Vraag: Hoe ziet het ideale rijexamen er voor jullie uit?

vraag-rijexamen-ideaal

Zes simpele manoeuvres waarvan er twee worden gekozen via loting en rijden met een GPS, zo zal het 'stevig' hervormde rijexamen er uit zien. Dat kan beter, toch? Hoe moet volgens jullie het ideale rijexamen er uit zien?

Stellen we snel een top tien lijst samen op redactie van ergernissen in het verkeer, dan zijn 'traag inparkerende automobilisten' en 'slecht op de GPS rijdende toeristen' in de verste verte niet te bespeuren. Toch zijn dat volgens de GOCA, de koepel van erkende examencentra, dé onderwerpen waar extra aandacht aan moet worden besteed tijdens het rijexamen. Waardoor er in de toekomst tussen de mogelijke opdrachten 'rechtdoor parkeren' - we kid you not - en een stuk rijden op navigatie zal staan voor het praktisch rijexamen.

Iedereen met meer dan twee minuten ervaring achter het stuur weet echter dat er andere accentpunten zouden moeten gelegd worden. Daarom:
Hoe ziet volgens jullie het ideale rijexamen er uit?

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
Quin 11:51
afbeelding van Quin

Wat moet ik precies verstaan onder 'rechtdoor' parkeren? Gewoon in een parkeerplek rijden zonder manoeuvre :-p?

Ik weet niet of er ook technische tests zijn over je wagen? Ik denk dan aan band vervangen, oliepeil meten, etc. Ik denk dat dat voor veel mensen wel handig kan zijn dat dit ook deel van examen is.

En ik zou ook voorstander zijn van een opfrissing van je rijbewijs. Bijvoorbeeld, om de 5 jaar terug een 'light-examen' afleggen.

JD 12:26
afbeelding van JD

Mij lijkt het misschien niet slecht om het praktisch examen op te splitsen in 2 of meerdere sessies. Eén zeker tijdens de spits waar dan gelet kan worden of de kruispunten niet geblokkeerd worden! Een tweede sessie op de autosnelweg om de links- of middenbaanvakrijders er uit te halen.

Adriaan 14:26
afbeelding van Adriaan

En eentje 's nachts en een andere tijdens regenweer. Alleen hoe plan je zoiets :p

Yannick 15:45
afbeelding van Yannick

Hetzelfde als nu, maar met een degelijker examinator systeem. Heb er ééns gezeten en iedereen in men zaal geflest op praktische testen en een andere keer iedereen erdoor. het ééne was op het einde van de maand, het ander op het begin van de maand.

Verder zou ik het niet slecht vinden moest iedereen een verplichte rijvaardigheidscursus volgen. De basis rij opleiding vind ik persoonlijk veel te beperkt qua praktisch kunnen.

En 0 tollerantie qua drinken en rijden. Gewoon duidelijk maken wat de effecten zijn en als ze gepakt worden direct examen opnieuw.

Audi22 08:57
afbeelding van Audi22

Ik vind persoonlijk dat er teweinig gekeken wordt naar invloed, alleen alcohol en af en toe een drugstest. Ik denk dat mensen die met mediciatie rijden gelijk bv anti depressiva etc een veel groter groep is waar nu totaal geen controle op is. Dus het fixeren op alcohol alleen vind ik niet breed genoeg. Voor de rest een slipcursus kan veel bijbrengen en voor de rest zorg dat het geen geldgewin wordt. Vroeger kreeg je een rijbewijs zo en de huidige generatie moet daar niet voor gaan boeten door onnodig veel regels op de leggen. Zorg dat het nuttig en onderbouwend blijft.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws