Duitsland grootste EU-markt voor elektrische wagens

Verkoop-EV-Europa

Early adopter Noorwegen moet na jaren leiderschap het kroontje afgeven, want in de eerste drie maanden van 2018 wist Duitsland de meeste EV's te slijten in heel Europa. Den Duits neemt het voortouw, dat blijkt uit cijfers van automobielorganisatie ACEA.

Noorwegen en elektrische wagens, ze gingen - en nu nog - jarenlang hand in hand. Al is Duitsland een stevige inhaalbeweging aan het maken en zowaar; in het eerste kwartaal van 2018 werden er 17.574 EV's verkocht bij onze oosterburen. Meer dan dat er in Noorwegen werden verkocht. Meteen verduidelijken: Onder EV verstaat ACEA niet enkel elektrische wagens maar ook plug-ins. Gerief met een stekker, zeg maar.

Onversneden nog een streepje voor

Nemen we het eerste kwartaal van 2017 van Duitsland er bij, dan zien we dat de EV-verkoop in Q1 2018 steeg met maar liefst 70%. Genoeg dus om Noorwegen voorbij te steken die een verkoop van 16,182 exemplaren liet optekenen. Voor de gein; in België spreken we over 3.981 stuks, ook niet slecht, natuurlijk. Gaan we echt puur naar elektrische wagens zien (dus zonder verbrandingsmotor), dan blijft Noorwegen evenwel op kop;

Noorwegen: 9,694 ex.
Duitsland: 9.127 ex.
België: 914 ex.

Ook goed nieuws voor Bulgarije, want wisten we een jaartje geleden nog te vertellen dat er het eerste kwartaal - jawel - 0 volledig elektrische wagens werden verkocht, dan zoefden er nu 48 stuks over de toonbank.

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
John 15:40
afbeelding van John

Even de cijfers in perspectief zetten: Procentueel doet Belgie het beter dan Duitsland in de EV-klasse: 0.035% van de bevolking heeft er één, t.o.v. 0.022% in Duitsland. Noorwegen zit op 0.305%
Als je naar puur elektrisch kijkt zakken de cijfers naar: BE: 0,007% DE: 0,011% NO: 0,183%

Belgie: 11,5M inwoners, Duitsland: 80,5M en Noorwegen 5,3M

Jos D. 18:03
afbeelding van Jos D.

Bedankt om alles in perspectief te plaatsen. Meten is weten. Dat zou de schrijver van dit artikel ook wel eens mogen doen met zo'n nietszeggende titel à la "Deutschland über alles".

Yvesw 22:24
afbeelding van Yvesw

Jos D.: Dat perspectief is zeker belangrijk maar vergeet niet dat automerken niet om die omrekening malen, ze kijken waar de grootste afzetmarkt is in aantal, niet in percentage. Dat Duitsers steeds meer EV's kopen is ook een 'goed teken' voor ons omdat des te meer EV's daar, des te sneller de infrastructuur aan zal moeten passen en dat vloeit vaak uit naar de buurlanden.

John 16:51
afbeelding van John

Klopt ook. Vandaar dat China met zijn vele inwoners zo aantrekkelijk is voor autoconstructeurs.

Jos D. 17:54
afbeelding van Jos D.

Gezien het tempo waarmee de dieselsjoemelschandalen opduiken daar (deze week Audi nu met hun V6 motoren) zou je nog wel eens gelijk kunnen hebben :-)

andre123 19:53
afbeelding van andre123

den duits neemt het voortouw,net als destijds met de diesel.
teken aan de wand?

andre123 21:14
afbeelding van andre123

een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen,vw...................................................

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws