Nieuwe Audi A3 : alle details

Aanschouw de eerste foto's van hoe Audi's nieuwe A3 er zou gaan uitzien. Begin 2011 zou dit model in de showroom verwacht kunnen worden. Van deze generatie zal er naast de hatchback, sportback en cabriolet ook een vierdeurs 'saloon' model worden uitgebracht. De komst van de vierdeurs variant is vooral te verklaren door het feit dat Audi haar marktpositie in de USA wil versterken.  “The four-door layout is something North American car buyers continue to seek, especially from a premium brand such as Audi.”is wat een insider van Audi wist te vertellen.

Een andere reden voor de komst van deze nieuwe variant is dat de A4 doorheen de jaren is gegroeid (hij is sinds zijn lancering in 1994 namelijk 320mm langer, 90mm breder en 15mm hoger) en is als het ware een een klasse gestegen.

Qua grootte zal de A3 sedan zich perfect kunnen meten met de VW Jetta die ongeveer 4550mm lang is. Al zou dat ook het enige punt van gelijkenis zijn want de Audi zou meer sportief en coupé-achtig gelijnd zijn. De kofferinhoud zou zo'n 500l gaan bedragen, wat 130l meer is dan de huidige A3 Sportback. Qua design zou de nieuwe A3 wel geen potten gaan breken, want zoals je kan zien op de foto's is het model niet zodanig veranderd dat je het niet meer meteen als A3 zou kunnen herkennen.

Hoofd van design Wolfgan Egger zei  "*to have chosen a slightly edgier appearance with tauter surfacing for the new car, in keeping with recent styling trends out of Ingolstadt. *

“Expect a more distinctive look, but one that has clear links to the existing A3,” was how one Audi source described the car’s new design direction."

Het onderstel van de nieuwe A3 zal een evolutie zijn van het PQ35 chassis van de huidige Golf VI. Het zal zoals gewoonlijk door al de merken in de VW groep aangewend kunnen worden voor tal van modellen.

Wat de motoren betreft zullen er voor deze nieuwe A3 heel wat nieuwigheden voorzien worden. Zo zal er onderaan het gamma een 1.2 TFSI komen te staan met 105pk. Deze zal dezelfde prestaties hebben als de huidige 1.6 maar stelt daar tegenover een lager verbruik. Hoger op de ladder komt een 1.4, 1.8 en 2.0 TFSI te staan met respectievelijk 140,170 en 210pk. Voor de S3 quattro is er sprake van een 2.0 turbo met om en bij de 280pk.

Voor de dieselliefhebbers zal er ook keuze te over zijn. De 1.6 TDI uit de golf zal ook hier beschikbaar zijn. Hij levert 105pk en heeft een CO2 uitstoot van ongeveer 100g/km. Verder zal er ook een 2.0 TDI in de tabellen worden opgenomen. Net zoals bij BMW met zijn 123d en Mercedes met zijn 250CDI is ook Audi aan het werken aan een 2liter diesel motor met ongeveer 200pk.

 

via autocar

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws