Wacht, hoe lang werken automerken aan nieuwe lakkleur?

seat-kleuren

Drie jaar, 100 tests en 1.000 liter verf dat, heb je volgens Seat nodig om een nieuwe lakkleur op de markt te brengen. Je begint plots te begrijpen waarom zoveel merken veilig spelen met hun 50 tinten grijs...

Werp pigmenten, aluminium en mica in een grote pot en het resultaat wordt een lakkleur voor de auto. Echter zijn er zoveel verschillende samenstellingen dat er evenveel verschillende kleuren vallen te rapen. Om maar te zeggen dat het uitbrengen van een nieuwe lakkleur altijd ietwat een berekende gok is. Al zit er toch serieus wat denkwerk achter volgens Jordi Font, verantwoordelijk voor het departement Color&Trim bij SEAT.

Zo spelen de vorm en grootte van de wagen een belangrijke rol. 'Kleine wagens kunnen gelakt worden in heldere, meer uniforme kleuren, terwijl grotere wagens eerder neigen naar donkere metaaltinten', aldus Font. Daarnaast moet er natuurlijk ook gekeken worden naar het doelpubliek. 'Heldere en gewaagde kleuren zijn meer geschikt voor jonge personen, terwijl oudere klanten eerder de voorkeur geven aan meer verfijnde kleuren. Waardoor je meteen begrijpt waarom een Audi A6 vooral beschikbaar is in 50 tinten grijs...

In de sterren geschreven

Al kan je autoconstructeurs daarvoor niet de schuld geven. Wit, zwart en grijs zijn gewoonweg tinten die het altijd goed doen in Europa. Toch bestuderen automerken naarstig kleurentrends in mode en architectuur om de volgende tinten te bedenken. Die ontwikkeling duurt zo'n drie jaar, dus doe je als 'verfteam' eigenlijk een soort van berekende gok.

Toch blijft Jordi Font volhouden dat de kleur essentieel is om emotie toe te voegen aan een wagen. 'Er zijn evenveel kleuren als stijlen en die kleuren bestaan om die stijlen te beleven en te voelen'.

Hoe kleurrijk is jouw wagen?

Laatst gepubliceerd

Reacties (16)

Plaats een reactie
Quin 13:01
afbeelding van Quin

Competizione Rosso op m'n Giulietta, altijd makkelijk te vinden op een parking :-)!

Sjoemelkoen 15:41
afbeelding van Sjoemelkoen

Eerst een gifgroene Kever, dan een Alfarode ...euh Alfa, verder nog een chili-rode Saab, een felblauwe Audi A4 en nu een scubablauwe A4.

subbie 18:59
afbeelding van subbie

Tungsten, omdat ik dit een mooie kleur vond die uitermate goed past bij de wagen (Subaru Outback). Leuke is dat deze afhankelijk van het licht telkens een andere kleur laat zien. Helder en zonnige dag, dan is ie grijs. Valt de avond of is het zeer bewolkt dan is het eerder brons.

De kleur bevalt me prima, en kwa vuil valt goed mee, kan gerust 3 weken wachten met wassen. Dat was met die witte wel anders.

Glenn 00:12
afbeelding van Glenn

De ford in donkerblauw, aangezien het enige alternatief buiten een tint van grijs toen het mosterdgeel was :-/
De bmw in donkergrijs natuurlijk :)

Nonkel Ambiance 11:22
afbeelding van Nonkel Ambiance

Onzen otto is in spermakleur; als er dan een kraske op is kan ik het zelf bijspuiten.

Techno Patat 15:33
afbeelding van Techno Patat

Hahahahha, zowat de origineelste die ik hier al gehoord heb zie :D.

Nonkel Ambiance 16:16
afbeelding van Nonkel Ambiance

Nonkel Ambiance is dan ook in elke familie berucht en beroemd om zijn grappige sfeerscheppende tussenkomsten op bruiloften, jubilea enz...
Wie heeft er nu geen Nonkel Ambiance in de familie????

Techno Patat 18:47
afbeelding van Techno Patat

Als je dat niet hebt, maar je bent meesral wie sfeerschepper... Ben je dan neef Ambiance :P?!

Wim 18:54
afbeelding van Wim

comment of the year kandidaat

Techno Patat 15:35
afbeelding van Techno Patat

Gewoon een zwarte Alfa :P, en de vriendin een babyblauwe Fiesta :P!
En de volgende wordt ofwel een mat grijze of een mat blauwe. Azuurblauw wel, zodat het een goed diep kleur is! Maarja, die laat nog eventjes op zich wachten ;-)!

Wim 18:53
afbeelding van Wim

Geen kleur jammer genoeg, wit, not by choice... :)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws