België laat tests voor autonoom rijden toe

2017_renault_symbioz_demo_car

Vanaf 1 mei mogen autonoom rijdende auto's ook in ons land de baan op. Daarmee is België één van de eerste Europese landen waar dat toegelaten is.

Om de toelating te krijgen, moeten constructeurs en technologiebedrijven wel eerst nog even een aanvraag indienen bij federaal minister van Mobiliteit François Bellot. Die kan dan een afwijking op de wegcode toestaan. Verwacht dus niet dat plots overal autonoom rijdende wagens zullen opduiken.

breed gekozen

Met deze toelating zorgt Bellot ervoor zijn ambitie om bij de voorlopers te horen als het gaat om testen van autonome voertuigen. Op de website van de FOD Mobiliteit is te lezen dat voor de ontwikkeling van dit soort voertuigen gecontroleerde experimenten nodig zijn. Daarvoor is nu een extra bepaling opgenomen in de wegcode, die toelaat om de minister of een van diens afgevaardigden “onder vastgestelde voorwaarden en beperkt in de tijd” een afwijking te laten toestaan op - en nu komt het - om het even welke regel van het verkeersreglement.

volvo-xc90-autonomous-drive-test-vehicle

Concreet betekent dit dat, indien de minister het toelaat, een voertuig volledig zelfstandig op de openbare weg mag rijden, met slechts één operator die op afstand vanuit een controlekamer toezicht houdt.

Er zijn geen verdere beperkingen opgelijst, omdat dat te beperkend zou zijn”, zegt FOD Mobiliteit-woordvoerder Sven Heyndrickx. “Het is onmogelijk nu te voorspellen wat de innovaties over één of twee jaar zullen zijn.

Op dit moment zijn er bij de FOD Mobiliteit nog geen aanvragen binnengekomen.

1 tot 5

"Autonoom rijden" is een vlag die vele ladingen dekt. In dit artikel vind je de verschillende niveau's van autonoom rijden, de laagste niveau's gebruik je vandaag waarschijnlijk al in het dagelijks verkeer.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws