Rijtest: BMW 114d facelift (2015)

BMW-114d-facelift-2015

Omdat de nood naar gangbare instappers blijft stijgen, presenteert BMW met de 1 Reeks facelift de 114d. Die positioneert zich onder de 116d EfficientDynamics en maakt nog steeds gebruik van vier cilinders.

Type-aanduidingen houden al een tijdlang geen steek meer. Dat wordt met deze 114d nog eens extra bewezen. Want het blok telt vier cilinders en is 1.600 cc groot. Waarom dan niet voor 116 d gaan? Wel, die bestaat al. In de vorm van een 1.5-liter driecilinder. Op z'n minst een verwarrende boel natuurlijk. Waarom deze 114d tot leven is gekomen is echter duidelijk; Een lage instapprijs creëren om aantrekkelijk voor de dag te komen bij de leaserijders en om jongeren nog iets betaalbaar aan de BMW te krijgen.

BMW-114d-facelift-2015

Niet de zuinigste van het gamma

Deze 114d beschikt over 95 pk en kan 235 Nm koppel leveren. Dat eerste cijfer wordt gelukkig ietwat verdoezeld door het mooie 'diesel-koppel'. Dat deze 114d daarmee een snelle rakker is moet je niet hopen. Nu, je geraakt heus op je bestemming en op de autostrade kan je volgen met de rest (of stilstaan in de file), maar een snel inhaalmanoeuvre zit er niet in. Als troost kijk je dan maar beter naar de verbruiksmeter. Want rijd je evenwichtig en ontspannen, dan zal je op een dagdagelijks verbruik van ongeveer 5 liter per honderd kilometer uitkomen. Prima, al durven we er geld op zetten dat de 116d EfficientDynamics met drie cilinders hier nog wel een half litertje onder zal gaan.

BMW-114d-facelift-2015

Daarnaast ligt de CO2-waarde van die driecilinder op 89 g/km terwijl de 114d het met 95 g/km doet. Dat verschil komt hem door de hele zooi na de motor en het ontbreken van een cilinder natuurlijk. Dat het op lange termijn een goed idee is om voor de 114d te gaan is dan ook maar de vraag...

Geen Polo meer

Sluiten we even de motorkap, dan kunnen we onze blikken richten op het opgefriste uiterlijk van de F20 1 Reeks. Die tweede generatie van de 1 Reeks kreeg namelijk nogal wat kritiek op het lichtdepartement. Met deze facelift trekt BMW zowel voor- als achteraan die lichten recht. Hij is zelfs terug mooi te noemen dankzij een sausje van de 2 Reeks. Echt knallen doet het natuurlijk niet op dit grijs exemplaar zonder M-opsmuk. Maar je krijgt alvast niet meer het gevoel achteraan naar een Volkswagen Polo te turen.

BMW-114d-facelift-2015

Naast de buitenkant werd er ook binnenin met wat frisse verf gezwierd. Echter zijn de veranderingen daar iets minder ingrijpend. Je moet al een BMW-verkoper zijn om de verschillen met het pre-faceliftmodel te herkennen. Het verschil zit hem in de afwerking rondom de Airco- en radiobediening en ook de boog over de tellerpartij loopt iets anders. Het gebruikte materiaal is van hoge kwaliteit en kan zo uit de 3 Reeks komen. Het zitcomfort is meer dan prima, voornamelijk op de eerste rij. Achterin zit je dicht op de achterwielen en kunnen verkeersremmers gemeen doorkomen. Een kwaal die je ook bij de andere Duitsers vindt, de Mercedes A-Klasse.

scherp maar niet sportief

BMW's zijn driving machines, maar die stelling lijkt meer en meer te vervallen. Althans, als je met deze 114d rondtoert. Je voelt dat er meer aandacht werd besteed aan comfort. Nu, daar kunnen we niet rouwig om zijn maar het is spijtig dat het echte sportieve karakter tegenover de concurrentie wat afgezwakt is. Misschien moet je daarvoor verder sparen voor wat sterker 1 Reeks-gerief.

BMW-114d-facelift-2015

Dat er sterker gerief valt te rapen zal dan ook geen verrassing zijn. Voor deze 114d betaal je minstens 23.150 euro, de 116d EfficientDynamics Edition kost je amper duizend euro meer (24.150 euro). Is de sky the limit, dan kan je voor de M135i xDrive gaan met maar liefst 326 pk. Daarvoor moet je wel even 44.450 euro achterlaten bij de dealer.

conclusie

Wij zijn - onverwacht - best tevreden over deze 114d-motor en al zeker over de sterk opgefriste 1 Reeks. Sterke punten zijn de afwerking en lagere instapprijs. Het grootste nadeel is de zware optiepolitiek. Uiteraard geen verrassing maar door de vier uitvoeringen stijgt je prijs zeer snel. Je moet er tegenwoordig wat voor overhebben om met achterwielaandrijving rond te kunnen toeren in een hatchback.

Specificaties

Motor

1600cc 4-in-lijn

Puissance

95pk

Couple

235 Nm

Overbrenging

6-bak-manueel

Transmission

achterwiel

Poids

1 280 kg

Vitesse de pointe

185 km/u

Prix du vehicule essayé

€ 28 850.00

Prix de base

€ 23 950.00

0 à 100 km/h

12.20 sec

Gemiddeld testverbruik

5.00 L/100km

Coffre min.

360 L

Rejet de CO2

109 g/km

TMC

€ 75.00

TC

€ 268.00

Ontvang hier de officiële digitale brochure van deze Bmw

 

Derniers articles publiés

Commentaires (11)

Laisser un commentaire
bartelskie 13:23
Portrait de bartelskie

Ik vind hem niet mooi alhoewel het wel mooie foto's zijn.
95pk... snik snotter
met dat geld koop je veel mooier en sneller spul

Anon 00:26
Portrait de Anon

blijkbaar maakt hij dus mensen blij he.Uitstoot en restwaarde Zijn goede argumenten, de rwd is zeer leuk meegenomen.

Maar deze variant is toch echt voor privemarkt hoor. 116ed is voor bedrijsmarkt.

Qua blok: is dit geen brol van Peugeot?

Maurice P.P. 10:44
Portrait de Maurice P.P.

Man, man, man... evenveel sex-appeal als en vuile schoteldoek, belabberde afwerking, een motortje dat in een Peugeotje welliswaar niet misstaat, volledig kaalgeplukt qua uitrusting, plastic wieldoppen en een optie-beleid om U tegen te zeggen... Is een logootje met een propeller écht zo duur in productie? ;-)

Ronald 21:53
Portrait de Ronald

Zo negatief koopt u dan nen Dacia

Maurice P.P. 06:40
Portrait de Maurice P.P.

Inderdaad Ronald, die is minstens even goed, zoniet beter, en nog beter uitgerust ook. :-)
Ik bedoel maar: voor +/- 24000 euro koop je gelijk welke (kleine) middenklasser full option en met een leukere motor...

Adriaan 10:50
Portrait de Adriaan

Ja, want een dacia heeft inderdaad niet het sex appeal van een vuile schoteldoek :p
Maar nu eventjes serieus, een golf 1.6tdi highline (wat nog lang niet full option is) start op 25070euro, een mercedes a klasse 160cdi begint op 24321euro. Mij lijkt de 114d echt niet fout geprijst hoor.

Maurice P.P. 08:33
Portrait de Maurice P.P.

Juist, maar die Dacia wordt dan ook verkocht aan de prijs van een schoteldoek.... ( en met dezelfde motor als in die Mercedes A ).
En ja, gelukkig is dat Duitse 'premium' (sic) trio iets beter afgewerkt dan die Dacia...
BTW, ik promoot absoluut geen Dacia en het is ook niet mijn 'droommerk', ik gebruik het hier enkel even ter illustratie.

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités