Asfalt? Dank daar Belg Edward De Smedt maar voor

asfalt

Je zou het uit de huidige staat van ons wegennet niet afleiden, maar het is dankzij een Belg dat we wereldwijd asfalt kennen. En zonder dat asfalt, zou de auto nooit zo populair zijn geworden als vervoersmiddel...

Edward 'Teddy' De Smedt. Kans is groot dat je nog nooit van de man hebt gehoord. Toch stond hij aan de wieg van het moderne asfalt. Je weet wel, het goedje waar je elke dag kilometers over maalt in - relatief - groot rijcomfort. Enige dankbaarheid - en Belgische trots - is dus misschien wel op z'n plaats.

Hoe lang geleden het moderne asfalt werd uitgevonden? 50 jaar geleden, 100 jaar geleden? Nope, in 1870 al nam De Smedt een patent op zijn Asfaltbeton tijdens een onderzoek naar koolstofproblemen aan de Columbia universiteit in New York. Hij kwam tot het besef dat als je alle bruikbare materialen uit ruwe olie haalt, je overblijft met een goedje dat zich perfect leent om te gebruiken als rijd-oppervlak. De term 'asfalt' komt trouwens van het Griekse 'asphaltos', wat 'veilig' betekent.

In 1872 werden Battery Park en Fifth Avenue in New York geasfalteerd, waardoor het de eerste twee straten in de wereld waren die bedekt werden met het goedje dat we nu nog altijd gebruiken. Tegen 1900 was zo'n 25 kilometer van de wereld geasfalteerd met De Smedt zijn samenstelling. Anno 2016? Gok maar op miljoenen kilometers.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Wim 20:09
afbeelding van Wim

howla, des te beschamend hoe ons asfalt er soms bij ligt :)

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws