Binnenkort 'carpoolstrook' richting Brussel?

carpool-brussel

Hangt het van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) af, dan is er in de toekomst op de snelwegen richting Brussel één rijstrook voorbehouden voor wagens met meerdere passagiers. Het carpoolprincipe vanuit de Verenigde Staten, zeg maar.

Minister Smet gaat alvast het voorstel doen en aftasten wat de reacties zijn. Zijn idee? Dat Vlaanderen en Wallonië op de snelwegen richting Brussel een rijstrook voorbehouden voor auto's met minstens drie passagiers erin. Een slimme manier om mensen samen naar het werk te laten rijden en de filedruk te verminderen natuurlijk. Daarnaast gaat de minister nog verder en zit hij met het idee om die wagens gratis Brussel binnen te laten terwijl auto's met enkel een chauffeur moeten betalen.

Als dan de federale overheid carpoolen fiscaal interessant maakt, dan zou volgens Smet de gewoonte van de Belg al op drie maanden veranderen. 'Mobiliteit is geen doel op zich, het is een middel om de levens- en luchtkwaliteit te verbeteren,' laat Minister Smet tenslotte nog na in La Libre Belgique.

Naar Amerikaans model

Zo'n carpoolstrook is helemaal niet nieuw. In de Verenigde Staten bestaan al jaren zogenaamde High Occupancy Vehicle Lanes (HOV-lanes) voor auto's die meerder passagiers aan boord hebben. Met succes trouwens, want op parkings staan mensen soms met bosjes te wachten om mee te kunnen rijden, vaak het verschil tussen snel op locatie of lang in de file staan.

Nederland poogde in de jaren 90 ook een carpoolstrook te introduceren. Het project mislukte echt omdat de wet geen aparte bepaling voor carpoolers had.

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Evo X 17:31
afbeelding van Evo X

Al ooit iemand in grootsteden in Nederland binnengereden? En ok brandstof kost daar meer en prijzen van wagens vergelijken met ons land laat je hen liefst niet doen. ('k Zou ook spontaan hoge bloeddruk krijgen.) Maar, de manier van snelwegen/invalswegen ontwerpen naar België halen is misschien wel een haalbare kaart ipv paar weken gekwetter over een rijstrook, die waarschijnlijk geen extra rijstrook word maar genre tram/bus/taxi toestand. (Soms betekent dit laatste: heel de stad stil.)

Jelledr 08:31
afbeelding van Jelledr

Tss ik ga online opblaaspoppen beginnen verkopen. Zo kan iedereen gebruik maken van de met ons geld aangelegde strook. :-) Duidelijk dat ze bezig zijn om ons nog meer af te nemen.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws