Nardo testcircuit viert 40ste verjaardag

nardo-ring

Nardo Ring, het snelste circuit ter wereld, blaast vandaag veertig kaarsjes uit. Dat klinkt misschien niet zo spannend, maar het circuit zorgde over de jaren heen voor enkele waanzinnige snelheidsrecords.

Het Nardo testcircuit wordt wel eens het snelste parcours ter wereld genoemd. Niet gek als je weet dat het circuit eigenlijk een 12.5 kilometer lange cirkel is die met zo'n hellingshoek is aangelegd dat je niet hoeft te sturen bij snelheden tot 240 km/u.

Wees er trouwens maar zeker van dat er een stuk sneller is gereden dan 240 km/u. Enkele heerlijke records werden verzameld op het parcours in Italië. Zo stuurde enkele jaren geleden tuningshuis MTM een aangepaste Audi RS6 Avant over het parcours. Resultaat? Een snelheid van 344 km/u.

Dat het nog rapper kan bewijzen Koenigsegg en Mercedes. Die eerste stuurde in 2005 een CCR over het parcours waarbij een snelheid werd behaald van 387 km/u, Mercedes knalde in 1979 haar C111 IV over het circuit tot een topsnelheid van 403 km/u.

Het circuit, dat op 1 juli 1975 officieel open ging, is sinds 2012 in handen van Porsche. Waardoor er tegenwoordig vooral Duits goed valt te vinden. Het merk plant alvast stevige uitbreidingen aan de proving ground er rond. Waardoor Pista di prova di Nardò della Fiat hopelijk nog veertig jaar mee kan gaan.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws