Rijtest: Citroën Berlingo Multispace 1.6 e-HDi

Rijtest: Citroën Berlingo Multispace e-HDi

Een dikke vette streep onder de koplampen markeert de nieuwe Citroën Berlingo Multispace. De autoliefhebber mag hem gerust links laten liggen, de brave huismoeder zorgt maar beter dat ze hem in huis haalt. Uiterlijk heeft hij nog weinig gemeen met een bestelwagen en in het geval van onze testwagen werden de inzittenden ook vertroeteld.

De binnenkant van de wagen is dan ook het belangrijkste aan het hele geval. Hij wordt soms smalend containerparkwagen genoemd en ook 'Ikea-vehikel' hoort tot zijn roepnamen. Wie de koffer opent kan zich afvragen of die term dan doelt op het feit dat mensen de wagen als transportmiddel voor meubeltjes gebruiken, dan wel of de ruimte aan een van die gigantische Ikea-kasten doet denken. Wie met vijf personen plaatsneemt, kan namelijk 675 liter meenemen onder het afdekscherm. Rol je dat weg dan kan er tot 1.350 liter in, klap je de achterste zetelrij weg, dan heb je 3.000 liter ter beschikking. De kofferklep is erg groot en om hem te openen voorzie je best wat extra plek achter de wagen. Heb je die plek niet, dan is er nog altijd de apart openende achterruit. Voor slechts 50 euro extra biedt Citroën klapdeuren aan die zijdelings opengaan.

Rijtest: Citroën Berlingo Multispace e-HDi

Wie instapt voelt zich meteen in een bestelwagen. Dat gevoel mag aan de buitenzijde dan wel zijn gecamoufleerd door de dikke wielkassen, gekleurde stootstrips en grote ramen, aan de binnenzijde voel je dat de zitting erg hoog is en de pedalen rechtop opgesteld staan. Enkel het verticale stuur ontbreekt nog. De zetels zitten dan weer erg comfortabel en wie onderweg is voelt het Citroën-gevoel duidelijk doorheen de zetels. De zachtere zit zorgt voor iets minder steun in de bochten, al ben je vanwege de hoge bouw weinig geneigd om die met veel plezier te gaan aansnijden. Voor langere afstanden is hij dan weer wel geschikt, je stapt niet vermoeid uit na een paar uurtjes snelweg.

Rijtest: Citroën Berlingo Multispace e-HDi

De eerste Berlingo Multispace was een afgeleide van de bestelwagenversie. Deze tweede generatie kreeg een betere behandeling waardoor je veel minder de gelijkenis voelt met de bakkersauto met dezelfde naam op de achterklep. Bij deze facelift zorgde Citroën vooral voor wat opsmukwerk waarbij LED-verlichting en donkerder gekleurde achterlichten de meest opvallende wijzigingen zijn. Wie echt goed oplet, kan ook zien dat het moderner vormgegeven logo een plaatsje kreeg op de wagen. De donkere balk onder de koplampen waarin de LED-strips een plekje vinden, past volgens ons het best op een iets donkerdere koetswerkkleur. Met het aluminiumgrijs van onze testwagen vormt de strip alvast geen mooi geheel.

Rijtest: Citroën Berlingo Multispace e-HDi

Citroën biedt de Berlingo aan met een hele reeks 1.6 motoren, zowel in benzine- als in dieseluitrusting. Voor de benzines is er keuze tussen 95 en 120 pk, bij de diesels kies je tussen 75, 90 en 115 pk. De 90 pk versie zat onder de kap van onze testwagen en was gecombineerd met het e-HDi systeem en de bijhorende elektronisch gestuurde manuele versnellingsbak. Dat is een ingewikkelde term die in feite wil zeggen dat de software het schakelen van je overneemt, terwijl het toch niet om een automaat gaat. Het gevolg daarvan is dan weer dat het koetswerk naar voren schudt wanneer er wordt geschakeld, net alsof je net aan het leren bent hoe je het koppelingspedaal gebruikt en het perfecte omschakelpunt nog niet hebt gevonden, hoogst oncomfortabel voor de inzittenden en vooral voor de chauffeur, die het vermogen plots voelt wegvallen. Het schokken kan je deels vermijden door het gaspedaal even te lossen wanneer je weet dat de wagen opschakelt, al ben je dan een beetje het voordeel van de gerobotiseerde bak kwijt, ten opzichte van een gewone manuele bak.

Rijtest: Citroën Berlingo Multispace e-HDi

Citroën geeft deze Berlingo geen miezerig klein versnellingspookje maar zorgt voor een originele knop op de middenconsole. Die vraagt wat gewenning in de bediening maar heeft tegelijk als voordeel dat de plaats naast je voeten kan dienen als extra opbergruimte. Met 90 pk is onze testwagen de middelste variant van het dieselaanbod en eigenlijk heb je met deze variant alles wat je moet hebben. Hij kan vlot mee met het verkeer en zolang je jezelf niet op het derde rijvak ziet kamperen als de snelste van de reeks, stelt hij je niet teleur. Het hernemen duurt iets langer dan wanneer je zelf zou schakelen, al kon je hogerop al lezen dat de elektronische bak niet onze beste vriend was tijdens de test. Het verbruik van de Citroën Berlingo HDi met 90 pk komt na onze test op 7 liter. Dat is niet weinig al moet je wel in je achterhoofd houden dat je nog steeds met een baksteen op wielen onderweg bent. De gigantische laadruimte heeft dus ook een keerzijde.

Rijtest: Citroën Berlingo Multispace e-HDi

Een basis-Berlingo heb je vanaf 14.835 euro. Onze testwagen, de Collection-versie, had een basisprijs van 20.225 euro, aangevuld met nog wat opties voor een totaalbedrag van 1.500 euro. Die opties bestaan uit donkergetinte ruiten, parkeersensoren en drie onafhankelijke zetels achteraan. Citroën biedt verschillende uitrustingsniveau's aan, waarbij elk niveau verderbouwt op het vorige en telkens wat extra aanbiedt. Hou er wel rekening mee dat Citroën een merk is waarbij niemand buitenstapt zonder korting, zeker bij een model als de Berlingo, dus staar je als geïnteresseerde niet blind op de catalogusprijs.

Rijtest: Citroën Berlingo Multispace e-HDi

De Berlingo is er uiteraard niet voor de sportieve huisvader. Toch maakte de tweede generatie een hele evolutie door en voel je je minder in een bestelwagen dan ervoor. Det zithouding en de hoogte mogen je er dan nog wel aan herinneren, qua comfort staat deze wagen op het niveau van een kleine middenklasser. Wie zichzelf de tijd geeft om wat te wennen aan de elektronische versnellingsbak kan deze overwegen, al zouden wij hem zelf afraden omwille van het verminderde comfort. De facelift voegt weinig extra toe aan het gekende concept, al kan je tegenwoordig voor een Airflow-velg opteren zoals op onze testwagen of uit de nieuwe kleuren een ander kleurtje kiezen dan je buurman.

Tekst & foto's: Sven Geiregat
Met dank aan Citroën BeLux voor de testwagen.

Specificaties

Motor

1.6 e-HDi, turbodiesel, vier-in-lijn

Vermogen

90pk

Koppel

230 Nm

Overbrenging

elektronisch gestuurde bak

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 424 kg

Topsnelheid

165 km/u

Prijs testwagen

€ 21 750.00

Prijs basismodel

€ 14 835.00

0 tot 100 km/u

15.50 sec

Gemiddeld testverbruik

6.70 L/100km

Min. kofferinhoud

675 L

Max. kofferinhoud

3 000 L

Laatst gepubliceerd

Reacties (13)

Plaats een reactie
Eric Raes 10:59
afbeelding van Eric Raes

Ik rij sedert begin mei met de Berlingo 2012 met gerobotiseerde boite. De daglichtleds zitten horizontaal in die kunststoffen strook onder de koplampen, mijn achterlichten zijn niet verdonkerd, u heeft dus een gepimpte pré 2011 gezien vermoed ik. Ik heb een dikke 5000 km gebold waaronder 3000 op de Franse autowegen en mijn gemiddeld verbruik bedraagt 7,2 liter ! Ik ben een 60-iger en mijn raceperiode is wel al voorbij. Volgens mijn gelijkvormigheidsattest heeft deze auto 68 kW of 92 pk en geen 66kW/90pk zoals in het artikel. De klapdeurtjes achteraan zijn enkel verkrijgbaar op de lichte vracht versies. De automaat veroorzaakt zeker geen comfortverlies, integendeel, hij schakelt wat traag maar heel soepel tenzij je plotseling plankgas zou geven, dan schakelt hij met een snok terug en gaat er voor... alhoewel de hernemingen ronduit sloom te noemen zijn. Waarom werd er geen 115 pk versie aan deze versnellingsbak gekoppeld? De ruimte die vrijkomt door het wegvallen van het koppelingspedaal gebruiken als extra opslagplaats zie ik niet zo zitten, hoe doe je dat zonder te verongelukken ? Indien de foto's bij het artikel de foto's van de testwagen zijn, dan is die niet uitgerust met airflow velgen maar met stalen velgen en toch wel mooie wieldoppen, zoals op mijn voertuig. Al bij al voor zijn prijs een auto met een zee van ruimte, voldoende comfort (ik heb deze na een Merc E220D) en prettig om rijden. een tip : neem de optie 17" velgen voor een betere stabiliteit rechtdoor als je veel autobaan rijdt.

kees kanters 10:21
afbeelding van kees kanters

Hallo,Ook ik ben de gelukkige van een Citroen Berlingo Mpv
Alleen het is een ruime auto maar het probleem is dat je er niet met 4 volwassenen in kunt rijden dit aan mijn garage doorgegeven, binnen de garantie periode.
Antwoord van deze garage de veerring is goed, er is een proefrit gemaakt met 3 personen.
Dus ben je met 3 personen geen probleem alleen met 4 mensen in zo'n grote auto dan is het een gevaar op de weg.
Kees

Stijn1 13:38
afbeelding van Stijn1

Dag meneer,

Ik heb dezelfde wagen, ik wou eens vragen wat u bedoelt met dat er geen vier
personen in kunnen tijdens het rijden?

Vriendelijke groeten

Vandermeersch Johan 13:05
afbeelding van Vandermeersch Johan

hallo, 4jaar zonder problemen met Berlingo tot plots niet meer willen starten,waarschijnlijk batterij ,nu mijn vraag hoe kan ik deuren vastmaken ,kan voordeuren en kofferdeur vast krijgen maar 2 schuifdeuren niet ,hoe kan ik deze vast krijgen, aan voordeur speciaal knopje waar je moet aan draaien maar aan achterdeur zie ik da niet zitten graag een antwoordje terug

Marc 22:23
afbeelding van Marc

Hoi, ik heb sinds 8 augustus 2013 de Citroën Berlingo Multispace 1.6 e-HDi automaat, precies dezelfde als de test auto. Zoals gezegd een zee van ruimte voor en achter. voor 5 volwassenn plaats genoeg. Wegligging goed, vering perfect, airco goed eigelijk alles goed ..... behalve de zetels, die zijn veel te kort waardoor ze te weinig steun geven aan je benen en ben toch maar 1.80m. Heel erg jammer want het is toch de luxe versie van de Berlingo. Het verbruik ik inderdaad volgens de computer 6.7 l / 100km voor de 92 pk/68Kw. ik ben er erg tevreden over , tja.... behalve die zetels dan he.

gerry 15:34
afbeelding van gerry

.blij deze reacties gelezen te hebben, ik word deze week eigenaar van een berlingo automaat,
ik reed tot nu toe steeds met het nieuwste model de 90pk lichtevracht, verbruik was rond de 6 a 6.5 liter, ik heb me zelf laten ompraten dat de automaat minder verbruikt, nu begin ik toch wat schrik te krijgen als ik de reacties zie van een verbruik met de automaat 7l , ben eens benieuwd grtz gerry

Rudi 20:19
afbeelding van Rudi

Nog 3 weken en wij hebben de onze.
Ben echt benieuwd.
We rijden momenteel met een C8 maar nu de kinderen groter en het huis uit zijn zoeken we een handigere auto.

wilderykx ben 08:57
afbeelding van wilderykx ben

ben er tot hier toe blij mee heb het model 2014.
alleen de audio vind ik niet zoo denderend maar ieder zijn ding.
heb het model citroen berlingo multispace millennium 1.6 vti man.

Gil 11:52
afbeelding van Gil

met mijn Multispace heb ik net 7978 Km afgelegd in 27 dagen:
Almeria>Bretagne>Ierland>Bretagne>België>Frankrijk>Almeria
en het gemiddeld verbruik was 5,4 l. Ik doe meestal bijna de maximum toegelaten snelheid
maar houd heel veel afstand zodat ik bijna nooit hoef te remmen.
Dit is mijn tweede Berlingo en heb nog geen problemen gehad. Voor mensen die afstanden afleggen met veel bagage, verrekijkers, boeken enz. is het de ideale auto
om ontspannen te reizen. Hoe hij er van buiten uitziet is niet mijn probleem en interesseert me eigenlijk niet. Zelf vind ik hem niet lelijker dan andere wagens.

Hendrik 18:18
afbeelding van Hendrik

Mijn Peugeot-versie van 90pk verbruikt tussen de 5-5,4l/100km, rustig rijdend. En dit al 115000km lang..
Enige probleem : vering vooraan rammelde bij korte oneffenheden, bij de offieciële dealers nooit "gevonden", en na passage bij Auto5 andere schokdemperkoppen en Monroe schokdempers laten zetten : probleem volledig opgelost, en dit voor de helft van de prijs van een offiicële dealer !
Auto rijdt nu perfect en zacht.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws