Vrijdag Fandag: Lexus IS 200 TTE Kompressor

Vrijdag-Fandag-Lexus-IS-200-TTE

De komende weken geven we wederom het woord aan een eigenaar en zijn dierbaarste bezit. Deze week een Japanse zeldzaamheid met een zingende zes-in-lijn.

Naam: Oedipus
Leeftijd: 38 jaar
Wagen: Lexus IS 200 TTE Kompressor
Eigenaar sinds: 2006
Vorige wagens: Peugeot 106 xsi 1.6, Seat Ibiza TDI-110 EVO2, Alfa Romeo 33 Europa 90 (1,3s)

Het verhaal

Geschiedenis
Ik was op zoek naar een opvolger voor de Seat. Die had wel een buitengewone wegligging, maar helaas ook voorwielaandrijving, een diesel en een absoluut beenhard comfort met slechte stoelen op de koop toe. Dat moest dus helemaal anders. Ik zocht naar een achterwiel- of vierwielaangedreven, sportieve auto met goede wegligging, een minimum op comfortvlak en vooral met veel passie. Mijn oude Alfa had dan wel nauwelijks wegligging en pk's, de passie droop ervanaf. Elke koudstart bracht een glimlach op je gezicht. Geen viercilinder in lijn of diesel dus voor mij, maar een boxer of zes in lijn op benzine moest het worden.

Vrijdag-Fandag-Lexus-IS-200-TTE

Na ernstig overwegen en vergelijken van de Subaru Impreza WRX Prodrive (GD), BMW 130i M (E87), BMW 325i & 330i M Touring (E46), Subaru Legacy 3,0R Spec.B, BMW M3 sedan (E36), de Mazda RX-8 231, de Lexus IS300 en mijn absolute favoriet, de BMW Z3 M Coupé, bleef ik toch wat op mijn honger zitten. Er was altijd wel een probleem: iets mis met de auto, iets mis met de verkoper, geen onderhoudsboek, te duur, tot zelfs die ene koop die weer werd afgeblazen om een drogreden. Ik kon hem geen ongelijk geven: hij verkocht een parel van een Scooby voor een heel faire prijs. Maar ik bleef uiteindelijk met lege handen.

De Lexus IS 200 had ik altijd al wel een mooie auto gevonden, zowel qua lijn maar vooral ook wat betreft de techniek: dubbele driehoeken rondom, sperdifferntiëel op de Sport, 17” wielen, lyrische 6-cilinder in lijn en een zalige Getrag klikklak zesbak. Er was maar één nadeel: slechts 155pk was voor mij veel te weinig fungarantie.

Een vriend van me die destijds bij Toyota werkte, had me al wel eens verteld over de spectaculaire compressorkit van Toyota Team Europe die in de beginjaren van de IS 200 door de Lexusdealer met fabrieksgarantie op speciale bestelling werd geleverd. Deze kit was door TTE in Keulen op punt gesteld, maar werd origineel samengesteld door Bemani, een Zwitserse tuner. TTE is het bedrijf dat jarenlang de rally-Celica's, Corolla's heeft ingezet. Ze werkten mee aan de Toyota GT One Le Mans auto en was het bedrijf achter Toyota F1. De naam TTE verdween toen Toyota met haar F1-programma stopte en werd intussen tot Toyota Motorsport GmbH herdoopt. Helaas is daarmee ook de klantenafdeling opgedoekt, hoewel er opnieuw teasers in die richting verschenen op basis van de LS600h en IS-F.

Vrijdag-Fandag-Lexus-IS-200-TTE

De IS 200 met de TTE-kit is heel erg zeldzaam. In België is de auto in tegenstelling tot de UK, Duitsland, Oostenrijk en Nederland nooit gehomologeerd geraakt, wat erg merkwaardig is aangezien de Europese hoofdzetel van Toyota is gevestigd in Diegem.

Op een dag pluisde ik weer de Autogids uit en vond er warempel een IS 200 TTE Kompressor te koop aangeboden. De auto had 62.000km van 2de eigenaar en bleek al een tijd te koop te staan. Ik nam mijn vrouw mee voor de testrit en we waren allebei verkocht. Power, passie, wegligging, comfort, lijn, alles klopte,.. behalve de documenten. De auto had wel de Eaton M62 compressorkit van TTE verbouwd gekregen, maar op papier stond hij nog op 114kW. Ik gooide het op een akkoordje met de garagehouder: ik zou de auto kopen als hij hem op 151kW in België ingeschreven kreeg. Ik wist namelijk dat in Duitsland de TTE kit een TüV-goedkeuring had, maar die was in België niet geldig. Als privépersoon kreeg ik die homologatie onmogelijk voor elkaar.

Hij slaagde er na een lange lijdensweg in (met een gepeperde afrekening overigens), dus reed ik 9 maanden na aankoop eindelijk met de Lexus naar huis.

Vrijdag-Fandag-Lexus-IS-200-TTE

Wat zou je anders aanpakken?
Wat ik nu weet is dat ik de auto best eerst helemaal naar mijn smaak had laten verbouwen: AP Racing big brake kit, Tein EDFC-schroefkit, volledige sportuitlaat incl. uitlaatspruitstuk en metalen kats. Pas daarna had ik de procedure moeten opstarten om hem in Duitsland te laten homologeren. Deze modificaties krijg ik namelijk met een eenmalig PVG-nummer niet meer gehomologeerd in België.

Waar krijg je een glimlach van?
Dat alles heel blijft na al die mishandelingen die ik haar heb toegebracht. Niet stuk te krijgen!

Waar word je humeurig van?
Ik word er humeurig van dat ik er alles eraan doe om de wagen in topconditie en legaal verbouwd op de weg te brengen en toch telkens op de keuring als een halve crimineel voor een bagatel afgekeurd word. Regeltjes regeltjes regeltjes. Een Japanse auto heeft nauwelijks aftermarket onderdelen met E of e-keur. Het “tunen” (en dus niet het “stylen”) van je auto wordt hier in België zo inconsequent en hard aangepakt dat ik het niet begrijp. In feite zou ik de verantwoordelijke ministers en FOD-medewerkers eens willen meenemen naar de Nordschleife om te zien hoe een verbouwde auto best de weg op kan. Laat iedereen zijn vrijheid om te doen wat hij of zij wil binnen een wettelijk kader. Nu zijn alle deuren dicht, terwijl de buurlanden ons uitlachen, de Engelsen voorop. Stel je eens voor om in België een 2jz-gte (3,0 twinturbo Supramotor) of 1uz-fe (LS400 V8) in je IS 200 te leggen? In de US en UK rijden er honderden “engine swaps”rond. In Nederland rijdt er zelfs een IS 500 rond met een Toyota Crown V12. Dat steekt.

Vrijdag-Fandag-Lexus-IS-200-TTE

Kostenplaatje
18.500EUR + 2.000EUR uitvoer, homologatie & taksen Duitsland, herinvoer en taksen België. En dan mocht (!) ik in België via eenmalige goedkeuring de BIV en rijtaks voor de 151kW betalen. Leve het vrij verkeer van goederen!

Hamer & beitel
De basisauto is een Lexus IS 200 Sport uit 2000. De 2de eigenaar liet een TTE kompressorkit inbouwen in 2001. Nadat ik de auto kocht in 2006 heb ik nog het volgende gewijzigd: K&N luchtfilter (uit Celica GT-Four), sportuitlaat vanaf de katalysator, Eibach Pro-Kit (-30mm rondom), Bilstein B6 Sport, Brembo OEM schijven met cryogene hittebehandeling (meer wrijving, niet meer kromtrekken), DOT 5.1 remvloeistof, lichtere 8x18” TTE GT One velgen (=SpeedlineCorse SL2113), 225/40/18 ZR Y Michelin PS2 rondom, TRD Shortshifter, TRD voorste lip (bling bling), TRD sportgrille (meer koelingslucht) en Cusco OS-Type veerpootbrug voor en achter (torsiestijfheid).

Waarom een Lexus IS 200 TTE Compressor
Liefhebbers van dikke achterwielaandrijvers met een allergie voor electronische hulpsystemen die het rijden bezoedelen, komen volledig aan hun trekken met een IS 200 TTE Compressor. Het is een auto die duidelijk de BMW E36 3-serie als voorbeeld voor ogen had, maar in essentiële keuzes puurder is dan het origineel. Zo heeft hij bv dubbele driehoeken rondom, een Torsen sperdifferentiëel en een short ratio manuele 6-bak. Mits wat wijzigingen aan de geometrie is de auto een drifter pur sang met de extra pk's.. Je moet ook iemand zijn die verder durft te kijken dan de typische BMW of Mercedes in dit segment. Het is een zeldzame auto die wat meer inzet vraagt om onderdelen te vinden, want je kan de compressoronderdelen niet meer bij de dealer bestellen. Je moet dus zelf op zoek naar geestesverwanten op de verschillende fora in Duitsland, UK en Nederland.

Vrijdag-Fandag-Lexus-IS-200-TTE

Blijver of afschrijver
Blijver! Als het enigszins kan, blijft hij. Natuurlijk zit ik altijd aan de mogelijke opvolger te denken, maar dat is enkel omdat ik in feite wat zuiniger wil zijn op de Lexus zodat ik er nog langer van kan genieten.

Gegevens

Huidige kilometerstand: 176.000 km
Leeftijd wagen: 02/2000 (eerst inschrijving)
Motor: 1G-FE (2,0 24V VVT-i 6L met Eaton M62 rootscompressor en intercooler)
Overbrenging: Getrag “close ratio” 6-bak
Topsnelheid: 215 km/u (beperkt door de "close ratio" overbrenging)
0 tot 100km/u: 7.2 sec
Vermogen: 205 pk
Koppel: 274 nm
Aandrijving: achterwielaandrijving
Gewicht: 1360kg
Gemiddeld verbruik: 10.2l/100km
Rijtaks: € 396,66
CO2-uitstoot: geen idee

Heb je zelf ook een wagen die je graag wil tonen aan andere Autofans? Aarzel niet en stuur een bericht via onze contactpagina met vermelding "Vrijdag Fandag" en "jouw type wagen".

Derniers articles publiés

Commentaires (6)

Laisser un commentaire
Wim 14:59
Portrait de Wim

Wouw, heel zeldzaam dit, weer wat bijgeleerd, top dat je dit op onze wegen houdt! Mijn neef heeft een 300 SportCross(break). Leuk ding en een tikkeltje meer vermogen, maar als ik naar de cijfers zie wel wat trager, is ook automaat natuurlijk :)

Techno Patat 15:48
Portrait de Techno Patat

Heel leuke wagen! Leuke schrijver ook, duidelijk iemand die houdt van z'n wagen! En hou met je mee, sinds de eerste NFS Most Wanted (beste nfs tot heden ten dage!) ook m'n favoriete lexus! Nu komt de MFA erboven te staan, maar dat is dan ook een heel andere klasse!

Veel bijgeleerd en ook heel erg veel mooie mooie mods eraan gedaan die het een rijders/glijdersauto maken! Zeker houden deze, al dan niet als 2e wagen!

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités