VAB: meer oproepen bij lekke band

fotocredit-vab-bandenpech

VAB registreert een pak oproepen van mensen met een lekke band. Niet omdat het losdraaien van de bout te moeilijk is, wel omdat de reparatiekits niet naar behoren werken.

Omdat constructeurs steeds vaker een bandenreparatiekit aanbieden in plaats van een reservewiel, krijgen de pechcentrales veel meer oproepen van mensen die een band lek rijden. Intussen gaat een kwart van de oproepen naar VAB al over een lekke band.

Grote gaten

Was het vroeger een item op het examen dat je een lekke band moest kunnen, dan moet je nu in de praktijk weten hoe je omgaat met een bandenreparatiekit. Geen "rustine'ke" dat je op je lekke band moet plakken met wat vulkaniserende lijm, wel veelal een schuimkit met een heuse compressor. Waarna je lekke band voor de vuilbak is, want het schuim zorgt ervoor dat ook bij een herstelbaar lek de band op lange termijn onbruikbaar is. Daar komt nog eens bij dat de wegenwachters van VAB vaststelden dat de schuimkit in de helft van de gevallen niet werkt, omdat het gat te groot is. Ook bij het afnemen van de band in de bandencentrale achteraf, zorgt de chemische substantie voor plakkerig werkgereedschap en dito installaties.

slechts twee reservewielen

Bij de twee populairste modellen van 17 automerken heeft volgens VAB nog één auto een echt reservewiel aan boord, de Peugeot 2008. 4 wagens (Hyundai i20, Suzuki Vitara, Toyota Yaris, Volkswagen Golf) krijgen een thuiskomertje meegeleverd, je weet wel, die rode dingen met smalle band waar je hoogstens aan 80 km/u mee naar de dichtstbijzijnde bandencentrale mag rijden. Vijf jaar geleden kreeg nog zowat één op twee auto's een reservewiel of noodreservewiel meegeleverd.

VAB wil zelf voor haar klanten zorgen door een eigen kleine netwerk op te zetten waarin de meest courante banden beschikbaar zijn. Daar kan de wegenwachter zelf direct een nieuwe band plaatsen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws