Vrijdag Fandag: Renault R5 GT Turbo

Autofans zijn er in alle soorten en maten. Ook deze week hebben we een Franse wagen te gast in onze Vrijdag Fandag-rubriek, al is hij van een heel ander kaliber dan de eend van vorige keer.

Naam: Michel De Coster
Leeftijd: 25 jaar
Wagen: Renault R5 GT Turbo
Eigenaar sinds: September 2013
Vorige wagens: VW Polo SP (1987), Polo 6N2 Open Air, Ford Focus Clipper
Kort: Performante -thumbs up-oldtimer

Het verhaal

Geschiedenis
De aankoop is tot stand gekomen door mijn ervaringen met dit type auto van een vriend. Hij had een R5 GTX en heeft ook nog steeds een R5 GTT. Door de leuke momenten met deze auto heb ik er mij uiteindelijk ook één aangeschaft. De wagen is geïmporteerd vanuit Frankrijk, naar Wallonië. Daar heb ik hem gevonden en gekocht. De eigenaar had er twee en wou het bij één houden, daarmee was mij ook al duidelijk dat het een liefhebber was. Ik heb deze persoon gevonden door enkele maanden het internet en met name zoekertjes websites in het oog te houden. Er zijn er niet vaak te vinden en als je er vindt zijn ze ofwel helemaal om zeep geholpen of zo goed als einde leven.

renault-r5-gt-turbo-vrijdag-fandag

Wat zou je anders aanpakken?
Door mijn ervaring met dit model was mij van in begin duidelijk dat het niet zonder de nodige slag of stoot in werkende staat zou blijven. De lijst met zaken waar je op moet letten wordt al snel behoorlijk. Een goede raad is meteen actie te ondernemen als er iets niet naar behoren functioneert in de motor, want een probleem kan al snel andere problemen in de hand werken. Elektrische problemen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de ontsteking niet meer naar behoren werkt, de broodnodige koeling wegvalt enzovoort. Een model nemen zonder aangepaste motor had de “safety level” wel naar omhoog gehaald. Maar dan hou ik de fun-factor wel buitenbeschouwing. Toch ben ik achteraf gezien tevreden met het verloop, het kan altijd erger.

Waar krijg je een glimlach van?
Als alles werkt, je de motor start en een prachtig ritje op een zonnige dag kan maken. Het nakijken geven aan sommige moderne performante wagens is natuurlijk ook niet te onderschatten. Elke keer je de turbo voelt en hoort blazen is het feest!

renault-r5-gt-turbo-vrijdag-fandag

Waar word je humeurig van?
Als je goed doorduwt op het gaspedaal gaat de snelheidsmeter mee met deze van het toerental, nadeel is dat de benzine meter dat ook bijna doet. Het was de eerste auto waar ik de benzinemeter effectief kon zien bewegen. Bij de eindeloze pret horen ook de nodige kosten en niet alleen van benzine. Enkele onderdelen die zich al hebben laten vervangen: alternator, batterij, motorblok bevestiging, elektronica allerlei,… Meer specifieke onderdelen vinden is niet altijd simpel. Stel je open tot buiten onze landsgrenzen, dan is de kans wat groter om nog iets te vinden (ja, een tripje naar Noord Nederland is mogelijk).

Kostenplaatje
Voor een R5 die nog werkt ga je tussen de 3.500 en 8.000 euro betalen. Ga je bijvoorbeeld voor de 4.000 euro versie, voorzie dan zeker nog 1.000 euro voor verrassingen. Als je wat handig bent kan je de kosten drukken door veel zelf te doen, ja dit kon vroeger.

renault-r5-gt-turbo-vrijdag-fandag

Hamer & beitel
De ziekte is roest aan de voor- en achterruit. Bij de achterruit ben ik gespaard gebleven, dit was niet het geval vooraan. Na de nodige las-polyester-plamuur-spuit werken (en vrienden) is dit weer volledig goed gekomen.

De auto heeft nog enkele extra’s ten opzichte van de standaard zoals andere velgen, veren, nokkenas, oliekoeling radiator, gegroefde schijfremmen, grotere turbo, andere carburator, volledig inox uitlaat, inox leidingen, andere turbo slangen, …

Waarom een R5 GT Turbo?
Snel, uniek en relatief betaalbaar. Uiteraard is het niet meer als dagelijkse wagen aan te raden, omdat het verbruik hierbij niet interessant is en je ook niet goed meer aan onderdelen geraakt. Geniet er van op een mooie dag om even lekker te gaan cruizen. Als het regent of je hebt niet veel rijervaring raad ik aan hem in de garage te laten om ongelukken te vermijden.

renault-r5-gt-turbo-vrijdag-fandag

Blijver of afschrijver
Het is leuk om toch wel een speciale oldtimer in mijn bezit te hebben van mijn geboortejaar. Ik kom wel is wat mensen tegen die duurder speelgoed hebben en deze auto ook gehad hebben vroeger. Dit komt dan met de nodige verhalen. Altijd leuk om te horen welke geschiedenis deze wagens met zich meedragen. Als er eens kosten zijn of je staat ergens in panne denk ik wel eens, weg er mee. Maar elke keer hij weer gaat is het gevoel veel te goed! Dus schrijf ik er graag wat geschiedenis bij en ga ik hem zeker nog houden.

Gegevens

Huidige kilometerstand: 142.000 km
Leeftijd wagen: 1989
Motor: 1.4 turbo benzine
Overbrenging: manuele vijfbak
Topsnelheid: 200+ km/u
0 tot 100km/u: Vermoedelijk max 7,0 s
Vermogen: 150 pk (1 bar turbodruk)
Koppel: ?
Aandrijving: voorwielaandrijving
Gewicht: 830 kg
Gemiddeld verbruik: 14 l/100 km
Rijtaks: 34.90 euro
CO2-uitstoot: ?

Heb je zelf ook een wagen die je graag wil tonen aan andere Autofans? Aarzel niet en stuur een bericht via onze contactpagina met vermelding "Vrijdag Fandag" en "jouw type wagen".

Derniers articles publiés

Commentaires (4)

Laisser un commentaire
Wim 12:17
Portrait de Wim

zalig bakske

bartelskie 13:20
Portrait de bartelskie

Waw, kan me niet meer herinneren wanneer ik deze wagen voor het laatst gezien heb.

Joss 14:26
Portrait de Joss

Hallo, kunt u mij helpen aan een nieuwe of roestvrije paravan voor een renault 5 EBS van 1987? Graag uw reactie, vriendelijke groet. Joss Pafort

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités