Praatpalen zijn vanaf morgen geschiedenis

praatpaal

Vandaag is de laatste dag dat je nog beroep kan doen op de praatpalen langs de Vlaamse snelwegen. Vanaf morgen worden die oranje blokken buiten werking gesteld.

Vanaf maandag 23 januari zullen de 1.350 praatpalen langs de Vlaamse wegen buiten werking worden gesteld. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer.

De buitenwerkingstelling komt niet onverwacht, halfweg vorig jaar werd beslist dat de praatpalen overbodig werden vanwege het veelvuldig gebruik van gsm's en smartphones door automobilisten met autopech. In 2014 waren er nog 3.172 oproepen via praatpalen, in 2000 waren er dat nog een dikke 27.000. Als je weet dat een praatpaal operationeel houden zowat 750 euro per jaar kost, zie je ook de besparing die de Vlaamse Overheid daarop wil maken.

Morgen wordt gestart met het afplakken van de palen en het buitendienststellen ervan. Zowat 130 zonnepanelen en omvormers worden verzameld en verdeeld onder technische scholen. Een tiental praatpalen krijgen een onderkomen in een museum. De rest wordt gerecyleerd.

Palen in de tunnels blijven wel nog bestaan tot eind mei 2017, aangezien de Europese regelgeving dat verplicht. Nadien worden ze omgevormd naar een ander noodoproepsysteem.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Techno Patat 17:23
afbeelding van Techno Patat

Tegen eind dit jaar allemaal bij het oud ijzer dus. Zoals de borden van zone 70 :(!

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws