Dubai experimenteert met digitale nummerplaten

dubai-nummerplaten

De 'Car-to-X communicatie' kan wel eens op een andere manier tot stand komen dan initieel gedacht. Dubai gaat experimenteren met digitale nummerplaten die kunnen communiceren met de buitenwereld. Om bijvoorbeeld een file te melden maar ook om automatisch parkeergeld van de eigenaar zijn rekening te halen.

Als je even dacht dat Dubai plant om de vaak lelijke nummerplaten voorgoed te laten verdwijnen van de auto, dan moeten we je teleurstellen. Het experiment doet het nog steeds met een fysieke plaat. eentje met een digitaal scherm evenwel en meer... zaken zoals een GPS-zender en een klein intern brein. De bedoeling? Er voor zorgen dat de slimme nummerplaten dagdagelijkse taken simpeler en veiliger kunnen maken.

Zo kunnen de nummerplaten met elkaar maar ook met bijvoorbeeld hulpdiensten communiceren. Staan er plots een 100-tal nummerplaten stil in het midden van de autostrade, dan kan je er prat op gaan dat er daar iets aan de hand is. Parkeren in een parkeergarage? De nummerplaat factureert automatisch aan de eigenaar, waardoor je niet meer met je kaartje richting de parkeerautomaat moet trekken.

Toch niet allemaal rozengeur

Vraag die je kan stellen bij deze slimme nummerplaat? Zoals wel vaker het privacy-kader dat ze er rond zullen creëren. Want dankzij de GPS-zender is de overheid in principe in staat om ten alle tijden te weten waar je aan het rijden bent. Toch wel een beetje eng...

In november loopt het proefproject alleszins ten einde, waarna Dubai aan de slag kan met de verzamelde gegevens.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws