Officieel: Fiat 500 (2015)

fiat-500-facelift-001

Nee, spreek niet van een facelift, want na 8 jaar is dit de gloednieuwe generatie van het schattig Italiaans bolletje. Om dat extra kracht bij te zetten spreekt Fiat van maar liefst 1.800 innovatieve details op de 500.

Ze allemaal opsommen gaan we niet doen, want nieuw of niet, dit ziet er heel herkenbaar 500 uit. Daar maken ze bij Fiat geen geheim van, want je kan maar zoveel doen met het design. Zelfs qua afmetingen is deze nieuwe generatie identiek aan het uitgaand model.

Waar je 'de nieuwe' dan wel aan herkent? Hertekend bumperwerk en nieuwe lichtclusters. Vooraan krijg je voortaan LED-dagrijverlichting verwerkt in de grootlichten onder de reguliere koplampen. De grille onderaan krijgt dan weer voortaan wat meer chroomwerk en nieuwe kleurtjes en velgen moeten het karretje terug hipper maken. Binnenin is het ook nog herkenbaar 500. Meer nog, buiten nieuw dashboardmateriaal valt er visueel niet nieuws te rapen. En toch... mag je nog altijd niet van een facelift spreken.

fiat-500-facelift

Magneti Marelli

Gelukkig valt er op technisch vlak wat meer nieuwigheden te rapen. Fiat werkt nauw samen met de jongens van Magneti Marelli bij de ontwikkeling van de 500. Die herwerkten de ophanging (McPherson vooraan, semi-onafhankelijk achteraan) voor meer comfort en een strakker rijgedrag. Daarnaast staan ze ook in voor het uitlaatsysteem, een resem aan elektronische systemen (waaronder het 7-duims TFT scherm als instrumentencluster) en de nieuwe Dualogic gerobotiseerde versnellingsbak (optioneel).

fiat-500-facelift

De 500 herbergt in zijn kleine afmetingen 7 airbags, ABS, ECS, ASR, HBA, hill control en een reutemeteut aan andere afkortingen.

TwinAir

Onder de kap maakt de bekende 0.9 TwinAir tweecilinder weer zijn opwachting. Goed voor 65, 85 of 105 pk gekoppeld aan een CO2-uitstoot van 90 tot 99 g/km. Viercilinders vallen er ook terug te vinden. Eentje van 1.2-liter (69 pk) en van 1.4-liter (100 pk). Diesel rijden doe je met de 1.3 Multijet met 95 pk (99 g/km C02).

Dit najaar staat de nieuwe 500 te blinken bij de dealer.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
BePa 14:37
afbeelding van BePa

En toch is het overduidelijk maar een facelift. Gelukkig heeft Fiat beseft dat ze de grote schare fans meer plezier gingen doen met een subtiele facelift dan met een nieuw model... vrij uniek, den ik. Het blijft dus een erg mooi ding: geslaagde facelift!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws