Ringland wordt betaald door rekeningrijden, luchtkwaliteit verbetert

ringland

Tijdens een presentatie in de Antwerpse zaal De Roma deed de groep rond Ringland het plan van de overkapping van de Antwerpse ring uit de doeken. De financiële opbrengst blijkt daarbij hoger te liggen dan de investering.

Het plan van Ringland is een overkapping van de ring over een lengte van 15 kilometer. Het gaat om het ring-traject van de Kennedytunnel tot net voorbij de Luchtbal.

De kostprijs van de overkapping ligt op 3,1 miljard euro. Die prijs werd berekend op basis van de overkapping van een stuk snelweg in Maastricht. Ook werd daarnaast nog eens ,5 miljard uitgetrokken voor onderhoud- en werkingskosten.

Volgens de groep rond Ringland is die investering goed betaalbaar. Ze willen het bekostigen door de gebruikers van de ring tolgeld te laten betalen in de vorm van rekeningrijden, dat zou 6,6 miljard opbrengen. Zo wordt de prijs voor de gebruiker in de wandelgangen geschat op 2 euro. Daarnaast wordt op de overkapping ook nieuw vastgoed voorzien, uit die verkopen voorziet men 529 miljoen euro. De verkoopprijs van het vastgoed werd berekend op basis van de huidige vastgoed- en grondprijzen in de stad.

Uit de conclusies van het VITO (Vlaams Instituut voor Technologische Ontwikkeling) verbetert het overkappen van de ring de luchtkwaliteit rondom de ring gevoelig. Een aandachtspunt zouden wel de tunelmonden zijn, waar de concentraties van fijn stof, roet en stikstofoxide een hoogtepunt bereiken.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws