Grotere vraag naar benzinewagens is goed voor import, gevaarlijk voor km-fraude

car-pass

De stijgende vraag naar benzinewagens in België heeft een heuse importgolf op gang getrokken op de tweedehandsmarkt. Goed voor de economie, anderzijds gevaarlijk. Want buiten auto's uit Nederland en België heb je eigenlijk weinig zekerheid over de officiële tellerstand.

Sinds 2016 werkt het Belgische Car-Pass samen met de Nederlandse RDW (rijksdienst voor de registratie van motorvoertuigen) om kilometerstanden uit te wisselen. Een samenwerking die de Belgische overheid ook met andere landen aan wil gaan. Al zeker nu de import een serieuze opflakkering heeft gekregen, want de huidige Belgische tweedehandsmarkt kan vaak niet voldoen aan de benzinenoden van potentiële klanten.

Het probleem is echter dat je buiten een geïmporteerde auto uit Nederland geen bewijs hebt van de originele kilometerstand als je wagen uit het buitenland komt. En als je denkt dat er tegenwoordig niet meer gesjoemeld wordt met kilometerstanden, dan kan dat wel eens lelijk uitpakken. Zo kwamen er vorig jaar in België net geen 1.600 gevallen van tellerfraude aan het licht. Winnaar van die dubieuze titel was een Mercedes Vito die hier te koop werd gesteld met 280.246 km op de teller maar in realiteit al 917.040 kilometer (!) had gerold.

Wees dan ook waakzaam bij de aanschaf van een tweedehandswagen en vraag zeker naar land van herkomst én onderhoudshistoriek als die er is.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws