Rijtest: Kia Cee'd 1.0 T-GDI (GT Line)

Kia-C'eed-GT-Line-2015

Een duizendje. Dat is waar Kia - en ook Hyundai - de afgelopen jaren druk mee bezig zijn geweest. Deze kleine driecilinder benzine zou het moeten gaan maken in de sterk concurrerende groep van kleine “groene” motoren.

Aaah, de Kia Cee’d. In 2012, toen de tweede generatie Cee'd op de markt kwam, een waardige underdog. De knappe Zuid-Koreaan die het de brute Europeanen het vuur aan de schenen legde. Wij als Europeanen stonden lang wantrouwig maar kunnen toch moeilijk ontkennen dat Kia een verdomd leuke lijn wagens heeft. Onze lieveling met voorsprong was alvast de Cee'd.

We introduceren geen nieuwe generatie maar een facelift. Het soort facelift in de categorie "wat-is-er-juist-nieuw-want-ik-zie-het-niet-hoor". Tjah, dat heb je met die tussentijdse opfrissingen in crisistijden. De bumpers kregen wat extra stoerheid mee en verder konden we dan ook niet echt iets nieuws bespeuren. Deze GT Line uitvoering ziet er behoorlijk sportief uit en in een ideale wereld heeft elke koper deze optie aangevinkt. Volgens ons dan toch.

Kia-C'eed-GT-Line-2015

Turbo en klaar?

Wat er wél nieuw is dat we je kunnen vertellen - met meer woorden - is de eerder vermelde 1.0 liter turbo-benzine motor. In de GT Line is die goed voor 120 pk en 172 Nm. Dat klinkt veel beter dan het werkelijk is. Aangezien je in de lage toeren amper vooruit geraakt is het letterlijk bijna stilvallen als je gaat opschakelen naar de tweede versnelling. De wagen duikt naar voor en je moet terug aan een tergend traag tempo toeren opbouwen. Als je dan eenmaal over die 3.000 tpm bent geraakt is de turbo op gang aan het komen en krijg je eindelijk die extra duw. Inhalen op de autosnelweg lukt dan weer beter dan verwacht. Reden? Op de snelweg rij je, met het verkeer mee, in zesde verzet rond de 3.000 toeren. Waar je dan weer genoeg vermogen ter beschikking hebt.

 kia-ceed-1-t-dgi-2015

scoren op andere vlakken

Kia zegt dat deze 1.0 T-GDI 15% zuiniger is dan de 1.6 zonder turbo. De Eénliter stoot uiteraard ook weer een pak minder uit. Dat zal best zijn, in praktijk merken we daar toch niet al te veel van. Ons verbruik van 7,8 liter is duidelijk een pak hoger dan opgegeven, of zelfs dan wat wij hadden verwacht. Dit soort kleine motoren moeten harder werken voor alsmaar groter worden auto’s. Helaas doet het de ervaring van de voor de rest uitstekende Kia Cee'd een beetje verbleken.

Het interieur is knap vormgegeven, voorzien van een hoop knopjes maar deftig ingewerkt met gevoel voor kwaliteit en stijl. Hier heeft men duidelijk moeite gedaan. Een duidelijk verschil met de inspiratieloze Europeaanse hatchbacks. Rijden in de Kia is ook aangenaam en mits je niet te veel van hem vraagt kom je overal nog goed door de bocht ook. De ophanging is voor 90% van de potentiële kopers ideaal qua comfort en sportiviteit. Leuk detail, je kan de “zwaarte” van het stuur aanpassen in drie niveaus.

De 1.6 met DCT automaat is volgens ons dan nog steeds de beste keuze desondanks zijn prijs. Daar scoorde de 1.0 trouwens ook geen al te beste punten. Prijzen voor de Cee'd beginnen bij 17.340 euro; daarvoor heb je een 1.4 EcoDynamics met 100 pk. De duurste Cee'd is dus de Sense 1.6 DCT met 26.440 euro. De 1.0 zit qua prestaties in het midden en qua prijs... 23.340 euro. Dat is best veel en dat doet de mensen dan weer vergelijken met andere modellen. De CO2 uitstoot van 115 g/km is mooi maar we hadden na die jaren van ontwikkeling toch nog lager verwacht. Ford's EcoBoost is het meest vergelijkbare motortype en qua performance gaat die er toch mooi over. Dat geheel ter zijde.

 kia-ceed-1-t-dgi-2015

Conclusie

Een kostelijke grap voor prestaties die op papier een pak indrukwekkender ogen dan ze in werkelijkheid zijn. Laten we de 1.0 even voor wat hij is dan heb je nog steeds een puike wagen met de juiste looks, knappe afwerking en je prima comfortabel van A naar B kan brengen.

Specificaties

Motor

1.0 Benzine drie-in-lijn

Puissance

120pk

Couple

172 Nm

Overbrenging

6-bak manueel

Transmission

voorwiel

Poids

1 129 kg

Vitesse de pointe

190 km/u

Prix du vehicule essayé

€ 25 500.00

Prix de base

€ 25 350.00

0 à 100 km/h

11.00 sec

Gemiddeld testverbruik

7.00 L/100km

Coffre min.

380 L

Rejet de CO2

115 g/km

TMC

€ 133.00

TC

€ 116.00

Derniers articles publiés

Commentaires (8)

Laisser un commentaire
Glenn 11:57
Portrait de Glenn

Zit wel een lijn in: die mini-motortjes moet je blijkbaar continue een stamp onder hun gat geven om vooruit te geraken met bijhorend verbruik. Blijkt ook uit testen met andere merken. Gaat Mazda dan toch gelijk hebben met zijn right-sizing?

tomtom 15:48
Portrait de tomtom

Over dat stilvallen na het schakelen naar tweede versnelling, zoals Jay Kay in Top Gear ooit zei wanneer Jezza beweerde dat de Porsche 911 GT2 een monsterlijke (in de negatieve zin) auto is: "Could it be that you weren't driving it properly?"

Het is 'ne nafte', dan moet je die niet rijden zoals een doffe turbodiesel! Eerst voldoende revven en dán pas schakelen... toch?

@Glenn: lees dan eens wat men te zeggen heeft over de Mazda SkyActiv-G-modellen: wegens geen turbo moeten die óók veel te hoog in toeren om deftig vermogen op te wekken, totaal niet aangenaam want vermoeiend, luid en niet afgestemd op schakellui rijden.

Als je toch schakellui wilt rijden, dan pak je een semiroyaalbedeelde turbobenzine: 150PS of meer, zoals de 1.5 Ecoboost van Ford, maar geen één liter koffiemolen die daarmee zoveel vermogen opwekt als een instapdiesel. Nooo sir.

Edit: na wat opzoekwerk blijkt dat de 1.0 turbobenzine van Kia totaal niet zo prettig rijdt als die in de Ford: de 1.0 Ecoboost heeft piekkoppel bij 2k toeren, terwijl de motor van Kia blijkbaar maar vanaf 4k. De motor van Kia heeft ook amper koppel onder de 2k toeren, wat de bewering in dit verslag zou kunnen staven: levensloos op lagere toeren. Helaas! Áls ik dan een goedkope auto met een koffiemolen zou kopen, was het wel een Ford. ;-)

Glenn 22:12
Portrait de Glenn

Je hebt gelijk dat die Mazda's toeren nodig hebben, maar ik doelde vooral op het feit dat de Mazda's redelijk dicht bij hun normverbruik kunnen blijven terwijl die geblazen blokjes bij de minste streling van het gas gaan zuipen als een bejaarde PRV V6. Zo'n colafles met turbo draait er blijkbaar zijn hand niet voor om, om zijn normverbruik te verdubbelen.
Mijn 318i van '98 verbruikte evenveel als die Kia, met lichtjes beter prestaties in een zwaardere kas. Vooruitgang?

tomtom 08:38
Portrait de tomtom

Goh weet je, die N=1 statistische steekproeven zijn altijd leuk om te vertellen, maar hebben ze veel betekenis? Niet echt.

Beter is om eens op te zoeken hoe dat gaat met die autos als ze door 'het plebs' worden gebruikt. De verbruikstats opzoeken op spritmonitor!

Nu heb ik het volgende gevonden op spritmonitor:
BMW - 3er - Gasoline - 1998-1998 - 115-120PS (want een E46 318i uit 1998 had 118PS volgens wikipedia, dus mooi errond) -> gemiddeld verbruik van 8,54l/100km
Natuurlijk is de steekproef op spritmonitor met de Cee'd veel kleiner (momenteel één gebruiker met die auto), maar toch: 5,15l/100km

Zie je al wat ik bedoel?

Soit.

Het klopt dat die koffiemolens gaan zuipen vanaf je hen op de staart trapt, maar dat doet zo goed als élke auto met een onderbemeten motor. Het leuke aan zulke koffiemolens is echter dat die relatief zéér zuinig kunnen worden als je er voorzicht mee gaat rijden. Dát is ook de grootste reden om voor zo'n auto te kiezen; als je gaat stampen kan je inderdaad beter een lompere motor kiezen. Maar dan moet je niet de schuld op de molen steken als jij de verkeerde belissing hebt genomen.

EDIT: nog wat opgezocht over de Mazda 6 SkyActiv-G 107kW, volgens spritmonitor een gemiddeld verbruik van máár 6,76l/100km, dat is best OK datte! En dat is een atmosferische tweeliter! Yikes. Het gemiddelde wordt wel bereikt door mensen die (waarschijnlijk) gelijk de gemiddelde mens rijden en zo rond de 7,5 zitten qua verbruik, en een aantal voorzichtige specimens die net onder de 6 liter blijven. Dat is best netjes voor een boot van een Mazda 6. Alleen jammer dat die zoveel honderden euros meer aan jaarlijkse verkeersbelasting dan een koffiemolen zal kosten door ons debiel systeem, hier in België.

BePa 09:56
Portrait de BePa

Zelf rijd ik met het extreemste der extreme downsizing: de 2-cilinder Fiat Twinair met 875 cc en 105 PK in een 500L Living. Gemiddeld normverbruik 4,8 - praktijkverbruik (uitgerekend) na 2 jaar: 6,2. Ten tijde van de aankoop waren de alternatieven een Grand C-max 3-cilinder (te lelijk) en een Grand Prius (2x zo duur). Het alternatief met de zuinigste 4-cilinder was de Grand Scénic met normverbuik op 6L.
Dan ben ik - ondanks het grote verschil met het normverbruik - toch tevreden maar op 6,2 uit te komen voor een dergelijke volumineuze, ruimtelijke en hoge mid-MPV.
Ik heb wel gemerkt dat ik er zuinig mee moest leren rijden, het verbruik is in de eerste maanden geleidelijk aan gezakt. En als ik de auto nu uitleen aan een chauffeur die gewend is aan een gewone diesel, dan zie ik achteraf dat het verbruik de hoogte in piekt. Het gaat dus echt samen met de manier van zuinig rijden en de wil om dat ook te doen. Zo'n klein motortje kan tamelijk zuinig zijn, maar als je er niet op let of je rijstijl niet aanpast heb je er niks aan... Ze zouden er dus een rijcursus en engagementsverklaring moeten bij doen :-).

Evo x 21:02
Portrait de Evo x

1.0 met 7,8 liter? Heb hier 1,6 van 11 jaar en diene verbruikt 7,5 liter. Nochtans mooi gewicht en 11s is geen schildpad. Mij altijd afgevraagd hoe zo'n 1.0 met 100pk of meer eruit ziet na 10 a 15 jaar. Hier ook liever grote longen (mijne 2.0i) en weinig toeren. (Kleine 10 liter voor 8,5s) Staan dezelfde te koop met 450d km, wil 'k zo'n ding met 120pk zien doen. :-)

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités