Oude auto's niet meer welkom in Parijs, behalve héle oude

rue_dorsel_paris_18eme_1987-wikimedia-commons

Vanaf 1 juli mogen oude en vervuilende auto's de Parijse stad niet meer in. Concreet gaat het om wagens die hun eerste inschrijving kenden voor 1997 en moto's die voor 2000 voor het eerst werden ingeschreven.

De wagens die in deze categorie vallen, zouden het centrum niet meer in mogen op weekdagen tussen 8 en 20u. De bedoeling van de overheid is daarmee de uitstoot en vervuiling in de lichtstad terug te dringen. Tegen 2020 wordt de regel nog wat strenger, dan mogen alleen nog auto's van na 2011 het centrum binnen.

Maar dat was niet naar de zin van de liefhebbers van historische auto's. Zij konden de Parijse autoriteiten overtuigen om een uitzondering te maken voor de echt oude wagens. Echt oud, dat wil zeggen meer dan 30 jaar oud, zoals ondergetekende dus. Ook moeten de wagens een 'Carte Grise de Collection' dragen, een sticker die aanduidt dat het om verzamelexemplaren gaat. Voor youngtimers geldt de uitzondering voorlopig niet, al zegt de Franse oldtimerfederatie verder onderhandelingen te voeren daarrond.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws