De Lexus afkortingen, wat betekenen ze?

lexus_ct_200h

IS, LC, RC; het lijken willekeurig gekozen lettercombinaties. Maar Lexus zou Lexus niet zijn mocht het merk zich daarvoor niet gebaseerd hebben op een zekere Japanse logica.

Lexus CT

Gemakkelijkheidshalve beginnen we onderaan de ladder met de Lexus CT. CT staat voor 'Creative Tourer'. Creatief vanwege het feit dat de compacte premiumauto een hybride-aandrijflijn introduceerde in een segment dat door diesels gedomineerd werd en wordt. En 'Tourer' moet dan weer zijn toonaangevende hoofd- en schouderruimte beklemtonen.

Lexus IS

lexus_is

Sinds de komst van de IS 200 in 1999, combineert het Lexus IS-gamma traditionele Lexus-kwaliteiten in een kleiner en meer dynamisch pakket. IS, staat voor 'Intelligent Sports sedan'. 'Intelligent' omdat de wagen een slim ontwerp meekreeg dat tegelijkertijd een goede rijdynamiek biedt en tevens ook een praktisch karakter heeft.

Lexus NX

lexus_nx

NX is de laatste toevoeging aan de Lexus line-up en staat voor 'Nimble Crossover' of 'Nimble 4x4'. 'Nimble' hint naar zijn wendbaarheid en verwijst tevens naar het compacte silhouet en zijn agiel rijgedrag.

Lexus GS

lexus_gs

De GS trad in de voetsporen van de LS en nam 'Sedan' als achtervoegsel in zijn naam aan. De 'G' in de naam van het model staat voor 'Grand' als in 'Grand Touring' en symboliseert de middenpositie van het model in de Lexus-model line-up.

Lexus RC

lexus_rc

RC is de afkorting van 'Radical Coupe'. 'Radical' omdat de wagen een gedurfd design combineert met een grote dosis sportiviteit.

Lexus RX

lexus_rx

RX staat voor 'Radiant Crossover' of 'Radiant 4x4'. Het woord 'radiant' kan worden geïnterpreteerd als de stralende, nieuwe toekomst die Lexus voor ogen had bij de lancering van de auto aan het begin van het tweede millennium. Het model was immers de allereerste SUV van het merk.

Lexus LS

lexus-ls

Lexus streeft er naar om auto's te creëren waarin het zowel luxueus rijden en reizen is. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat LS staat voor 'Luxury Sedan'. De originele LS 400 - de allereerste wagen die Lexus in 1989 lanceerde - was het werk van maar liefst zestig ontwerpers, 1.400 ingenieurs, 2.300 technici en meer dan tweehonderd ondersteunende werknemers. Zij hadden de opdracht gekregen de meest geraffineerde limo ooit te creëren. Het revolutionaire ontwerp werd zowel door Toyota Motor Corporation als de autopers aangekondigd als de 'beste luxeauto ter wereld'. Het sedangedeelte in de benaming verwijst naar de traditionele vierdeurs, three-box styling van het model. 'Luxury' ervaart iedereen die in de wagen plaatsneemt.

Lexus LC

lexus_lc

Afgelopen jaar lanceerde Lexus de LC coupé. Twee letters die zich eenvoudig laten dissecteren als de 'L' van Luxury en de 'C' van Coupé.

Concept Cars

lexus_lfa

De meeste prototypes bij Lexus dragen een codenaam die begint met LF wat staat voor ‘Lexus Future’. Na die LF volgt een letter of lettercombinatie. Zo is er de recente LF-FC (Lexus Future – Flagship Coupe / Fuel Cell Coupe), of nog, de LF-CH (Lexus Future – Compact Hybrid), de concept car die de Lexus CT voorafging en de LF-CC: Lexus Future – Compact Coupe.

De oerconcept car was evenwel de LF-A. De ‘A’ in de benaming staat voor de ‘Apex’. De uiteindelijke LFA heeft gewoon de benaming van de concept car behouden met uitzondering van het koppelteken. In de uiteindelijke benaming heeft de ‘F’ nog een bijkomende betekenis gekregen die aan de basis ligt van de meest sportieve modellen in het Lexus-gamma zoals de IS F, GS F en RC F. De 'F' verwijst ook naar de Fuji Speedway, het circuit waar Lexus zijn sportieve modellen op punt stelt.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
MilleMiglia 21:56
afbeelding van MilleMiglia

Nooit gedacht dat er een betekenis achter zat. Nu kan ik ze mss ook eens onthouden.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws