Only in Belgium: Politie keert 20 jaar lang onwettige flitsboetes uit

facepalm

Uit arresten van het Hof van Cassatie is gebleken dat het uitkeren van verkeersboetes op basis van de nummerplaat onwettig is. Waardoor de politie in principe al 20 jaar onwettig flitsboetes int.

Werd je niet staande gehouden om een verkeersovertreding te betalen, dan heeft de politie niet het recht om je gegevens op te zoeken via de nummerplaat van de wagen. Dat blijkt vandaag uit enkele arresten van het Hof van Cassatie. De politie moet namelijk een Kruispuntdatabank raadplegen om het voertuig te linken aan een persoon en daarvoor heeft de politie nooit een aanvraag ingediend bij de privacycommissie.

Oeps.

Aanvechten of betalen?

Houdt de politie je staande, dan is er weinig tegen in te brengen, krijg je een boete in de bus waarbij de politie enkel je nummerplaat heeft genoteerd - denk: flitsboete, door het rood licht rijden, etc -, dan heeft de arm er wet in principe geen poot om te staan. De politie moet namelijk een toelating van het Sectoraal Comité voor de Federale Overheid hebben om de nummerplaat te linken aan een persoon en dat deed het niet. Waardoor er - volgens de wet - al zo'n twintig jaar onwettig wordt geflitst.

Of er daardoor in de realiteit veel zal veranderen? Niet echt. Buiten dat politie en politiek er momenteel alles aan doet om het zo snel mogelijk op orde te brengen is een arrest van het Hof van Cassatie geen bindend iets. Waardoor je dus een advocaat onder de arm zal moeten nemen die de boete in de rechtbank zal aanvechten. Een dure affaire natuurlijk. Zeker omdat de rechter alsnog kan beslissen dat de vaststelling correct is gebeurd.

Eén tip dus... rij gewoon niet te snel.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
bartel 16:55
afbeelding van bartel

Wat een grap

JanMijnBotte 09:38
afbeelding van JanMijnBotte

Beetje misleidende titel à la HLN :p

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws