Wij gingen op koffie met de man achter Antwerp Classic Car Event

Antwerp-Classic-Car-Event

Denk je aan succesverhalen in het land der classic car events, dan kan je niet naast Manuel Stappaerts, de bezieler van Tour Amical en het daarbij horende Antwerp Classic Car Event. Met de 13de editie van de Tour om de hoek is het tijd om een praatje te slaan met de rasechte Antwerpenaar.

Volg je Autofans al een tijdje, dan heb je zeker al gehoord van het Antwerp Classic Car Event. Een evenement voor oldtimers dat ondertussen is uitgegroeid tot één van de grootste in Europa. Straf, als je weet dat het eigenlijk een verlengstuk is van Tour Amical, een vriendschappelijke tour doorheen Europa uitgevonden door Antwerpse ondernemer Manuel - Manu - Stappaerts. Met editie 2016 om de hoek, leek het ons een goed moment om met de man op koffie te gaan (al was het eerder een lunch).

Laat ons beginnen bij het begin, van waar komt Tour Amical?
Manu - Wel, 13 jaar geleden besloot ik met enkele vrienden een roadtrip te maken richting het Zuiden van Spanje met onze klassieke wagens. 5 wagens, tien mannen. Want onze vrouwen wouden we hier niet mee belasten. Dat was de eerste editie, al duurde het nog eens 4 jaar (nvdr: tot 2005) voor editie nummer twee van start ging. Toen al met 8 auto's en dus 16 personen.

Mijlenver van het aantal deelnemers dit jaar...
Manu - Dat kan je wel zeggen. Maar liefst 250 teams nemen deel, goed dus voor 500 personen zonder dat we mecaniciens en mensen van de organisatie meetellen. Daarnaast hebben we ook nog de Antwerp Classic Tour, Antwerp Grand Tourismo Tour, de Mixed Tour voor mannen én vrouwen en de Tour Americal in 2017.

Heb je geen heimwee naar de oude tijden, zonder al die drukte?
Manu - We zitten nu wel aan de limiet, maar zolang het 'plezant' blijft om te doen zie ik geen probleem. Vroeger was natuurlijk anders. Al was het maar om een hotel te boeken. Nu we groter zijn krijgen we natuurlijk toegang tot uitzonderlijke evenementen. Zo krijgen de deelnemers dit jaar namelijk de kans om op het F1-circuit van Monza te rijden en overnachten we in de oude Fiat-fabriek in Italië.

Antwerp-Classic-Car-Event

Besef je zelf hoe groot Tour Amical en Antwerp Classic Car Event aan het worden zijn?
Manu - Elk jaar iets meer en iets beter, daar ga ik van uit. Zo ook voor het Antwerp Classic Car Event (ACCE). Dat is natuurlijk gekomen uit het feit dat we voor de Tour Amical allemaal samen kwamen om de auto's op te laden. Ooit aan een klein café, nu op de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen met een tweedaags feest voor de klassieker. Al is het ook fijn dat automerken willen meewerken aan het gebeuren. Zo zal Porsche er haar 718 Spyder laten zien en Tesla haar Model X. Niet gek als je weet dat tientallen deelnemers van de Tour Amical ook een Tesla thuis hebben staan.

Al ideeën wat je volgend jaar gaat verzinnen voor ACCE?
Manu - Als we nog mogen...

Hoezo?
Manu - Indien Antwerpen geen mouw past aan de lage-emissiezone zullen vanaf 2017 klassiekers niet meer welkom zijn in de binnenstad. Niet alleen dat, ook veel inwoners zullen niet meer tot aan hun huis geraken met de auto. Een maatregel die vooral arme mensen pest, want Antwerpen verplicht haar inwoners om een auto te kopen die aan haar regels voldoet. Een totaal oneerlijk idee van schepen voor Leefmilieu Nabilla Ait Daoud. Daarom ook dat ik bezig ben met het uitwerken van een dossier om het één en ander te veranderen.

En als dat niet lukt?
Manu - Voor dat we naar Antwerpen kwamen, gebeurde het opladen van de wagens in het park van Brasschaat. Ik weet dat we daar welkom zijn omdat ze het succes van ACCE wel kennen.

Waarom werkt het zo goed?
Manu - Het Antwerp Classic Car Event volgt dezelfde formule als de Tour Amical; het mag allemaal niet belachelijk duur zijn. Zo kunnen mensen twee dagen lang gratis komen kijken naar klassiekers, mag je gratis parkeren als je wagen gebouwd is voor 1990 en is het een mix van klassieke en moderne wagens. Met denk aan merken zoals Jaguar, Porsche en Tesla die er hun nieuwste modellen komen etaleren.

We kijken er alvast naar uit!
Manu - Ik ook!

Meer info over ACCE 2017 te Brasschaat:
06/05 en 07/05: ACCE 2017
06/05 en 07/05: Antwerp Classic Tour
07/05: Antwerp Grand Tourismo Tour

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
lauw 15:19
afbeelding van lauw

is het niet: 'op DE koffie'.... ahum

Yvesw 15:34
afbeelding van Yvesw

Voluit zou het zelfs zijn: Wij gingen op de koffie met de man achter het Antwerp Classic Car Evenement. Echter mag er bij titels alles behalve de essentie worden weggelaten (zoals lidwoorden en soms ook werkwoorden). Tot zover de schrijfles. :-p

Carlos 20:15
afbeelding van Carlos

Jaguar stelt ook hun F-space voor en Land Rover hun Evoque Cabrio (gaat net niet over zijn nek...). Ik kijk alvast uit naar het event!

Wim 15:19
afbeelding van Wim

Zeker dag komen zeggen! :)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws