Nederlandse test 130 km/u-regel voor elektrische auto's op snelwegen

mercedes-amg-electric-drive

In Nederland willen ze de elektrische voertuigen wat meer voordeel geven op de snelwegen. Zo willen ze een experiment in elkaar boksen waarbij de elektrische auto's sneller mogen rijden dan die op fossiele brandstof. Of jij veel elektrische auto's kent die je aan 130 km over de weg wil sturen?

Op de Nederlandse A2 wil Nederlands minister voor Infrastructuur een test uitvoeren om elektrische wagens 130 km/u te laten rijden op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam, terwijl de gewone auto daar maximaal 100 km/u mag rijden. Die 100 km/u-regel werd ingevoerd om de luchtvervuiling te beperken. Omdat elekrische wagens geen uitstoot hebben, zouden ze er volgens de minister niet aan moeten gehoorzamen.

Een eerste tegenargument is het snelheisverschil. "Het moet wel verkeersveilig gebeuren'', aldus de minister. Veilig Verkeer Nederland is er alvast niet voor te vinden. "De maximumsnelheid is vaak ook gebaseerd op veiligheidsoverwegingen. Dan is het raar dat auto's die minder uitstoten harder mogen rijden. Bovendien lijkt het erg moeilijk te handhaven'', klinkt het daar.

Behalve de Tesla Model S zijn er ons niet zoveel voertuigen bekend waarmee je met plezier 130 km/u op de snelweg kart. Een Twizy haalt het helemaal niet, met een Citroën C-Zero heb je het gevoel dat je dadelijk zal omvallen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Pieter E 14:26
afbeelding van Pieter E

Vreemd idee. Elektrische auto's stoten juist wel uit. Hoeveel CO2 wordt er niet uitgestoten om elektriciteit op te wekken? Om nog maar te zwijgen van nucleair afval.
En hoe sneller zo'n elektrische wagen zijdt, hoe sneller zijn batterij leeg is...

Quin 22:39
afbeelding van Quin

Net als het subsidiëren van de zonnepanelen. Het tijdelijk bepamperen van een groen initiatief om dan achteraf te beseffen dat het een belachelijk idee is.

Plus wat Pieter zegt ;). Niet allemaal zo eco wat men verkondigt.

NIMBY 23:47
afbeelding van NIMBY

Met zogezegde ecologisch verantwoorde wagens hoor je niet snel te rijden. Om het milieu een beetje te sparen geef je beter het goede voorbeeld door langzamer te rijden. Soms zie je van die Hybride of elektrische wagens die je, met een rotvaart voorbijsteken?!? Why, mensen kopen dat soort wagens omdat ze weinig tax hoeven te betalen op de wagen, maar op je elektriciteitsrekening moet je wel veel tax betalen. Wil je snel rijden, koop dan een track-day car en leef je uit op een race circuit.

vdsmichiel 19:56
afbeelding van vdsmichiel

Inderdaad een compleet contraproductief idee: elektrische auto's verbruiken het meest bij hoge snelheden, de batterij wordt in sneltempo leeggezogen. Als men het heeft over milieuvriendelijk en energie-efficiënt rijden, zou de snelheid dus net lager moeten rijden?
Trouwens: staat het publiek dat een elektrische auto koop - overtuigd groen, zou je dan denken? - inderdaad te trappelen om extra snel te gaan rijden??

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws