Column: Ik ben PK-moe, geef ons meer MX-5!

Column pk ev

Toen ik alweer dik vijftien jaar geleden mijn carrière startte in de automobiel, kreeg ik nog okselzweet als ik een auto op moest pikken met meer dan 300 pk onder de kap. Tegenwoordig rijd ik bijna wekelijks auto's met +600 pk. En eerlijk... ik ben wat PK-moe geworden.

"PK", het moet wel één van de meest testosteron-geladen afkortingen zijn samen met "PR" in de fitnesswereld. Want iedereen wil het hoogste getal hebben. Wel, ik zal je een geheim verklappen; eenmaal boven de 400 pk... maakt het eigenlijk allemaal geen knijt meer uit.

Schop in de maag

Bewijsstuk van dienst? De Hyundai Ioniq 5 N waarmee ik de voorbije week toerde. Met 640 pk onder de schulp zou dit tien jaar geleden een absoluut pk-monster zijn. Eerlijk? Had hadden evengoed 500 pk dan wel 1.000 pk kunnen zijn. Met de opkomst van de elektrische aandrijflijnen zijn vermogens in auto's zo exuberant snel gestegen, dat het niet meer vatbaar is. Er was ooit een tijd dat je de baas was wanneer je 190 pk en niet 136 pk in je BMW 5 Reeks diesel had. Tegenwoordig heeft de gemiddelde plug-in leasingbak +200 pk.

Column pk ev

Om terug te komen op die Ioniq 5 N. Eenmaal je dweept met een sprinttijd naar de honderd van rond de drie seconden, maakt het niet uit of je nu beschikt over 500 pk, 640 pk dan wel 1.000 pk onder je rechtervoet. De schop in je maag zal net zo groot zijn en het gevoel van bloed dat weg trekt uit je vingertoppen even ongemakkelijk. We zijn in een wereld beland waar er nog steeds ongelooflijk veel belang wordt gehecht aan vermogen (want dat verkocht vroeger supercars), maar dat je hallucinante cijfers kan toveren in een modale gezinswagen met elektromotoren. Neem nu de - nog even - 41.000 euro kostende MG4 XPower met 435 pk. Compleet van de pot, toch?

Er is hoop, hoop ik...

Weet je wat het ergste is aan die PK-overvloed? Dat je brein compleet fout wordt gekalibreerd. Weet je wat mijn eerste gedachte was toen Alpine zijn A290 elektrische hothatch toonde? Dat 220 pk nu ook weer niet zo bijster veel is. Op nog geen 1.5 ton is dat echter letterlijk de performance van een Golf GTI van enkele jaren terug. In een auto waar je niet in geraakt met schoenmaat 43! (NVDR: Van Alpine moesten we verzekeren dat mensen met schoenmaat 43 nog steeds comfortabel in de A290 passen. Vanaf maatje 46 wordt het echter nipt)

Column pk ev

Toch schijnt er zonlicht aan de horizon. Dat een wereld waarbij merken de PK-strijd opgegeven nabij is. Dat werd voorbije week nog eens duidelijk toen ik de Ioniq 5 N parkeerde aan de luchthaven en richting Kroatië trok om twee dagen de Mazda MX-5 MY24 te rijden (ik weet het, het is een hondenstiel). Met 132 pk heeft dat ding tegenwoordig bijna minder vermogen dan de gemiddelde Dacia, maar het rijgevoel is zo puur en onversneden. Ook de Ioniq 5 N is trouwens een teken van hoop. Want de N-Shift modus maakt 'm een stuk trager, maar simuleert Playstation-gewijs acht versnellingen en een verbrandingsmotor (nukkige schakelgangen incluis). Dit systeem in een EV van om en bij de 250 pk en je hebt perfectie te pakken.


Over de auteur: Al bijna twee decennia leent Yves Wouters zijn pen en gezicht aan Autofans. Hij maakte de evolutie van 2.0 TDI naar volbloed EV mee vanop de eerste rij en schreef deze omschrijving over zichzelf in derde persoon.


Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
JL 20:00
afbeelding van JL

Aye, captain. Grote delen van Vlaanderen zijn trouwens te druk voor enig veilig sportief rijgedrag. Laat staan dat de dalende snelheidslimieten iets toelaten. De poser uithangen aan 30km/u of de 2 meter opening in de file met een recordsprint dichtrijden, kan nog wel altijd.

Michael 22:44
afbeelding van Michael

Rijplezier in Vlaanderen, het is een rariteit geworden.

Mooie wegen? Bijna onbestaande.
Geen drukte? Enkel na 22u en op zondagochtend.
Overal camera's en belachelijke snelheidslimieten om het laatste greintje plezier af te pakken. Check

Ook voor een 132pk sterkte MX-5 is Vlaanderen geen thuis.
Het enige wat hier kan is eens plankgas geven aan een stoplicht, tenminste als je als eerste staat.

T-Lens 00:27
afbeelding van T-Lens

Ik blijf het toch jammer vinden dat Mazda de MX-5 zo'n laag vermogen blijft geven en nu zelfs de 2.0 verwijdert uit het gamma. Natuurlijk, 400pk of meer is gewoon overkill in deze auto.
Maar als ik bijvoorbeeld naar BMW's 330i kijk, een 2.0L 4-cilinder turbo met 258pk, 400nm en 150g co2 wltp (zou nog lager zijn in een lichte MX-5), dan mag Mazda nog lekker eigenwijs zijn, maar commercieel denk ik dan dat ze veel betere keuzes zouden kunnen maken. En dat is volgens mij ook ongeveer het vermogen wat deze auto verdient.

Yannick 13:09
afbeelding van Yannick

exact... alsmaar meer pk's en alsmaar minder beleving.
Die MX-5's blijven gewoon zo extreem goed in het deeltje beleving.

Blijf er ook bij dat je betere en leukere tijden hebt in iets klein en wendbaar dan in grote pk monsters. Ik heb bijvoorbeeld ook privé een Honda MSX 125cc mini 4 takt moto waar ik véél meer lol op heb dan een gewone 650cc. Oké die gaat sneller en die kan vlot op de autostrade... maar je moet al gek gaan doen om daar het deeltje "beleving" mee te hebben zonder gewoon knetterhard de toegalaten limieten te overschrijden... een MX-5 is ook zo in mijn ervaring... Gewoon top voor 95% van de tijd, trouwens voor roadtrips + 1600 km is die ook meer dan geschikt heb ik ondervonden.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws