5 lekkerste racewagens uit de Group 5

group5-racing

De Group B-rally is bij het grote publiek gekend en geliefd. Iets minder roemrijk is de Group 5-raceklasse die de beruchte rallyklasse voorging. Opgericht door de FIA in 1966, met enkel op verharde circuits, zorgde de klasse door de jaren heen voor enkele heerlijke klassiekers die je heus zal kennen. Onze top 5 na de klik.

Doorheen de levensloop van de Group 5-klasse (van 1966 tot 1982) zijn er vier generaties terug te vinden met unieke regels voor het kampioenschap. Zo werd de klasse initieel opgericht om nog heftigere touringwagens los te laten op circuit, later stond het bekend als de klasse waaraan wagens met motoren tot 5-liter konden deelnemen. In 1972 werd die inhoud teruggedrongen tot 3-liter.

De laatste generatie van racewagens lieten zich typeren door extreem brede wielkasten en lange neuzen vooraan. Dit omdat de regelgeving enkel verplichtte dat motorkap, deuren en dak onveranderd bleven. De absurde styling daarvan vind je tegenwoordig nog steeds terug in de Japanse 'bōsōzoku' tuningscene. In 1982 verdween de klasse om opvolging te krijgen in de vorm van de Group B-rally.

Hieronder alvast de lekkerste automobielen die de Group 5 heeft opgeleverd:

Lancia Beta Montecarlo Turbo


Porsche 917K


Nissan Skyline RS


BMW 320i


Ferrari 512 M

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws