Audi Quattro wordt dertig

Audi Quattro

Audi Quattro

Audi heeft wat te vieren dit jaar. Zo staat er niet alleen 100 jaar Audi op het programma, ook de legendarische Quattro is dertig jaar oud.

De Quattro werd voor het eerst in 1980 getoond op de Motorshow in Genève, op 3 maart. Hij werd gebouwd als rallywagen door Audi zelf. Het woord quattro refereert uiteraard naar de vierwielaandrijving. Om verwarring te vermijden werd ook de Ur-Quattro geïntroduceerd. Die 'Ur' verwijst naar het origineel. Zo heten de eerste generatie S4 en S6 bij definitie Ur-S4 en Ur-S6.

Audi Quattro

Het was naar aanleiding van een gewijzigd regelement in de rallykoers dat Audi zich bezig hield met de bouw ervan. Hij was dan ook de eerste wagen die voordeel kon halen uit die wijzingen. De overwinningen bleven dan ook niet lang uit. Elke wedstrijd werd gewonnen voor de eerst volgende twee jaar.

Leuk weetje, de Quattro reeks wordt naast de 'Ur'-regel op een nog andere manier onderverdeelt. Zo zien we een kleine letter 'q' voor de standaard quattro op de baan. Rij je met een verzamel-item rond, dan ben je trotse eigenaar van een 'Q', grote letter dus.

Audi Quattro

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws