Belgische overheid schaft Ecopremie af

Dit weekend werd na een marathon van onderhandelingen een einde gemaakt aan (veel te) lange onderhandelingen. Er is een begrotingsakkoord en dat heeft zijn gevolgen zoals gevreesd. Zo werd bekend gemaakt dat onze overheid de ecopremies zal afschaffen, ze hoopt daardoor 300 miljoen euro te besparen. De ecopremie was een korting op factuur voor wagens met een lage CO2 uitsoot. Klanten kregen 15 procent korting wanneer ze een wagen kochten die minder dan 105 g/km CO2 uitstootte. De tweede korting bedroeg 3% voor wagens tussen onder de 115 maar boven 105 g/km .

Laat ons toe te zeggen dat weinige constructeurs en organisaties (zoals Febiac) daar gelukkig mee zijn. Ze vinden het vooral jammer dat de premie afgeschaft wordt met onmiddelijke ingang (1 januari 2012). Dat wil zeggen dat mensen die onlangs een wagen aankochten, maar die hen pas volgend jaar zou worden geleverd, nu kunnen fluiten achter hun korting. Dat is volgens Fabiac onaanvaardbaar. Zij vragen dan ook een duidelijke overeenkomst waarin gesteld wordt dat iedereen die een wagen (die in aanmerking komt) kocht voor 31 december 2011 nog recht heeft op zijn premie.

De grootste vraagtekens staan bij het effect van de nieuwe regeling op de verkoop op het grote autosalon in Brussel (2012). Het koop-salon zal er hoe dan ook anders uitzien met het afschaffen van de premies voor milieuvriendelijke wagens.

Update: Leterme zegt dat alle wagens besteld in 2011 recht zullen hebben op de premie. De lijn wordt wel tussen 31 december 2011 en 1 januari 2012 getrokken. Ook mensen die hun wagen dit jaar bestelden maar pas volgend jaar geleverd krijgen zullen dus nog beroep kunnen doen op de premie.

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Sven 09:23
afbeelding van Sven

voor de tweedehandsmarkt is dat alvast beter, want sinds die eco-premies zijn die prijzen enkel gekelderd. (jaja, ik weet ook dat een tweedehands vuiler rijdt dan een nieuwe roetfilter-eco-hybride-groenebandenwagen).

clark gorris 00:26
afbeelding van clark gorris

ik heb in nov 2017 een nieuwe auto gekocht met een co 2 uitstoot van 101 GR/KM heb ik dan nog recht op de premie van 15 % op het bedrag van mijn faktuur mvg M . GORRIS

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws