Wegwijs in Private en Personal Lease (2018)

private-lease-info

Liep je op het autosalon langs de verschillende merken, dan zie je her en der hun aanprijzingen voor "Private Lease". Maar wat is dat eigenlijk? We scheppen even wat duidelijkheid.

Private Lease - ook wel Personal Lease genoemd - is eigenlijk het particuliere broertje van de leasingmarkt voor bedrijven. Mensen kiezen een auto uit de catalogus, betalen er een bedrag per maand voor en mogen er voor een bepaalde tijd zorgeloos mee rondkarren, want de leasingmaatschappij zorgt ervoor dat onderhoud en bandenwissels op tijd en stond worden uitgevoerd en betaald. Dat past prima in het plaatje van de nieuwe mobiliteit, waarbij steeds minder mensen echt eigenaar van het voertuig willen zijn, denk maar aan de vele car-sharing projecten die overal opduiken.

wat zit er in je pakje?

De inhoud van het pakket is verschillend per aanbieder. In basis kan je er van uit gaan dat de splinternieuwe wagen die voor je neus staat de jouwe is voor een bepaalde periode. De periode waarin die de jouwe blijft verschilt van 12 tot 60 maanden. Afhankelijk schommelt ook de huurprijs per maand die je betaalt om met de wagen te kunnen rijden. De huurprijs omvat verder ook je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA), de rechtsbijstand, en ook de verkeersbelasting. Goed om weten is dat ook onderhoud en herstellingen in de prijs zijn inbegrepen, net zoals een nieuw setje banden op redelijke termijn. Winterbanden worden dan weer niet in het pakket gerekend. Daarmee vermijd je verrassingen als je langs je lokale garagehouder gaat.

private-lease-info

Verrassingen kan je wel aan het einde van je contract krijgen, als blijkt dat je niet zo voorzichtig met je wagen bent geweest. Blutsen, schrammen en andere schade worden aan het einde van je contract nauwkeurig genoteerd en verwerkt in de afrekening. Ook brandstof betaal je zelf. Oliewissels zitten dan weer in de prijs inbegrepen.

goed kijken

De rekenende Vlaming heeft natuurlijk al lang gezien dat een Private Lease wagen nemen duurder uitkomt dan gewoon een auto aankopen. Maar in dat maanbedrag zitten natuurlijk alle bovenstaande kosten, wat het plaatje al een pak interessanter maakt. Veel particulieren hebben ook geen zin om maandenlang te leuren op tweedehandssites om hun 'oude' wagen verkochte te krijgen.

leasingbedrijven en constructeurs

De aanbieders van Personal Lease-formules zijn erg verscheiden. Zowel de meest courante constructeurs - Fiat, Opel, Toyota voorop - als heel wat leasingfirma's bieden deze formule aan voor particuliere klanten. Maar daarnaast kan je nog voordeligere formules op de kop tikken. Zo zijn er pakketten waarbij er nog wat van je maandelijks bedrag af gaat als je akkoord gaat om met reclame op je wagen rond te toeren. Al dan niet voor de gehele leaseperiode.

De voordelen

Als je voor een Private Leaseformule kiest, ga je eigenlijk op dezelfde manier te werk als wanneer je een eigen auto koopt. Je kiest vrij het model - binnen het aanbod van de leasefirma of de constructeur - en de opties. Daarnaast heb je geen zorgen over de kosten van het onderhoud of de banden. Zit het er op, dan kan je gewoon de wagen binnen brengen bij de leasingfirma en klaar is kees. Daarnaast kan je telkens een nieuwe wagen kiezen voor een aardig bedrag. Dat weegt op tegen de kost van kopen van een nieuwe wagen, en daarbij valt ook bijhorende autolening weg die het merendeel van de kopers tegenwoordig aan gaat.

private-lease-info

De nadelen

Er is een kilometerbeperking in de meeste Private Leaseformules. Dat wil zeggen dat je voor een bepaalde periode slechts een maximaal aantal kilometers mag rijden. Rij je meer dan het afgesproken aantal, dan komt er een bedrag per kilometer bovenop. Daarnaast kan de niet herstelde schade worden aangerekend wanneer je de wagen terug brengt op het einde van het contract.

Kleine lettertjes

Belangrijk is dat door de groeiende populariteit van Private Lease meer automerken samenwerken met een leasingfirma. Zo hebben Toyota, Volvo, Hyundai, Ford en Opel bijvoorbeeld dezelfde partner, Peugeot dan weer niet. Het is dan ook belangrijk om naar de kleine lettertjes te kijken. Zo is het niet voor niets dat achter elke prijs een asterisk staat. Wat zijn de beperkingen, is er een aankoop- of nieuwe leasingplicht en wat dekt de private lease juist allemaal. Informeren is koning, zoals als altijd.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
MilleMiglia 07:52
afbeelding van MilleMiglia

Iemand hier positieve/negatieve ervaringen met private lease? Ikzelf zie het voordeel er nier dadelijk van, gezien het duurder is als een gewone aankoop.

Rover 11:33
afbeelding van Rover

Tja, dit lijkt me meer een verhaal van op voorhand niet voldoende de voorwaarden te hebben gelezen... En wat je met de auto en met de dealer is overkomen, kan iedereen overkomen : personal lease of niet.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws