10 dingen die je moet weten over de Opel Astra K (2015)

Opel-Astra-2015

Opel haalde vorige maand het doek van haar nieuwe generatie Astra. Een niet onbelangrijke wagen voor de Belgische markt. Daarom gingen we in preview al een kijkje nemen naar de nieuwe C-segmenter en komen we terug met 10 dingen die je moet weten over de Opel Astra K.

Er zijn zo van die vaste waardes op onze Belgische wegen. Denk maar aan de Volkswagen Golf, BMW 3 Reeks en - afhankelijk van de regio - Range Rover Sport. De Opel Astra mag zich ook met gemak in dat rijtje vervoegen, want de naam doet bij iedereen, Autofan of niet, wel een belletje rinkelen. De nieuwe generatie moet dat positieve imago verderzetten. Daarvoor pakt Opel dan ook groots uit. Wij verzamelden na een eerste visite met de Astra K alvast tien dingen die je moet weten over de C-segmenter.

1: Nummertje elf al

Opel zegt dat het aan haar elfde generatie van de Astra zit. Gezien zijn 'K'-suffix (niet toevallig de elfde letter van het alfabet) klopt dat. Echter was het niet altijd Astra dat de klok sloeg. Want tot generatie vijf kocht je een Opel Kadett. Echter heette sinds generatie vier de Kadett al Astra in Engeland (onder de Vauxhall-badge). De Amerikanen bij GM vonden dat zo goed klinken dat heel Europa het voortaan moest doen met 'den Astra' vanaf generatie 6 (F voor de kenners).

Opel-Astra-2015

2: 1 op 4 Opels is een Astra

Dat de Astra geen nichemodel is mag wel duidelijk zijn uit de verkoopcijfers. In België is de Astra goed voor zo'n 25 procent van alle jaarlijks verkochte Opels. Eén op vier verkochte Opels in België is dus een Astra. Wereldwijd werden er sinds de lancering van de Kadett in 1936 al zo'n 24 miljoen Kadetts en Astra's geproduceerd. Vorig jaar vlogen er nog 230.000 over de toonbank.

3: Gloednieuw chassis

De Astra K is de eerst Opel die op het gloednieuwe globaal platform rijdt van GM. Dat luistert naar de niet zo sexy D2XX-naam en moet in de toekomst dienst doen voor een resem andere modellen van het merk uit Rüsselsheim en wagens van Chevrolet en Buick. Gezien de investering van zo'n 200 miljoen euro geen onlogische stap. Het chassis zou er alvast voor moeten zorgen dat de Astra dynamischer dan ooit rijdt.

Opel-Astra-2015

4: Op dieet

Naar goede gewoonte gaat ook de nieuwe Astra op een dieetkuur. Daarvan komt hij terug met een gewichtsverlies van zo'n 120 tot 200 kilogram. Dat eerdergenoemde chassis zorgt er al voor dat de Opel 50 kilogram minder moet meesleuren. De rest van de carrosserie wordt voortaan dan weer zo'n 77 kilogram lichter. Het overige gewichtsverlies hangt af van motoren en uitrusting. Ruwweg zweeft het gewicht rond de 1.2 ton.

5: Mét driecilinder

Het lagere gewicht zorgt er voor dat motoren minder zwaar werk moeten leveren. Dat merk je ook aan de nieuwe motorisaties. Die zijn allemaal van de nieuwste generatie en jawel hoor, een driecilinder vindt zijn weg onder de kap van de Astra K. Eind dit jaar komt er voor de Autofans een 1.6 turbobenzine met 200 pk beschikbaar. Dieselrijders doen beroep op een 1.6 'fluisterdiesel' die 95, 110 of 136 pk opwekt en dat koppelt aan een CO2-uitstoot van 90 tot 99 g/km C02.

Opel-Astra-2015

6: Kleiner maar ruimer

4,9 centimeter korter, 2,6 centimeter lager en een gekrompen wielbasis van 2,3 centimeter. Inderdaad, de Astra K is een stukje kleiner dan diens voorganger. Toch mag dat geen effect hebben op de inzittenden, want dankzij de nieuw architectuur kon er slimmer worden omgegaan met plaats. Een voorbeeld daarvan is de beenruimte achteraan, die steeg met 3,5 centimeter. De koffer, die blijft even groot als voordien.

7: Krakervriendelijke stoelen

Nu we toch binnenin hebben plaatsgenomen, het zitmeubilair is goedgekeurd door AGR, een onafhankelijke gezondheidsorganisatie. Wat dat in mensentaal betekent? Krakers en rugspecialisten zullen je niet meer zien langskomen (althans in theorie). Verder noteren we een geventileerde stoel voor de chauffeur. De rest van de inzittenden mogen kleverig meerijden. Verwarmde stoelen zijn dan weer rondom beschikbaar.

Opel-Astra-2015

8: 4G Sterrenpraktijken

Onstar, ofte: jouw persoonlijke Opel-assistent. Letterlijk, want je kan er naartoe bellen om de adresgegevens van een bepaald restaurant richting je navigatie te sturen. Daarnaast draait het vooral rond gebruiksgemak. Niet zeker of je Astra gesloten is? Je kan hem op afstand sluiten via een app. Tenslotte is het een dienst die bij een ongeval meteen contact opneemt met de hulpdiensten. Ook nieuw is de mobiele wifi hotspot met 4G in de Astra. Ideaal om op vakantie te gaan.

9: Zweven maar

Opel's nieuwste valt ook ten prooi aan designers laatste favoriete foefje: het optisch zwevend dak. Bij de Astra K wordt dat naar buiten gebracht dankzij een zwarte C-stijl die een zeer zwaar dalende daklijn draagt. Neem het van ons aan, over het design zijn de laatste woorden nog niet geschreven.

Opel-Astra-2015

10: Stationwagen vanaf mei 2016

Eind dit jaar valt de 5-deurs Astra K buiten te rijden bij je plaatselijke Opel-dealer. Op de Sports Tourer is het wachten tot mei volgend jaar. Over de Sports Sedan blijft het opvallend stil. Gezien zijn verkoopcijfers is de kans namelijk groot dat de sedan geen opvolging krijgt.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Davy 19:21
afbeelding van Davy

Vraag me af of de "Sports tourer" ook weer een verlengde wielbasis krijgt zoals bij de Astra H??

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws