Is Carlos Tavares de man die Alfa Romeo nodig heeft?

Carlos Tavares Alfa Romeo

Dat de toekomstplannen voor Alfa Romeo vaag zijn, is duidelijk. Dat PSA-topman Carlos Tavares door de fusie met FCA mee aan het roer komt, is goed nieuws.

Een gamma dat bestaat uit de Stelvio, Giulia en intussen al behoorlijk oude Giulietta: het is duidelijk dat Alfa Romeo het moeilijk heeft. Zeker als je weet dat de Stelvio en Giulia onder de verwachtingen presteren, en zelfs een doodgewaand merk als Lancia het in thuismarkt Italië beter doet dan Alfa Romeo in heel Europa.

Bovendien hinkt de FCA-groep al een tijdje achterop als het op elektrificatie aankomt. En ook de ambitieuze langetermijnplannen van Alfa Romeo werden al flink afgeslankt. Wijlen Sergio Marchionne zag het groots, maar opvolger Mike Manley heeft die plannen flink moeten bijsturen. Geen 8C-opvolger, geen flinke uitbreiding van het productgamma, maar een bescheiden uitbreiding met SUV’s als centrale spil en de eerste stappen richting elektrificatie.

Adelbrieven

De man die bij de bijgestuurde toekomstplannen wellicht al de touwtjes in handen had, is misschien wel de man die Alfa Romeo weer op het juiste spoor kan krijgen. Carlos Tavares, de 61-jarige ambitieuze, ascetische en beredeneerde Portugees die ooit nummer twee was bij Renault onder Carlos Ghosn.

Tavares heeft alleszins adelbrieven genoeg om voor te leggen: in 2014 stapte hij binnen bij PSA, dat toen ook in financiële moeilijkheden verkeerde. De Portugees slaagde er in korte tijd in om de groep niet alleen weer op het juiste spoor te krijgen, maar ook om het eveneens zieltogende Opel binnen te halen en weer gezonder te maken.

Magere jaren

Het goede nieuws is dat Tavares al aangekondigd heeft dat er bij een fusie tussen PSA en FCA geen merken zullen verdwijnen. Maar Alfa Romeo zal het nog wel enkele jaren moeten rooien met een klein en stilaan verouderend productgamma terwijl de Portugees orde op zaken stelt. Maar als de Italianen daarna de succesvolle richting achterna kunnen van Peugeot, Citroën en Opel, dan is Carlos Tavares de man die Alfa Romeo nodig heeft.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités