Freightliner SuperTruck verbruikt amper 19 l/100km

freightliner-supertruck-concept_01

In autoland staan we niet meteen te springen van een verbruik van 19 liter per honderd kilometer. Wanneer dertig ton aan vrachtwagen zo'n verbruik haalt, dan kan je spreken van een revelatie. De Freightliner SuperTruck concept toont alvast aan dat vrachtwagens ook best zuinig kunnen zijn.

Veelt hangt natuurlijk af van de omgeving om te bereken hoeveel een vrachtwagen verbruikt. Het vlakke Nederland is nu eenmaal verbruiksvriendelijker dan de bergen Italië. Het gemiddelde verbruik van een vrachtwagen van zo'n 30 ton moet je toch richting de 30l/100km gaan zoeken. Dan is 19 liter plots een serieus stuk beter. Het Noord-Amerikaans Freightliner en zusterbedrijf van Mercedes komt naar buiten met de SuperTruck concept die net dat doet.

Wat meteen opvalt is natuurlijk het aerodynamische uiterlijk, al is dat niet genoeg om het lagere verbruik te verklaren. De mastodont gaat namelijk slim om met energie dankzij een automaat die gelinkt is met de 3D-GPS. Een systeem dat niet nieuw is, maar wel geperfectioneerd. Na testritten bleek dat de vrachtwagen aan een snelheid met 100 km/u en een gewicht van 29,5 ton een gemiddeld verbruik van 19 liter wist te noteren. Nu is het een kwestie van de technologie in productievrachtwagens te krijgen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws