Test + video: Hyundai Ioniq 5 N - geloof de hype (2024)

Als de ex-baas van BMW M en het brein achter de derde generatie Ford Focus RS hun handen in elkaar slaan... dan krijg je magie. Autofans doet de test met de Hyundai Ioniq 5 N, de eerste échte performance-EV... mét een ziel.

Wat is dit?

De performance-versie van de Hyundai Ioniq 5. Al doen we de Ioniq 5 N dan wat te kort. Dit is namelijk de belangrijkste elektrische auto sinds de Tesla Model S vanonder het doek werd gehaald. Dit is de éérste EV die toont dat er in de toekomst ook nog emotioneel rijplezier valt te halen uit elektromotoren. Albert Biermann - ex BMW M-pief - heeft het 'm weer geflikt, samen met Tyrone Johnson, de man die de voorbije decennia Fords lekker liet sturen.

Elektronische ingewanden

We moeten er niet flauw over doen; elektrische auto's zijn snel, knijtersnel. Het internet staat vol met EV's die supercars vernederen in een rechte lijn. Echter, geen enkele EV is een emotionele beleving. Tot nu echter, want Hyundai lijkt het onmogelijke te hebben gedaan met deze Ioniq 5 N. Maak kennis met de eerste elektrische hyperfamiliewagen.

Hyundai Ioniq 5 N test belgie info

Inderdaad, deze vierkante blok op wielen die getekend lijkt door mijn tweejarige dochter, doet concurrenten zoals de Porsche Taycan, Tesla Model S Plaid maar ook de Audi RS 6 Avant in het stof bijten. En dat doet hij niet per se door zijn aandrijflijn bestaande uit twee elektromotoren en een systeemvermogen van 650 pk en 740 Nm. Hallucinanter nog, die cijfers doen je waarschijnlijk niet eens meer van je stoel vallen. Nee, de Ioniq 5 N heeft een trucje verstopt, diep in zijn elektronische ingewanden.

Perfect imperfect

Wat maakt namelijk een goede sportwagen? Het rijgedrag, uiteraard, maar ook de viscerale beleving. Dat eerste krijgen ze bij elektrische auto's wel op orde, die beleving is een ander punt. Insert Albert Biermann, een man die enkele jaren terug bij BMW M vertrok omdat hij vond dat de sportafdeling zijn ziel kwijt was (de recent gelanceerde XM spreekt 'm niet tegen). Al snel vond hij onderkomen bij Hyundai Kia, om dan met een sneltrein de éne na de andere topper te lanceren. De eerste in lijn was de Kia Stinger, al snel gevolgd door de Hyundai i30 N en i20 N. Stuk voor stuk de betere scheurijzers van de voorbije jaren.

Hyundai Ioniq 5 N test belgie info

Toen Biermann de Ioniq 5 voor zijn neus zag staan heeft de Duitser zonder twijfel even achter zijn oren gekrabd. Want hoe maak je van een +2 ton wegende elektrische SUV een "performance-car met ziel". Was dit net niet dé reden waarom hij ooit bij BMW M vertrok? Het antwoord? Ook Tyrone Johnson - het brein achter onder andere de Ford Focus RS Mk3 - binnen halen om samen de meest perfecte imperfecte sport-EV te creëren. Wacht, wat?

Revelatie in EV-land

Daar komt het in essentie op neer, Biermann en Johnson namen een perfect presterende elektrische hyperhatch, en besloten 'm bewust minder perfect te maken. Hoe? Met de introductie van de N Shift mode. Daardoor krijg je een digitale versnellingsbak in je Ioniq 5 N, die - in samenwerking met een fake uitlaatgeluid - het geheel compleet transformeert. Plots heb je een toerenteller voor je neus die tot 8.000 rpm draait en een automaat die met een volle klap de begrenzer in vliegt als je weigert te schakelen. Straffer nog: besluit je te schakelen, dan krijg je een klap in je nieren zoals je 'm zou krijgen in een Lamborghini. De gehele aandrijflijn wordt nukkiger, levendiger en durf je een bocht uit vliegen in een te hoge versnelling... dan valt de Ioniq 5 N dood zoals élke echte sportwagen.

Hyundai Ioniq 5 N test belgie info

Toegegeven: op het einde van de dag is dit pure boerenbedrog, maar als miljoenen mensen dagelijks achter het stuur kruipen van een digitale auto tijdens een potje gamen, dan is dit eigenlijk Gran Turismo op de openbare weg. De beleving is dan ook buitenaards. In die zin dat je puur visceraal niet kan zeggen dat er géén dikke V8 voorin deze Ioniq 5 N ligt. Enkel het audiogeluid klinkt nét niet realistisch genoeg. Al ligt dat misschien aan het feit dat Hyundai moeilijk een MP3'tje kon installeren met het geluid van een Audi RS 6 Avant en het zelf in huis geen sportwagen met V8 bouwt om het geluid te stelen. Ach, AI vindt er waarschijnlijk bij een update wel een oplossing op.

Indrukwekkende spreidstand

De spreidstand van deze Ioniq 5 N is absoluut indrukwekkend. Enerzijds heb je een Audi RS 6 Avant, anderzijds heb je een brave elektrische auto die je mee kan geven met je schoonmoeder. Daartussen zit de rode NGB-knop (N Grin Boost), daardoor krijg je 10 seconden de beschikking over het volle blik bonen. Waardoor een sprint naar de honderd van 3,4 seconden een eitje is en hernemingen spelen met je ingewanden.

Hyundai Ioniq 5 N test belgie info

De remmen zijn voortreffelijk (en door de N-afdeling zelf ontwikkeld), de driftfunctie compleet overbodig op een EV van 2,3 ton. Het is moeilijk om je vinger op te leggen, maar het voelt aan elke vezel van deze Ioniq 5 N dat hij met passie in elkaar werd gestoken. Dat de ingenieurs verder mochten denken dan gewoon en "snelle EV" te bouwen. Het feit dat Kia binnenkort de digitale versnellingsbak gaat installeren in zijn EV6 GT en dat Porsche, Audi en BMW uitkijken naar een soortgelijk systeem spreekt boekdelen natuurlijk.

Leefbaarheid niet in het gedrang

De Ioniq 5 N is dus een mijlpaal in de annalen van de elektrische auto. Eentje die te boek zal gaan als geen natuurlijk schoonheid. Want wees eerlijk, hij ziet er nogal patserig uit met zijn gapende muil, bredere carrosserie en forse diffuser achteraan. Dit lijkt ons het postermateriaal van elke Kenny die momenteel een Golf R voor zijn deur heeft staan. Ach, smaken en kleuren, er valt veel over te zeggen, maar niet over te discussiëren.

Hyundai Ioniq 5 N test belgie info

Wat we wel kunnen zeggen is dat ondanks de performance, de cabine niet compleet onleefbaar is geworden. Er zijn kuipstoelen vooraan (wederom: door de N-afdeling zelf ontwikkeld), maar die zitten heus niet oncomfortabel. Idem voor de ophanging die niet buitensporig hard aanvoelt. Is deze Ioniq 5 N minder comfortabel dan een reguliere Ioniq 5? Ja... maar minder extreem dan je zou denken.

Prijzig... maar

Iets extremer is evenwel de prijs: 78.000 euro, dankjewel! Wie had 10 jaar geleden gedacht dat ooit uit te gaan geven aan een Hyundai? Aan de andere kant, je kan enkel nog 1.000 euro achterlaten voor een vast panoramisch dak en 750 tot 1.200 euro voor een andere koetswerkkleur. De warmtepomp, accu van 84 kWh, Pirelli P Zero's, verwarmde en geventileerde kuipstoelen en de giganto head-updisplay? Allemaal in de prijs.

Hyundai Ioniq 5 N test belgie info

Of anders gezegd: voor minder dan een kale BMW i4 M50 heb je een full option performance hatch die een 200.000 euro kostende Porsche Taycan het zwijgen oplegt. Denk daar maar eens over na. Ja, zelfs jij, TeslaFanboy69.

Conclusie

De Hyundai Ioniq 5 N zal het elektrische landschap voorgoed veranderen, met dank aan talloze technische innovatie die het rijplezier van EV's naar een hoger plan tillen. Die innovaties in een goedkopere EV en alle huidige hothatches mogen hun biezen pakken. Het verbruik dat vlot boven de 20 kWh blijft schipperen nemen we er in deze 5 N met plezier bij. Je kan niet alles hebben...


Meer EV’s in de gratis EV Gids

Wil je het complete marktoverzicht van alle EV’s ontdekken? Klik dan door naar de Autofans EV Gids 2024 of blader meteen in het digitale magazine hieronder.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Frederik 14:07
afbeelding van Frederik

Duidelijk fans. Helemaal mee eens dat je merkt dat het een auto gemaakt is door rijders. Om echter zo vlakaf te zeggen dat ie de vloer aanveegt met een Taycan van 200k, een Plaid of een RS6, ja dat kan je op veel manieren interpreteren. Dat zal een voorkeur zijn en eigenaars van zulks die nu een 5 N hebben en prefereren zijn natuurlijk diegene die voor de 5 N.

Voor mezelf, ik zat te wachten op dit, maar dacht eerst dat ie te zwaar was. Een testrit bewees me anders en nu reeds 3000km achter de rug, altijd in comfort, heel gezwind maar zonder moeite als transport met de familie, of met de haren rechtstaand om men armen op een smal nat baantje en met N e-shift.

Heerlijke auto, en tanken gratis op mn werk ....

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws