Sam Dejonghe nam ons mee voor een stevig ritje op Spa

sam-dejonghe-racer

Dat last minute-voorstellen vaak de strafste zijn, dat zullen we geweten hebben. Om 22u30 's avonds het bericht 'zin om morgen mee te rijden met de Seat Leon Cup Racer op Spa?', een dag later om 10u30 in de paddock naast Sam Dejonghe.

Volop bezig met een interview met een bevallige blondine (Kat Kerkhofs – Reportage voor Playsports) lopen we Sam tegen het lijf in de paddock. Niet veel later ziet hij een gaatje om deze gelukkige redacteur alvast een rondje mee te nemen. Eerst even 'afstand van verhaal' tekenen, een passagiers-bracelet aan men pols kleven en een helmpje op. Een medewerker van Sam’s WRT-team maakt de 5-punts gordel vast, heel vast. Nog vaster en dan NOG vaster! Mijn lichaam kan geen millimeter meer bewegen, bloedcirculatie ondervindt moeilijkheden . Enkel mijn hoofd heeft een 5-tal centimeter vrij, links en rechts.

sam-dejonghe-racer

Handen, die zet ik maar wat onwennig op de knieën. Mijn benen steek ik waar ze plaats hebben. Een laatste check van Sam, 'Good to go?'. Een simpele thumbs up en we verlaten de pitbox.

Razende vaart

Meteen is duidelijk dat, hoewel onze racewagen van dienst er langst buiten nog uitziet als een uit de kluiten gewassen Seat Leon, het allerminst is wat wij gewone stervelingen bij de dealer kunnen kopen. Het licht gaat op groen en we verlaten de pitbox, Sam laat de banden een paar keer doordraaien en we nemen de bocht naar La Source. Wat zig-zag met de wielen om er temperatuur in te krijgen en we zijn onderweg naar Eau Rouge. Al meteen vliegen we daar omhoog bij 160 km/u. Knijtersnel al maar in de racewereld is dat niets. Letterlijk. De Porsche GT3 RS Cup’s steken ons al voorbij aan een razend tempo. Om het verschil in klasse aan te duiden.

sam-dejonghe-interview

Er was dan ook veel gerief op de baan tijdens deze testda. Denk maar aan een Ferrari 250 SWB, een Blancpain Lamborghini Huracan GT3, semi-LeMans racers en ook een heerlijke oude opgepompte Opel Kadett, we komen ze hier allemaal tegen in onze Seat Leon Cup Racer. Enfin, Sam komt ze tegen en moet dus afwisselend inhalen en voorbij laten gaan. Heel spannend voor ons, al bleek dat Sam vooral een rondje zijn banden aan het warm rijden was. Eén toertje en dan was het al gedaan met de pret. Althans, in de voormiddag.

Racen met ballen van staal

Iedereen verdween in zijn pitbox. Tijd om op pad te gaan op de paddock. Wat voor prachtig spul durven sommigen toch op het circuit zetten. Hier moet je buiten kluiven geld ook over een paar grote ballen beschikken. Neem nu de 250 GT SWB van hieronder bijvoorbeeld. Deze lijkt zo uit de veiligheid van een hermetisch afgesloten zak stikstof te komen. Een pareltje! Later komen we deze nog tegen op circuit en inhouden doen de heren zeker niet… Een blauwe vlag zien doet ze zichtbaar pijn in het hart.

Ferrari-250-GT-SWB

Terug de baan op!

Iets voor 13u begint er terug leven te komen in de pitsstraat. De garagedeuren gaan open en motoren worden opgestart. Een setje oordopjes is geen overbodige luxe wanneer zo’n éénzitter onverwacht de vlammen uit zijn uitlaten jaagt. Hoog tijd om terug te keren naar meneer Dejonghe. Die hijst zich snel terug in zijn racepak en ik mocht me weer laten insnoeren. Enkele minuten na 13u rijden we alweer in een razend tempo naar beneden vanuit La Source. Met wat moeite hou ik de snelheidsmeter in het oog. Elke ronde vliegen we sneller en sneller Eau Rouge omhoog. Heerlijk genieten. De dubbele linkse bocht, ‘Pouhon’, nemen we ook telkens sneller en sneller.

seat-leon-vlammenfilter

De grip die de Seat heeft met zijn knoerten van Michelin-banden, de Pilot Sport slicks, is ongelooflijk. Je moet stevig werken, ook al zit je tot op de millimeter vast. Qua acceleratie valt het eigenlijk wel mee. De 2-liter TSI is goed voor 330 pk met een mooi 410 Nm koppel. De topsnelheid ligt voor deze racewagen op 267 km/u. De temperatuur van de remmen is ondertussen ook op punt gekomen en dat hebben we geweten. Wanneer we bij ongeveer 245 km/u naar de Busstop Chicane rijden gaat Sam pas een luttele 40 meter voor de bocht vol in de remmen. Miljaar! De Seat gaat op die luttele meters door vier versnellingen en van circa 245 km/u naar 100 km/u. Waanzinnig. Dat remvermogen is nog een graad indrukwekkender als dat van de GT-R en die kar z’n remmen zijn al absurd krachtig.

Limiet? Welke limiet?

Genieten is het, wanneer je Sam zijn kunnen voor de eerste keer meemaakt in een wagen die voor hem nog ver van zijn persoonlijke limieten zit. Je kan het amper geloven maar het kan allemaal nog sneller voor hem. Na zo'n tien toertjes knallen keren we terug naar onze pitbox. Of Sam op de limiet heeft gereden om indruk te maken op ons? Nee hoor, tijdens een race, waar het allemaal veel chaotischer aan toe gaat en de concurrentie geen millimeter buigt doet hij nog eens 6 seconden van de snelste rondetijd die we tijdens deze rit behaalden. Twee minuten veertig trouwens, voor de geïnteresseerden

sam-dejonghe

Hij vertelde er ook meteen bij dat hij dat in een éénzitter of prototype nog 20 seconden sneller doet. Ons verstand kan het allemaal moeilijk verwerken. Dat de Seat Leon TCR van het RACB National Team, gerund door WRT, niet te onderschatten valt hebben we ook begrepen. We kijken dan ook uit naar Sam’s eerstvolgende races.

Bedankt Sam!

Ps: Wil je Sam ook eens live bezig zien? Op volgende data kan je hem in België en Nederland terugvinden:
• 22-23/04 Spa
• 19-21/05 Zandvoort
• 3-4/06 Zolder
• 15-16/07 Zolder
• 23-24/09 Mettet
• 21-22/10 Assen.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités