoyez Il y a 4 mois
Prior Design transforme votre Hyundai i30 en voiture de rallye
Bonjour , savez vous placer un kit prior sur un Mercedes gle coupé hybride ? Merci
Door Wiggers Il y a 10 mois
Essai court : Ford Focus Clipper MHEV facelift (2022)
je voudrai savoir la date de livraison de la Ford focus titanium + clipper 2022
Door joris Il y a 10 mois
Renault Arkana E-TECH 145 : ce que vous devez savoir (2021)
je trouve que beaucoup trop de petits détails sont absents d'un modèle à l'autre. Exemples:...
Door BRAND Il y a 1 année