Vergeten Auto #94: Volkswagen Golf Variant RaVe 270

volkswagen-golf-variant-rave-270-concept

2007 was niet alleen het jaar waarin de eerste iPhone werd voorgesteld of Boris Jeltsin overleed, het is ook het jaar waarin Volkswagen de Golf Variant RaVe 270 meenam naar de Essen motor Show.

We vroegen ons al vaker af of je een GTI-motor niet gewoon in een Golf Variant kan lepelen, om zo de brave huisvader een leuker weekend te bezorgen. Ford, Renault en Skoda doen het al langer met hun Focus ST Clipper, Mégane GrandTour GT of Octavia Combi RS. Daarom is het niet vreemd dat Volkswagen ook met een powerbreak op de proppen kwam, zij het in conceptvorm.


volkswagen-golf-variant-rave-270-concept

voorloper van de Golf R

De 270 in de naam stond voor het aantal pk dat de wagen ter beschikking kreeg. Die kreeg hij niet uit de 3.2 VR6 die in de Golf R32 het mooie weer maakte, hij kreeg ze wel - en dat voor het eerst - uit de 2.0 TSI viercilinder motor. Die werd door Volkswagen gebruikt in de GTI, al produceerde hij daar maar 200 pk. Voor de gelegenheid werd dat opgetrokken naar 230 pk voor de Golf GTI Edition 30 en op basis daarvan werd de motor voor deze RaVe ontwikkeld.

volkswagen-golf-variant-rave-270-concept

Daarvoor werden wijzigingen aangebracht aan de intercooler en de motorelectronica. Tegelijk bracht men het koppel naar 350 Nm. Volkswagen gooide er ook 4Motion vierwielaandrijving en een DSG-versnellingsbak onder. Daardoor haalde de Golf Variant RaVe 270 de 0-100 km/u in 5,8 seconden, de 0-200 werd afgehaspeld in 20.8 seconden, de topsnelheid werd elektronisch begrensd op 250 km/u. Een generatie Golf later bracht Volkswagen overigens de Golf R uit, met diezelfde 2.0 TSI en 270 pk, al kwam die er nooit als Variant.

volkswagen-golf-variant-rave-270-concept

blow the speakers

Maar vermogen was niet het enige dat deze Golf Variant Rave 270 overvloedig in huis had. Volkswagen zorgde voor de tuningshow - die de Essen Motor Show is - voor wat extra geluidservaring. De RNS 510 navigatie werd aangevuld met 13 luidsprekers die via drie amplifiers gevoed werden. Een dikke subwoofer van 880 Watt sterk werd bijgestaan door twee kleinere exemplaren van 250 Watt. De grootste subwoofer en de amplifiers werden op de laadvloer geplaatst, zodat het publiek een goed zicht had op de overdaad. Op de rug van de voorzetels werden twee 12 inch grote schermen gemonteerd. Behalve kuipzetels met R-logo's verschilde het interieur verder weinig van een seriemodel.

volkswagen-golf-variant-rave-270-concept

R hier en daar

Tenslotte zorgde Volkswagen Individual Gmbh ook voor een strakker uiterlijk. De bodykit werd later ook op de productiemodellen aangeboden, de grille, spatbordverbreders en aparte zijspiegels waren conceptdingen. Door de motorkap en de fenders wat te verlengen werd een agressievere look gecreëerd. Zo kwamen de xenon-koplampen met LED-dagrijverlichting beter uit.

Ga niet zoeken naar een Golf Variant RaVe 270. De enige plaats waar je hem zal vinden is de opslagplaats van Volkswagen zelf, àls hij nog niet ontmanteld is. Het is bij deze wagen bij een concept car gebleven maar heel wat items - zoals de motor - haalden de productiefase wel.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités