Rij-impressie: Fiat Freemont

Fiat Freemont

Fiat vervangt de Multipla, de Croma en de Ulysse door één zevenzitter, de Freemont. Deze is gebaseerd op de Dodge Journey en werd aangepast aan de meest veeleisende Europeanen. Zo werden de ophanging en het geluidsniveau binnenin verbeterd. Fiat nodigde ons uit in Frankrijk om alles eens van naderbij te komen onderzoeken. 

Het concept van de Freemont is hetzelfde als bij de Dodge Journey. Het is een zogenaamde cross-over die sterker aanleunt bij een eenvolumer dan bij een SUV. Er wordt nochtans vanaf  het salon van Frankfurt ook een 4x4 versie verwacht. Hij wordt in eerste instantie met twee 2.0 MJET diesel motoren aangeboden. Eentje met 136 pk en de andere met 163 pk. Beide modellen worden in de Mexicaanse fabriek in Toluca gebouwd en kregen specifiek wijzigingen op het vlak van ophanging, geluidsdemping en stuurinrichting.

fiat freemont

Binnenin neem je plaats in een aangenaam interieur waar gewone maar niet noodzakelijk goedkoop ogende materialen de toon zetten. Er zijn zeven zitplaatsen beschikbaar die verdeeld zijn over 3 rijen van stoelen. Elke rij wordt iets hoger geplaatst dan die ervoor zodat iedereen een goed zicht naar voren heeft. De toegang tot de achterste rij wordt vergemakkelijkt doordat de achterportieren 90 graden kunnen opendraaien. Een andere handigheid is dat de buitenste stoelen van de 2 rij uit elkaar kunnen schuiven en zo kunnen worden omgevormd tot child booster seats.

fiat freemont

De wijzigingen voor de Europese markt werpen hun vruchten af. Het stuur is nauwkeuriger en geeft een betere feedback dankzij een beter gecontroleerde rolneiging en een strakker weggedrag. Dit verbeterde onderstel in combinatie met de vernieuwde MultiJet-dieselmotoren maakt van deze Freemont een ideale kilometervreter. Beide varianten produceren 350 Nm koppel waardoor het onderscheid tussen beiden gevoelsmatig vrij beperkt blijft. De 136 pk-variant legt de spurt naar 100 km/u af in 12,3 seconden, het model met 163 pk doet er slechts 11 seconden over. De respectievelijke topsnelheden bedragen 180 en 195 km/u. Sportwagencijfers zijn dit zeker niet, maar ze zijn meer dan behoorlijk voor deze grote zevenzitter.

fiat freemont

De Freemont is in twee uitrustingsversies verkrijgbaar. De basisuitvoering is enkel met de 136 pk Turbodiesel te krijgen voor 27.500 euro. Hij biedt zeven zitplaatsen, een airco met 3 zones, ESP met vertrekhulp op hellingen en koprolcontrole, een radio met aanraakscherm, lichtmetalen 17 inch velgen, een snelheidsregelaar, bandenspanningscontrole, keyless go en child booster seats. De versie met 163 pk kost 1.500 euro meer, wat op 29.000 euro neer komt.

Al bij al kunnen we concluderen dat de Freemont een leuke familiewagen is geworden die vele troeven zoals een comfortabel wegdrag en een competitieve prijs op tafel kan leggen. Het is ook goed om te zien dat de mindere punten van de Dodge Journey duidelijk onder handen werden genomen voor het model van Fiat.

 

Tekst & foto's: Cristof Van Laer

  2.0 Mjet 136 2.0 Mjet 163
Motor 2.0 Mjet 2.0 Mjet
Overbrenging  6-bak manueel  6-bak manueel
Vermogen  136 pk  163 pk
Koppel  350 Nm  350 Nm
Gewicht  1874 kg  1874 kg
Basisprijs  27.500 €  29.000 €
Gemiddeld verbruik  7.5 l/100 km  8.0 l/100km
Sprint naar 100 km/u  12,3 sec  11 sec
Topsnelheid  180 km/u  195 km/u

Specificaties

Prijs testwagen

€ 0.00

Prijs basismodel

€ 0.00

0 tot 100 km/u

0.00 sec

Gemiddeld testverbruik

0.00 L/100km

Laatst gepubliceerd

Reacties (17)

Plaats een reactie
Anonieme gebruiker 17:11
afbeelding van Anonieme gebruiker

fiat wil hiermee volgens mij duidelijk het succesvolle concept van de nissan qashqai gebruiken.
doordat dit geen volledig nieuw model is is ie volgens mij bij voorbaat verloren!

Kenny 21:57
afbeelding van Kenny

Qua uiterlijk vind ik hem best meevallen, en het is maar goed ook dat ze de materialen en rijgeigenschappen hebben aangepast aan de Europese normen. Maar verder zie ik er nergens een Fiat in...

Quin 23:08
afbeelding van Quin

Fiat had z'n roots al lang achter zich gelaten, maar deze wagen zou echt geen Italiaanse badge mogen dragen, belachelijk.

Het zal wel een goeie wagen zijn ongetwijfeld, maar ik vind het een blaam voor een ooit vooraanstaand automerk.

Anonieme gebruiker 08:36
afbeelding van Anonieme gebruiker

Ik was een van de eersten in Belgie die overging tot de aankoop van deze wagen en rij er nu al meer dan een week mee rond.
Ik kan beogen dat de wagen meer dan voldoet aan de eisen van de betere wagens, de 163 pk versie Urban waarover ik beschik is prachtig afgewerkt , mooi afgeveerd en heeft goede rapports.
Kwa prijs word hij in feite te goedkoop verkocht , m'en heeft hem nu ingevoerd in Brazilie met de 2.4 i van 172 pk waar hij verkocht word als standaardversie voor 35.200 euro , de emotion versie , de urban zeg hier maar zit ruim boven de 37.000 euro.
En voor al degenen die er aan twijfelen , je hebt google om het op te zoeken , m'en kan niet volgen met freemonts te maken, het succes van de verkoop werd grondig onderschat en je hebt nu al maanden wachttijd !!
De 4x4 en de automaat komen er ook aan.
Hoe ze dat in Mexico gaan oplossen weet ik niet maar wat ik lees is dat ze er max.4000 per maand kunnen maken.
De vraag op dit moment is een veelvoud !!
Ga er eerst mee testrijden en schrijf dan eens je bevindingen hier op.

Rinor 04:27
afbeelding van Rinor

Goede zaak dit. Fiat kan dit suc6 best gebruiken. Hebben ze naast hun 500 nog een topper.
En ze hebben niet zomaar de badge verrandert. Maar de wagen degelijk up to par gebracht met de europeese concurentie.
Wie diehard Fiat / ital lover is kan ik inkomen in hun bedenkingen. Wie een zeer ruime en degelijk afgewerkte wagen zoekt in deze klasse heeft aan de Freemont een degelijke optie...

gti'k 11:43
afbeelding van gti'k

Uiterlijk mooie en ruime wagen voor een schone prijs.
In de journey had ik op vorig autosalon slechte afwerkingsdetails gezien zoals
een stom plastic flapje tss stuur en tellers. Zal wel verbetert zijn zeker in de Fiat???

Ik zou hem wel kopen. Velen wellicht niet door "rebadging". Exeo-story all over again...

Rob 16:24
afbeelding van Rob

Na een reeks Fiats in alle vormen en uitvoeringen - totaal 14 auto's over 35 jaar - wordt ik nu in Nederland gedwongen om een ander merk te kopen.
Fiat heeft kennelijk niets met merk-trouwe autorijders en laat deze mensen dan ook gewoon ver(t)rekken.
Voor wie het nog niet begrepen heeft, Fiat heeft met een hoop tam-tam dit model geintroduceerd waarna de Nederlandse importeur aansluitend liet weten dat deze auto niet naar Nederland kwam omdat hij te milieu-onvriendelijk zou zijn!
Dat geldt kennelijk alleen voor Nederland en nu rijdende in een Croma die vervangen moet worden heb ik "noodgedwongen" voor een Peugeot 5008 gekozen want ja, ik las het al ergens anders, Fiat heeft niets meer met Italie lijkt het en al helemaal niets meer met klanten die graag ik een grotere auto rijden.
Idea - geen vervanging, Stilo stationwagen - geen vervanging, Croma - geen vervanging, Multipla - geen vervanging. Denken ze nu echt dat ik in een Panda ga rijden?
De wisseling van merk doe ik overigens met pijn in het hart.

Anonieme gebruiker 13:36
afbeelding van Anonieme gebruiker

jongens jongens waarom zitten er op al die forums toch mensen te zeiken over rebadging???
Probeer nu eens gewoon die wagen objectief in te schatten en te bekijken/testen zoals hij is, al die vpproordelen krijg ik het schijt van.
Heb op het afgelopen Brusselse autosalon rondgedwaald omdat we aan een nieuwe wagen toe zijn en vele merken en types vergeleken, Fiat heb ik voorbijgelopen maar dat was meer uit tijds tekort. Nu afgelopen week meer bij toeval deze wagen in de garage ontdekt en een proefrit aangevraagd. Dit weekend heb ik met de 136pk versie in het vlaamse land mee rondgecrost en ik moet zeggen het is een zalige wagen om mee te rijden. Hij oogt bijzonder mooi, geen motorgeluiden, zalige vering (niet te zacht, perfect), enorme volume aan bagage mogelijk, electronische snufjes die heel intuitief werken, heel goede sound ook van het geluidsysteem en ...goed geprijsd.
Denk dat ik weet wat ik ga bestellen, wachttijd zou wel 4 maand zijn maar dat heb ik er graag voor over.

Yvesw 15:46
afbeelding van Yvesw

@Anonieme gebruiker: Het gaat hem niet zozeer over de kwaliteit van de wagen, die zal op een "deftige" niveau zijn, het ligt eerder bij de rebadging zelf... Hoe kan je als bedrijf eer halen uit je geschiedenis en uit wat je maakt als je gewoon andere dingen onder jouw naam verkoopt... Zulke praktijken zijn een stamp tegen de schenen voor echte liefhebbers van het merk.
Vergelijk het met Nikon die camera's van Canon verkoopt onder de Nikon naam. Er is niets mis met de camera's van Canon, maar beide bedrijven hebben hun eigen geschiedenis en filosofie... Coca-Cola moet Coca-Cola verkopen en niet Pepsi onder de Coca-cola naam...

Maar alleszins proficiat met je aankoop! En vier maanden valt best wel mee ;)

Paul van der Cingel- 14:26
afbeelding van Paul van der Cingel-

Autojournalisten hebben nog altijd de mentaliteit van kleine jongens. Wat is het nut van een wagen met een topsnelheid van 200 km/u? Of wat maakt men zich druk of hun wagen in 10 of 11,5 sec. een snelheid van 100km/u kan bereiken? We staan vaker in de file dan dat we ons coureur kunnen voelen op een verlaten weg. Ik heb een Freemont Lounge 4 x 2 140 pk besteld, met 5 i.p.v. 7 zetels (= 500 euro goedkoper), ik heb net genoeg kleinkinderen voor 4 zetels. Comfortabel rijden en af en toe gebruiik maken van het grote volume. Er zijn in de hele wereld nog maar een stuk of 6 autofabrikanten (buiten China) en die gebruiken voor alle merken vaak vrijwel identieke onderdelen. Het platvorm vd Freemont wordt ook gebruikt voor Jeep, Mitsubishi, Citroën en Dodge natuurlijk. Het kan mij eigenlijk niets schelen hoe een auto heet, of het een "echte" Fiat is of niet, of een echte Italiaan, slechte worden niet meer gemaakt, elk merk kent zijn klanten die pech hebben en een wagen krijgen die al gauw grote kosten met zich meebrengt. Ik heb verschillende wagens geprobeerd, maar deze beviel mij het best. Ik heb sinds 1959 auto gereden, nieuw en gebruikt, meer slechts 1 keer spijt gehad, 1 keer een lekke band en vrijwel nooit een garage bezocht. Ik heb te doen met mijn arme landgenoot die "gedwongen" is een Peugeot 5008 te kopen, daar krijgt hij misschien spijt van, een vriend van mij had er een gekocht en na 6 maanden met groot verlies ingeruild voor een CitroënC5.

Bjorn 20:21
afbeelding van Bjorn

Heb net fiat freemont black code gekocht wit met zwarte afwerking. iemand al gekocht en indruk?

Pascal 15:50
afbeelding van Pascal

Kan er iemand zeggen hoeveel het trekvermogen van de wagen is (staat op het inschrijvingsbewijs of de technische fiche) . Ik heb een trailer met MTM 2000Kg .

dany 13:22
afbeelding van dany

Trekvermogen aan de lage kant voor een SUV van die klasse : 1100 kg. Ik heb een Fiat Doblo Cargo Maxi (1.9 multijet) en die mag zelfs 1300 KG trekken. Mijn tweede wagen , Hyundai Tucson 2.0 crdi, mag er 1400 trekken.....

Dany 12:13
afbeelding van Dany

We zijn nu een dikke 3 jaar later en....ik ben nu al twee jaar in het bezit van een ...Freemont. Ondanks het beperkt (wettelijk) trekvermogen van 1250 kg mag ik helemaal niet klagen. Met een koppel van 350 nwm bij 1750 rpm kom ik niets tekort. Hij trekt zonder verpinken een zwaardere caravan. Op de autostrade in Tilff (achter Luik) voel je toch dat je een goede trekker onder je gat hebt en op die helling heeft hij nog genoeg reserve over. Het relatief lage trekgewicht (volgens het boekje) heeft meer te maken met administratieve redenen, dan met de constructie en het vermogen van de wagen. Ik heb nu 60.000 km op de teller staan en ben super tevreden.

Maurice P.P. 14:21
afbeelding van Maurice P.P.

Ieder zijn meug, maar dit is toch écht lelijk... en dat dashboard kan zo uit één of andere Koreaanse rammelkast van 15 jaar geleden geplukt zijn.
Dan liever een Kia Sportage, Hyundai Tucson, Nissan Qashqai, Renault Kadjar... keuze te over i.p.v. deze vierkante koekendoos van een Italiaans merk dat blijkbaar de laatste 20 jaar niks meer uitbracht behalve een 500 die tot in het oneindige wordt uitgemolken door hem telkens wat op te pompen om een ander 'formaat' te bekomen. Van mij mogen ze die Italiaanse santenboetiek opdoeken.

piet geuens 21:11
afbeelding van piet geuens

Honderd merken , honderd klachten . Zo gaat dat deze tijd ! Internet voor iedereen en de pech hebbende kopers vooraan in de stoet ! Zelf rijd ik sinds 2 maanden met een Fiat Freemont 136pk lounge uitvoering. Prachtige wagen , comfort te over en de wagen rijd als roomboter zacht . Heb geen enkel behoefte om het gaspedaal te verkrachten ! Take it easy and enjoy !
Moet er nog meer

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws