Deze 13 worden 30 in 2018: Oldtimertijd

1988_aston_martin_virage

Dertig jaar geleden, het lijkt een eind weg maar velen zullen 1988 nog herinneren alsof het gisteren was. Een tijdsperiode waarin trouwens auto's werden gebouwd die anno 2018 heus nog 'modern' kunnen ogen. En toch, zijn het dus oldtimers. Wie er dit jaar allemaal 30 kaarsjes uit mag blazen? Kijk even mee.

Met het veranderende klimaat rond de oldtimers kan het interessant zijn om de auto's uit 1993 nog even links te laten liggen, wil je niet de volle pot betalen als je langs de belastingen moet. We keken even naar de wagens die dit jaar 30 worden en daardoor dus zeker onder het oldtimerregime vallen. Misschien niet allemaal even oldtimerwaardig, maar de ene zijn portefeuille is de andere niet. Tips & tricks rond oldtimers vind je trouwen in onze youngtimer BMW E30 reeks.

Alfa Romeo 164

1988_alfa_romeo_164

Alfa Romeo werkte samen met Fiat, Lancia en zelfs Saab aan een grote middenklasser die het moest gaan opnemen tegen Frans en Duits geweld. Bij de eerste drie kwamen er respectievelijk de Croma, Thema en 9000 uit de bus, Alfa Romeo bouwde deze strak gelijnde 164.


Aston Martin Virage

1988_aston_martin_virage

Het topmodel van Aston Martin destijds, boven de DB7. Met de voor- en achterlichten van de Audi 200 en Volkswagen Scirocco. En hoewel een lijvig beest zorgt de 5.3-liter V8 voor sportwagenprestaties met z'n 494 Nm koppel.


Audi V8

1988_audi_v8

De Audi V8 was net zoals zijn opvolger de A8 een mijlpaal in de Audi-geschiedenis. Het was de eerste Audi voorzien van ... een V8 motor. Audi behaalde er begin jaren 90 een aantal Touring Car overwinningen mee.


BMW 5 Reeks E34

1988-bmw-5-series

Iconisch, is deze 5 Reeks, met de eerste echte M5 in de rangen. Maar ook de rest van het aanbod was luxe te over, wat dacht je van zo'n dikke 540i? Het is ook de eerste 5 Reeks waar een Touring-versie van gebouwd werd, al kwam die er pas in 1992.


Fiat Tipo

1988-fiat-tipo

In het segment van de Golf presenteerde Fiat in 1988 deze Tipo. Hij werd verkozen tot wagen van het jaar en zorgde er voor dat het merk weer wat jaren verder kon boeren.


Honda CRX

1988-Honda-civic-crx

Petje achteruit, muziek luid en arm door het open raam. Zo herinneren we ons de CRX het best. Al krijg je - eenmaal je voorbij de foute tuning kijkt - een lekker rijdende voorwielaangedreven coupé met een meesterlijke ophanging.


Maserati Kharif

1988_maserati-kharif

In lijn met het design van de andere Maserati-modellen uit die tijd. Alleen was de Kharif een coupé die werd gestileerd alsof er een hardtopversie op een cabrio stond. Niet mooi, wel onbekend, waardoor hij misschien wel interessant wordt als oldtimer.


Mitsubishi Lancer

1988-mitsubishi-lancer

Je ziet ze tegenwoordig niet meer rijden bij ons, maar als je eentje van het eerste bouwjaar tegenkomt, dan weet je dat die zichzelf volgens de nieuwe regelgeving oldtimer mag noemen. Voor een EVO-versie zal je evenwel nog één generatie langer moeten wachten.


Opel Vectra

1988-opel-vectra-gt

De nieuwe Ascona destijds. Een belangrijk model voor Opel en een breuk met het design dat het Duitse merk toen hanteerde. Tegenwoordig zijn het vooral de Vectra 2000 en de V6 die nog wat liefhebbers trekken.


Renault 19

1988-renault19-16s

Net zoals Fiat met de Tipo hun Golf-concurrent had, bouwde Renault deze 19 in het segment. Het bekendst zijn ze geworden als auto van Touring, al was er ook een lekkere 16v-variant die de jonge straatpiloot aan zijn trekken liet komen.


Suzuki Vitara

1988-suzuki-vitara

Een aparte wagen in de rij, want de Vitara was een kleine terreinwagen die net boven de Samurai in het gamma terecht kwam. Als ze niet vergaan zijn van de roest, zie je hier een onderschat werkpaard voor modderige wegen.


Volkswagen Corrado

1988-volkswagen-corrado

Deze Volkswagen Corrado is dan weer een all-time favourite van ondergetekende. En aan de stijgende prijzen te zien ben ik daar niet alleen in. Als opvolger van de Scirocco mocht hij een VR6-zescilindermotor introduceren, al zijn de 1.8 G60 minstens net zo spannend om mee te rijden.


Volkswagen Passat B3

1988_volkswagen_passat_variant_gt

Nog een Volkswagen in de lijst. Deze Passat was de meest aparte Passat in de reeks. Vanwege zijn afwijkende neus werd hij ook wel eens de neusbeer genoemd. Ook hier een VR6 ter beschikking, al werd die bij ons amper verkocht.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws