Frankrijk plakt 1.000 kilometer zonnepanelen op openbare weg

wattaway

De volgende vijf jaar zullen onze zuiderburen maar liefst 1.000 kilometer aan openbare 'zonnepaneelweg' leggen. Goed om zo'n 1 miljoen mensen van energie te voorzien.

In Frankrijk is een project goedgekeurd waarbij zonnepanelen letterlijk geplakt worden op de openbare weg om zo stroom op te wekken. Het project werd bedacht door het Franse agentschap voor energie en Energy Management en zal zo'n duizend kilometers van openbare weg beslaan.

Dat het niet dezelfde panelen zijn die op je dak liggen mag wel duidelijk zijn. Wegenbouwgroep Colas bedacht samen met het Franse Nationale Instituut voor Zonne-energie panelen die het gewicht van personen- en vrachtwagens kunnen weerstaan en daarenboven dezelfde 'gripeigenschappen' hebben als de reguliere openbare weg. De panelen zelf zijn 7 millimeter dik en worden rechtstreeks op de weg geplakt.

Vier meter aan panelen zou volgens het onderzoek goed moeten zijn om 1 huishouden van stroom te voorzien, waardoor er theoretisch 250.000 huishoudens kunnen bevoorraad worden. Rijden we binnenkort allemaal op zonnepanelen?

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
lauw 14:21
afbeelding van lauw

Blijf ik toch wat belachelijk vinden. Ik ken het kostplaatje niet maar volgens mij kost dit gigantisch veel meer kosten dan gewone, technisch reeds goed-op-punt-staande zonnepanelen NAAST de weg. Ze moeten immers gigantisch versterkt worden zodat ze zware vrachtwagens kunnen verdragen.
Een ongeval met bvb brand net op die plaats en je reparatiekost is enorm (en vertraagt de herstellingswerken wellicht ook?) en een hardnekkige file op die plaats en je zonnepanelen brengen die dag niets meer op.
Dus: waarom niet gewoon NAAST de weg zoals de windmolens! Crazy french

lauw 14:22
afbeelding van lauw

*volgens mij zal dit

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws