Elektrische wagen onder druk in Noorwegen

bmw-i3_2014_charging

Momenteel is het Scandinavische land de heilige graal voor producenten van elektrische voertuigen. De overheid stimuleert de aankoop ervan zo hard, dat het gehele systeem onder druk staat.

In Noorwegen is de elektrische wagen zo populair dat een tweedehandse Tesla Model S duurder is dan een gloednieuwe. Dit omdat eigenaars van een elektrische wagen geen btw en wegenbelastingen moeten betalen. Kan het nog beter? Ja hoor, zo mag je met de batterijvreter ook op de busstroken rijden, hoef je geen parkeergeld te betalen (of tol) en kan je overal gratis opladen.

Kortzichtig

Een slimme zet van het land om een stuk groener te worden. Echter moet je geen economie gestudeerd hebben om te beseffen dat dit op lange termijn niet meer houdbaar is. Zo zijn er ondertussen maar liefst 32.000 elektrische wagens in Noorwegen. Dat is ruwweg 1 per 150 inwoners. Voor de overheid een serieus inkomstenverlies. Zeker omdat de trend zich blijft verderzetten. 1 op de 10 nieuwe wagens in Noorwegen is elektrisch. Een gevalletje 'subsidies voor zonnepanelen in België', maar dan met 'elektrische wagens in Noorwegen'. En we weten hoe dat in België is afgelopen...

Van mijn strook!

Al heeft niet enkel de overheid problemen met de elektrische wagens, ook het volk. En nee, dan hebben we het niet over het stil voorbijzoemen van die karren. Vooral buschauffeurs worden er gek van. Tijdens het spitsuur zijn hun specifieke stroken namelijk bezet door elektrische wagens. Daardoor verliezen ze veel tijd en komen de passagiers te laat aan.

Het zal je dan ook niet verbazen dat de overheid te kennen heeft gegeven op termijn aanpassingen te maken aan haar beleid. Al blijven ze beloven dat de fiscale voordelen niet zullen verdwijnen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
BePa 13:59
afbeelding van BePa

Zo'n extreme bevoordeling is altijd bedoeld om iets van niets tot aanvaard te krijgen en bijgevolg per definitie van korte duur. Die eerste stap is nodig om het kip-en-ei-probleem te doorprikken: aanbod versus vraag tegelijk omhoog krijgen.
Op tijd terugschroeven is bijgevolg per definitie de boodschap of het systeem zakt in elkaar. En liefst volgens een stapsgewijs traject dat tijdig en integraal bekend wordt gemaakt...
Ik schat dat de Noren dat beter gaan doen dan dat de Belgen dat kunnen...

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws