8 dingen die je moet weten over de Porsche Panamera (2016)

porsche-panamera-2016

De 911? Misschien toch de Boxster? Vergeet het maar, het is dankzij gerief zoals de Cayenne en de Panamera dat een sportief merk als Porsche nog op onze aardbol vertoeft. Die laatste ging aan zijn tweede generatie en wij gingen een kijkje nemen. De nieuwe Panamera in 8 puntjes...

Het gaat goed met Porsche. Dat allemaal dankzij een beslissing die het merk eind de jaren 90 nam. Want het wist maar al te goed dat het moest wegvaren van de sportieve coupés en cabrio's wou het overleven. Ook al stuitte dat op groot protest van Posche-adepten. Protest dat al snel de mond gesnoerd werd, want in 2002 verscheen er een SUV van Porsche. Die Cayenne vloog over de toonbank als zoete broodjes. Zes jaar volgde de Panamera, een vierdeurscoupé. Daarvan krijgen we nu generatie 2 voorgeschoteld. In Villa Panamera, een retestrakke villa in Sint-Genesius-Rode om van weg te dromen.

1: 90's kid

porsche-panamera-10

Kunnen we ons geen Porsche meer voorstellen zonder Cayenne en Panamera, dan is het moeilijker om voor te stellen dat we begin jaren 90 al een '4-deurs 911' zouden hebben gekregen. De Duitsers ontwikkelden namelijk eind jaren 80 de 989, een 'performance-oriented touring sedan'. Ferdinand Porsche, samen met de bestuursleden, stuurde op het laatste moment het project naar de ijskast omdat ze het risico niet durfden nemen. Waardoor de 989 kan gezien worden als de Panamera avant la lettre.

2: 90% nieuw

Nu we toch over '90' bezig zijn, de nieuwe Panamera bestaat voor 90 procent uit nieuwe materialen ten opzichte van zijn voorganger. Waardoor je het dus al in de bouten moet gaan zoeken om dezelfde componenten te vinden. Spreek dus niet van een stevige facelift. Belangrijkste nieuwigheid is misschien wel het MSB-platform. Gloednieuw, door Porsche ontwikkeld en goed genoeg voor toekomstige Bentleys en Audi's. Kan tellen dus.

3: Klikkend detail

porsche-panamera-10

Was het interieur van de Porsche van gisterjaar bezaaid met knoppen op de middentunnel, dan poogt het merk een wat cleanere look te hanteren bij haar nieuwe Panamera. Met dank aan touchscreen-technologie. Al blijft Porsche vasthouden aan een analoge feel, want druk je op een knopje (lees scherm) op de middentunnel dan weerklinkt een lekkere ouderwetse klik door de luidsprekers. Het zit 'm soms in de details.

4: De centimeter van verschil

Dat SUV's en sedans niet Porsche's werkterrein waren blijkt wel uit de styling van de eerste generatie Cayenne en Panamera. Want laat ons eerlijk zijn, je kan ze bezwaarlijk tijdloze klassiekers noemen. Zo kreeg de Panamera tonnen kritiek over zijn achtersteven. Dat probleem hebben ze weggewerkt door simpelweg de daklijn 1 centimeter vroeger te laten induiken, zonder consequenties voor hoofdruimte.

5: Eindelijk...

porsche-panamera-10

Liet Porsche ons vier jaar geleden kwijlen op de Sport Turismo, dan hebben we goed nieuws, want het merk maakt er een publiek geheim van dat er binnenkort een shooting-brake zich zal parkeren naast de Panamera in de showroom. Ben je dus nog altijd geen fan van de achterzijde van de Panamera, dan zal je uitermate gelukkig zijn met de Sport Turismo. Althans, daar gaan we van uit.

6: Hybridebeest

Turbo-varianten en dikke diesels zijn natuurlijk aardig, al steelt de nieuwe Panamera vooral de show als 4 E-Hybrid. Aan boord een 3.9 liter V6 benzine en potente elektromotor die 918-supercarkennis gebruiken om het tot 462 pk en 700 Nm te schoppen. Cijfers waar een 911 van twee generaties terug enkel maar van kon dromen. Het stelt de vierdeurscoupé alvast in staat om richting de honderd te sleuren in 4,6 seconden. Een cijfer waar een 911 Carrera 4S van 2010 niet aan kan tippen. Denk daar maar eens over na.

7: De absolute meerderheid

porsche-panamera-10

Waarom die aandacht voor de hybride zo belangrijk is? Wel, in België waren van vorige generatie 80 tot 85% van de Panamera's een hybride. Inderdaad, de absolute meerderheid. Nu de nieuwe over een nog lagere CO2-uitstoot beschikt (56 g/km) én vierwielaandrijving is het vanzelfsprekend dat de Porsche-dealers in hun handjes wrijven. Of het een toeval is dat 'ie met z'n instapprijs van 110.957 euro ook nog eens de goedkoopste Panamera van het moment is? Wij denken het niet.

8: Transformer voor de Turbo

Krijgen de hybride en S-varianten een opklappende spoiler achterop, dan gaat Porsche bij de Turbo nog eens stapje verder. Daar klapt de spoiler niet enkel naar boven maar ook nog eens open. Duits overdreven ingenieursschap ten top!

porsche-panamera-10

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Carlos 20:17
afbeelding van Carlos

Ze zijn geslaagd :-). Hopelijk volgend jaar eentje rijden.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws